Site name

Dve stolice

Srbija nikako da postane dosadna zemlja, čemu se pre 17 godina nadao Vojislav Koštunica - najsvežiji primer je poseta američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia i domaći odjeci na njegov govor o dve stolice srpske spoljne politike.

7

Piše: Redakcijski komentar

30. oktobar 2017. 14:15

Dve stolice

Sjedinjene Države očigledno gube strpljenje s balansiranjem Beograda između Zapada i Rusije. Moguće je, kako neki tvrde, da je Ji nastupio nediplomatski, ali je dobro što je govorio otvoreno: "Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane."

Predsednik Vučić nije rekao ništa posle sastanka sa Jiem. Saopštenjem je nagovestio da je Amerikanac nastupio ofanzivno, ali da mu on, što bi se reklo, nije ostao dužan. Vučićevi tabloidi i provladine novine poslali su poruku domaćoj javnosti preko naslovnih strana: "Najjači napad na nezavisnost Srbije do sada", "Tri zahteva CIA za Vučića", "Vučić odbacio 'savet' Hojta Jia", "Trampov specijalac pojačava pritisak". Jia je, inače, nova američka administracija nasledila od prethodne - i zadržala ga.

Naravno, notorni ruski centar u Nišu, iz perspektive SAD špijunsko gnezdo, jedan je od glavnih razloga američkog nezadovoljstva. Vučić, pored sve buke, po svoj prilici nastavlja svoj "titoistički" pristup kojim su frustrirani i Amerikanci i Rusi: centar i dalje radi, ali bez diplomatskog imuniteta.

Drugi srpski zvaničnici, kao i Ji, doprinose svojim izjavama stvaranju "ili-ili" situacije, ali uz očiglednu sklonost ka opredeljivanju za rusku "stolicu". "Srbija je u istoriji svojoj umela da kaže velikima 'ne'. I u istoriji se pokazalo da je Srbija uvek na pravoj strani bila", rekao je ministar rada Zoran Đorđević.

Vulin je reagovao kao da je i dalje portparol JUL-a: "Izjava gospodina Hojt Jia je svakako do sada najteži javni i nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo"; a šef diplomatije Dačić je otišao najdalje - kao da je portparol Kremlja.

"To su gluposti. Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt departmenta, previše gledali 'Rat svetova' i naučnofantistične priče"; "ako će Rusija da šalje svoje špijune, pa valjda neće da ih šalje u statusu službenika kao što je kafe kuvarica, baštovan ili domar", rekao je Dačić. Pozvao se i na Henrija Kisindžera prema kojem odnosi SAD i Rusije "ne mogu dalje da se pogoršavaju".

Hladni rat je neponovljiva epizoda istorije, ukazivali su oni koji su taj period pažljivo proučavali, kao što je i Titova Jugoslavija fenomen koji je bio i prošao, pa je danas titoizam iluzija. Trenutne okolnosti, međutim, u kojima je EU u krizi, Amerika u previranju zbog antagonizma stvorenog posle izbora Trampa, a Rusija vrlo aktivna na Balkanu, Srbiji omogućavaju da i dalje, ali ne beskonačno, sedi na "dve stolice".

Tako se Hašim Tači žali u intervjuu za bečki Standard: "Srbija napreduje u pregovorima sa EU ne zato što ispunjava uslove, već zato što jednostavno pritiska EU 'ruskom kartom'". U međuvremenu, EU obećava borbu protiv ruske propagande u Srbiji, a Dačić, nedugo pošto je Jiu preporučio da sluša Kisindžera, navodi i da su izjave predsednika Evropske komisije o Kosovu, Jugoslaviji i Kataloniji "gluposti".

Neki ismevaju Vučića jer se navodno povinuje zameniku pomoćnika državnog sekretara, odnosno Jiu, kao da je reč o beznačajnoj ličnosti. Umela je Amerika da nam u nedavnoj prošlosti šalje i jače "face" i stvari se po nas nisu povoljno završile. Bolje je ne prizivati takve, bez obzira na trenutne okolnosti.

povezane vesti

Dragi Lukašenko

1

Piše: Miloš Mitrović

Ruski dosije

1

Piše: Miloš Mitrović

T'ga za Rajh

2

Piše: Miloš Mitrović

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ilijA V

30. oktobar 2017.

Da, sedeo je i Tito na dve stolice ali za razliku od ovih danas znao da ih koristi. Niko mu nije upucivao zamerku zbog toga vec su se trudili da njihova bude UDOBNIJA.

tralala

30. oktobar 2017.

Pa imamo mi jos stolica koje nisu za potcenjivanje, na primer kineska, turska, grcka, jevrejska, emiratska... bar za sada. Americka previranja su opravdana i ocekivana jer nisu vise jedini koji zare i pale, pojavile su im se zestoke konkurencije na svetskoj sceni i naravno da se kobeljaju i dovijaju, treniraju strogocu, kako bi zadrzali svoj autoritet nad slabijima od sebe. Ali, danas je ipak jaci onaj deo sveta od 7 milijardi nego nato sa svojih milijardu stanovnika, tako da ih ni to grupasenje nece sacuvati na liderskoj poziciji. Mi sada jesmo okruzeni nato zemljama sto je vrlo nezgodna pozicija, ali i taj savez je sve slabiji i to se vidi na primeru Turske koja pocinje da sedi i na ruskoj stolici, ali njoj taj isti gospodin Ji ne sme nista da kaze.

Opasna strategija

30. oktobar 2017.

Ko istovremeno sedi "na dve stolice" postoji mogucnost da mu drzalo jedne od ovih stolica ode otpozadi tamo gde ne treba. Treba da se cuvaju Dacic, Vucic i ministar vojni Vulin.

SASA VUJICIC

30. oktobar 2017.

HOCEMO LI DOBITI DRUGO VELIKO ISTORIJSKO ,,NE,, OVOG PUTA DRUGU TRAMPU

Donato

30. oktobar 2017.

To se jednostavno kaze "gde slonovi/ USA,Ruska Federacija .../ koracaju misevi se sklanjaju s`puta". Srbija nikada da shvati da je jedan od miseva na evropskoj i svetskoj sceni.

ava

30. oktobar 2017.

ji verovatno nije znao da se vučić četiri puta rukovao sa trampom i to u roku od dva sata, kao i da se dačiću potpisao u spomenar

Dragan

31. oktobar 2017.

Briselski sporazum je Vucicu vezao ruke.Sada slusaj i izvrsavaj.Sto se toga tice,ameri su potpuno u pravu.Sa njima ne moze :hocu- necu.