Site name

Ruski dosije

* Tramp svoje motive pre svega objašnjava pacifizmom, što je u startu sumnjivo s obzirom na istoriju američkih predsednika. Ako istoriju zanemarimo, zbližavanje s Rusijom bi, naravno, moglo da bude put ka "svetskom miru"

Izjave koje je Donald Tramp dao posle svojih kratkih susreta sa Vladimirom Putinom u Vijetnamu sugerišu da bi on hteo da Amerika ima dobre odnose sa Rusijom, ali mu dušmani - koji sede i u Kongresu i obaveštajnim agencijama - ne daju, i da on ne veruje nalazima američkih službi prema kojima se Rusija mešala u izbore u SAD, ali kao patriota mora da kaže da im veruje.

1

Piše: Miloš Mitrović

13. novembar 2017. 14:15

Pa i to patriotsko uverenje potire praktično istovremenim trenucima iskrenosti: "Sve o takozvanom ruskom dosijeu u Sjedinjenim Državama jeste manifestacija stalne domaće političke borbe".

Tramp pokušava da vaga, otkrivajući na tom samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), da očigledno poštuje Putina: pitao ga je, kao lojalni predsednik a ne zato što u to veruje, o navodnom ruskom mešanju. Putin mu je, kaže dalje, priznao da ga tvrdnje o mešanju vređaju. Te tvrdnje je, naravno, još jednom odbacio. Dvojica predsednika su se razumela, nagovestio je Tramp. Ruski kolega je razumeo to što je morao da bude upitan o budalaštinama.

Šta su Trampovi motivi za izraženu želju za uspostavljanjem dobrih odnosa sa Rusijom? Da li je to samo prihvatanje nesporne činjenice da je "imati dobre odnose sa Rusijom dobra, a ne loša stvar", što "mrzitelji i budale", kako kuca na Tviteru, ne uviđaju?

Tramp svoje motive pre svega objašnjava pacifizmom, što je u startu sumnjivo s obzirom na istoriju američkih predsednika. Ako istoriju zanemarimo, zbližavanje s Rusijom bi, naravno, moglo da bude put ka "svetskom miru", što ne treba posebno objašnjavati. Tramp navodi da je Rusija potrebna za smirivanje Severne Koreje, Sirije, Ukrajine, terorizma... Istrage pak o ruskom mešanju i loši odnosi sa Rusijom, ukazuje on, vode - daljim gubicima ljudskih života u Siriji ("ljudi će umirati zbog toga").

Dvojac je izdao zajedničko saopštenje o Siriji, koje su pripremili šefovi diplomatija Lavrov i Tilerson, u kojem su se složili da sukob "nema vojno rešenje", te da su odlučni u rešenosti da pobede Islamsku državu. Ipak, front onih na Zapadu koji ulogu Rusije vide drugačije ostaje širok. Dan ranije, ministri odbrane NATO, uključujući Amerikanca DŽejmsa Matisa, složili su se u Briselu da je Rusija prekršila Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Komandant NATO snaga u Evropi, američki general Kertis Skaparoti poručio je Rusiji da "prestane da se meša u poslove drugih država".

Trampu je od svega najpotrebniji mir kod kuće, odnosno konsolidacija sopstvene vlasti, od početka suočene sa neprestanim kritikama, napadima i istragama koji u krajnoj liniji moga da dovedu do njegove smene. Ako će normalizacija odnosa sa Rusijom doprineti toj konsolidaciji, Trampovo "davanje za pravo" ili "verovanje na reč" Putinu, kako to politički protivnici i mediji tumače, jeste razumljivo.

Kontinuirane disonantne poruke iz SAD u vezi sa Rusijom narušavaju bez sumnje ugled Amerike kao još uvek najmoćnije sile. Istovremeno, neprestane priče o raznim ruskim "mešanjima", sa kojima se ne izlazi na kraj, povećavaju ugled Moskve, umesto da je proizvedu u "otpadnika", kao što se nameravalo.

povezane vesti

Juriš u shithole

1

Piše: Miloš Mitrović

Tako smo u mogućnosti

4

Piše: Miloš Mitrović

Sjedinjene Države Evrope

3

Piše: Miloš Mitrović

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

opet ...jA V

13. novembar 2017.

Zkljucak ove kolumne govori sve. Tramp je, cini mi se, jedini medju politickim vrhom SAD shvatio da je period ne mogucnosti, odnosno sposobnosti, Amerike da bude jedini glavni svetski policajac i da je Rusija, zahvaljujuci Putinu, drzava ciji se stavovi moraju postovati a odbacivanje istih izazvalo bi samo probleme. To, mozda i trik priblizavanje, iskoristice Tramp za realizaciju nekih svojih licnih svetskih intervencija bez ne mesanja Rusije. Problem ostatka sveta je u tome sto se narod, kde se oceni potreba za reagovanje, nece nista pitati, jer to ce se pravdati cuvanjem svetskog mira a naravno i CUVANJEM demokratije.