Site name

Srpska suza

* Da se Srebrenica ogromnom razmerom zločina nije nametnula, jedva da bi i bilo reči o srpskim žrtvama u istočnoj Bosni

U svojoj reakciji na presudu Ratku Mladiću predsednik Vučić bio je dvostruko odmeren.

23

Piše: Miloš Mitrović

27. novembar 2017. 14:15

Srpska suza

Prvo, prema Evropskoj uniji - njegova poruka da Srbija treba da se okrene budućnosti morala je da bude pozdravljena s obzirom na evropsku promociju stabilnosti kao glavnog prioriteta na Balkanu. Vučić je bio odmeren i prema samom sebi; on nije mogao da pohvali presudu Tribunala, ako se to uopšte i moglo očekivati, osim ako bi se odlučio na krajnje licemerstvo prema "mladom" Vučiću, onom iz perioda do 2007.

Reakcija Vučića je bila konstruktivna. Čak ni isticanje izostanka pravde za srpske žrtve u njegovoj izjavi nije odvuklo stvari u pogrešnom pravcu - tamo gde se sagledavaju crno-belo i gde ni o kakvom pomirenju ne može biti govora. Ta konstruktivnost sastoji se u naglasku na tome da svest o srpskim žrtvama ne treba da umanji zločine prema drugima ("To ne sme da umanji niti treba da pravdamo zločine koji su uradili neki sa srpskim imenom i prezimenom".).

I sve je to u redu dok ne pogledate naslovne strane srpskih tabloida ili skoro pa tabloida dan-dva po izricanju presude. "Putin vadi Mladića iz Haga", "Rusija obara presudu u Savetu bezbednosti", "Patrijarh Irinej: presuda je delo đavola", pa navodi o engleskoj zaveri uz poklon-poster "srpskog heroja". To bi se dopalo momku koji u Bulevaru Zorana Đinđića lepi natpise "Bulevar Ratka Mladića". Ili da pretpostavimo da Vučić nema nikakve veze sa njihovom uređivačkom politikom?

Ovih dana pravile su se svakakve paralele. Dok se Tribunalu bliži kraj, neki su se setili i Nirnberga. Poređenje je naravno više nego nategnuto jer Tribunal ipak nije pravljen samo za Srbe, mada dominantno jeste, i nalazi se u stranoj državi, a ne na teritoriji delimično poraženog ratnog neprijatelja. Ali čak i da zanemarimo sve ogromne razlike između Haga i Nirnberga, možemo samo da zamislimo šta bi bilo od suočavanja Nemačke sa prošlošću i privrednog čuda posle Drugog svetskog rata da su posle 1945. nastavili da izlaze Felkišer beobahter i Šturmer. Da se Gebels nije ubio, već ostao živ i neosuđen.

Vučić je ponovio i svoju frazu da "srpska suza nema roditelja", da su nadanja da će zapadni svet početi da se bavi srpskim žrtvama jalova. Možda je to sudbina poraženih. Međutim, i sama Srbija se srpskim "suzama" iz poslednjih ratova uglavnom nije bavila sistematski, kao što su to sa svojim radili i rade susedi sa kojima je ratovala. Temi zločina nad Srbima u samoj Srbiji uglavnom se pristupalo kampanjski i reaktivno. Na primer, da se Srebrenica ogromnom razmerom zločina nije nametnula, jedva da bi i bilo reči o srpskim žrtvama u istočnoj Bosni. A i tada samo kao ilustracija da su stradali i "naši".

Skoro su me pitali šta bi trebalo da se uradi da se postignu bolji odnosi između Srbije i Hrvatske. Mislim da je odgovornost na političkim elitama koje moraju da budu uzdržane. Da uzdržanost, na primer, promovišu svojevrsnim neformalnim paktom o nenapadanju, naravno verbalnom i medijskom, jer ono oružano se valjda podrazumeva. Isto to bi se moglo uraditi i u odnosima Srbija - BiH. Da se, ako se već ne može raditi na tome da bude bolje, ne postupa tako da bude gore. Ali kratkoročne koristi od napadanja, na primer u izbornim kampanjama, rasteruju i samu pomisao o dugoročnoj koristi od uzdržavanja.

povezane vesti

Juriš u shithole

1

Piše: Miloš Mitrović

Tako smo u mogućnosti

4

Piše: Miloš Mitrović

Sjedinjene Države Evrope

3

Piše: Miloš Mitrović

komentari (23)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dada

27. novembar 2017.

Naravno da moramo gledati u buducnost a ne sta je bilo...

Fako

27. novembar 2017.

Veoma zanimljiv tekst.

nika

27. novembar 2017.

Ovo je veoma interesantan tekst.

Marija

27. novembar 2017.

Predsednik drzave kao sto je Vucic ne moze dati ne odmerenu ishitrenu izjavu o presudi Ratku Mladicu vec odmerenu kako i prilici predsedniku drzave.

Nikola

27. novembar 2017.

Suze krijem, same teku, stare rane, jos me peku .

