Site name

Novo ropstvo

Oteti od onih kojima je već oteto je najkraći put do bogaćenja. Dati bogatima jer već imaju nije greh... već umnožavanje bogatstva.

4

Piše: Božidar Mandić

15. oktobar 2016. 17:00

Ali, svako živ i pomalo normalan pita se šta će bogatima toliko kad nikad ne mogu to potrošiti. Da li bogati ljudi saosećaju sa siromašnim ili se kod njih saosećaj potpuno ugasio? Danas na svu sreću nema robova, ali narod mi veli da su novi lanci postali - novac. Novčanica vezuje ljude, kao nekad robove što su okivali gvožđem. Jer normalno je da bi svako bez okova oko nogu pobegao. Ali neoliberalno ropstvo je čoveka tako priteglo da nema gde više ni da pobegne. Čudno je da je demokratija vladavina naroda, a da novac pripada samo bogatašima.

Neoliberalno ropstvo je kretanje u mestu. Zastoj čovečnosti i propast čovečanstva, ili - kako je zapisao Karl Kraus - Poslednji dani čovečanstva. Nema više slobode i slobodnih odluka ako zavisimo od onoga što nemamo. A to je moneta. Sredstvo koje bi trebalo svima da pripada ravnopravno i s poštovanjem. Ovako novac postaje amoralna korupcija.

Robovlasnici su izgubljeni. Obrlatio ih je komfor i moć. Ali osvešćeni konformisti znaju da nemaju šta da izgube jer su već izgubili sebe. Ne znam da li se Mišel Fuko sprdao kad je rekao da oni koji ne žele sve diskredituju "sve", ili je ta misao upućena odgovornosti prema sveopštem.

AKO SMO SLEPI, ONDA OVAJ SVET I NIJE TOLIKO LOŠ.

Tradicija kao naslage iskustva preneta je kao uspešna formula i na bogate strukture. Tradicija bogatih zasniva se samo na jednoj jedinoj floskuli: Nikad se ne odreći svojih robova, korisnih idiota i tako se bogatiti. Mnogi od njih čak misle da reč bogat nastaje od Boga, ali ne da od reči bog nastaje bogatstvo.

Susrećem obične ljude. Kao i našem nobelovcu, i njima je svaki dan pun jada i očaja. Osećaju se iskorišćeno ekonomski, ali još više osećaju se poniženi kao ljudska bića. Nemaju zaštite, nemaju adekvatne nagrade za svoje ropstvo, osećaju se skrhano i uniženo. Naivno razmišljam, ali se i veselim tome, a to je: da živimo u epohi liberalnog tržišta, najverovatnije da retko ko ne bi bio materijalno situiran.

Voleo bih da se moj san ispuni i da bogati i siromašni zamene mesta barem jednu sedmicu, možda samo jedan dan... ali da bogati osete šta je to biti bedan i nenagrađen, ali i da siromasi uvide da bogatima nije baš tako sve potaman. Možda bi ta razmena dovela do boljeg sagledavanja društvenog stanja i ekonomskog položaja čoveka. Možda bi društvo zakoračilo u neopisivu korekciju prethodne istorije i ekonomije u kojima je uvek vladao reciprocitet: Robovlasnik i rob!

Otac zla je u nepažljivosti prema drugom. Najveći uspeh utopije je što je poražena - u svim vremenima - od konformističke konvencije. Zbog toga, neko je to već rekao pre mene, jedini spas za ovo čovečanstvo možemo naći u naklonjenom zdvojstvu.

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milos Skrbovic

16. oktobar 2016.

Pojednostavljenja rečeno; radnici u većini priv.firmi rade 10 sati dnevno subotom i nedeljom. Kada EU hvali Vučića to ne pominje. EU podrzava (srednje vekovno ropstvo) tamo gde njihovi investitori imaju fabrike .

MarjanJ

16. oktobar 2016.

Nije to bas tako jednostavno ...istorijski gledano robovlasnistvo je BILO napredak koji je covecanstvo uvelo u civilizaciju.

sasa

17. oktobar 2016.

gospodo, za koga ste glasali 1990? A 05.10.2000. ? Da li ste ista uradili na ocuvanju SFRJ i sistema, koji je bio dobar za radnike?

Мiloš J. Kosovac

17. decembar 2016.

Dragi Božidare, nađite knjigu na internetu "Ološ ekonomija" od Lorete Napoleoni, pa da pročitate, da sada ima mnogo više robova nego za vreme robovlasništva. Knjigu je napisala pre apokalipse arapskog naroda u nekoliko država, bez njih, samo u Evropi ima 27. miliona robova. Pitate šta će bogatima toliko bogastavo. To je pohlepa, koja je psohosocološka patoligija, a kada postane opsesije, što je najčešće, onda pastaje psihijatriska dijagnoza. Evo stručni citat: ”To je osećaj praznine koju ne možete ničim da popunite, osećaj velikog nezadovoljstva.Pohlepu možete da doživite i kao osećaj da niste kompletni.To je potraga za celinom i manifestuje se kao potraga za uspehom, slavom, pažnjom, potvrđivanjem od strane drugih. Možda tragate za sudbinskom vezom, uspešnijom karijerom ili kupujete nove igračke.U svakom slučaju to što pokušavate nikad neće donete zadovolajavujuće rezultate.Ako opet pokušate, možda kupite drugi auto jer mislite da je bolji, možda promenite partnera jer mislite da vas sadašnji nije dostojan. Ova potraga je beskonačna i postoji samo jedno rešenje. Žudnja i pohlepa nastaju samo onda kad vas je Ego obuzeo i kada ste odsečeni od Višeg Ja. Uredu što tražite, ali nikada nećete naći rešenje osim u sebi. Okrenite se ka unutra, vaš put je blokiran Egom. On onemogućava jasnu viziju i treba ga odstraniti ako želite da budete kompletni. Kompletni ste samo kada ste povezani sa Višim Ja. Ova veza je korak na putu ka Bogu. Jedina ljubav i potvrda za kojima tragate dolaze iznutra. Kada ih pronađete u sebi imaćete ih i spolja.” To vi najbolje znate jer praktikujete fizički i metalno zdrav život. Sdrdačan pozdrav.