Mirjana Kujovic

27. novembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je veoma odmeren čovek, koji se svim srcem zalaže za Srbiju! Njemu je veoma teško zbog presude Mladiću, čak i više nego samom Mladiću, jer Vučić na svojim leđima nosi teret čitavog srpskog naroda i boluje svaki njegov bol! Naš predsednik je ljudina kakva se jednom rađa!

EU fanatik

27. novembar 2017.

Poruka da se okrenemo EU i jeste dobar put koji građani Srbije teže da postignu. Srbija će svakako biti 29 članica EU svidelo se to nekome ili ne.

popara

27. novembar 2017.

Sve sto je nas predsednik rekao je u interesu Srbije, samo toliko i ko rayume shvatice. da mu srce krvari kao i nase zbog nasih zrtava, siguran sam da krvari..

Anamarija

27. novembar 2017.

Verovatno je samo uzdrzanost Srbije bitna,posto svi drugi bahati i osioni u svojim komentarima ostanu nezapazeni od strane evropskih zvanicnika,nevladinih organizacija Srbije i naravno srpske opozicije koja na taj nacin pokusava mesetariti.

Ana

27. novembar 2017.

Prošlost ne smemo i nećemo zaboraviti ali zarad naše dece moramo se okrenuti budućnosti.

Zebra

27. novembar 2017.

Predsednik nosi najveci teret na svojim ledjima!

Relja P.

27. novembar 2017.

Uvek sam se pitao kakav je to mentalni sklop koji može takve autošovinističke gadosti da iznosi.

Monstruozno

27. novembar 2017.

Treba da Vas bude sramota zbog svega ovoga što ste napisali. Toliko nepoštovanje i odsustvo empatije prema žrtvama koje bi pripadale Vašem narodu kada bi Vi imali bar malo nacionalne svesti je monstruozno.

Sram vas i stid bilo

27. novembar 2017.

Krajnje je degutantno porediti narod koji u svojoj kolektivnoj svesti ima jedan Jasenovac sa nacističkom Nemačkom.

marija

27. novembar 2017.

Svi su znali kakva ce presuda biti doneta, pa se zato i malo komentarisalo o presudi. tesko je je da haski tribunal donese drugaciju presudu kada u startu za to okrivljuju srpsku stranu.

Moj Miloše

27. novembar 2017.

Kakav ciničan i zlonameran naslov teksta. Kada Vam je majka dala ime Miloš nije ni slutila da ćete ga uprljati služenjem interesima naših neprijatelja.

Lun

27. novembar 2017.

Odlično se zna zašto je osnovan Tribunal i čemu je služio, ali isto tako i razumno i inteligentno razmišljanje predsednika Vučica da se okrenemo buducnosti i za ekonomski jaku Srbiju, što predsednik neumorno radi i pregovara da dovede što više investitora u Srbiju i da radi na mnogim projektima koji zapošljavaju i koji ce zaposliti mnogo radnika

srbin

27. novembar 2017.

Mi Srbi nismo dovoljno uradili da se ne zaborave srpske žrtve,nismo dovoljno učinili za sve heroje koji su branil srpstvo i svoj narod...pogledajte u okruženju koliko obeležja, udruženja,i spomen domova imaju hrvati u svakom delu zemlje,a za muslimane je Srebrenica početak i kraj svake priče!

cezar

28. novembar 2017.

Srpska tuga je golema ali pristojnost i državnički stav predsednika je onakav kakav svi i očekujemo,odmeren i kulturan za svakoga bilo da je za ili protiv presude.

Vitomir

28. novembar 2017.

Ne mogu verovati da ljudi ne mogu da sagledaju velicinu jednog vojskovodje i generala kao sto je nas vec slavni Ratko Mladic. Neznanje, zavist ili mrznja? Mislim da je sve to zajedno. To je Oficir i Dzentlemen, dragi Srbi, neponovljivi primer visoke vojnicke vestine, casti i vitestva. To je rodjeno snjim, vodilo ga kroz vojnicki zivot, uceci mladje generacije moralu, disciplini, dzentlemenskom ponasanju u svakoj prilici i na svakom mestu. Sluzeci JNA bio je uzoran Srbin, srpski sin u dusi i srcu. Ukljucivsi se u rat, koji su nam iznenada, svirepo i mucki, nametnuli mrzitelji srpstva, General Mladic je stao na branik celokupnog srpstva, takoreci golim grudima braneci nasa ognjista, nejac, iznemogle i stare.Istovremeno, postujuci ratne zakone i kodekse, krajnje humano i ljudski je stitio i neprijateljsku decu, zene i starce, dok je neprijateljske vojnike sa respektom i njegovim znanim vrlinama tretirao sa dostojnim vitestvom u ratnim uslovima.Posle ratnih operacija, haranga dusmana se nastavila, ali nas heroj se uspeo maskirati i skrivati, da bi se, ubrzo, nakon 16 godina nasao u Hagu, mucilistu Srba. Taj perio de podneo kao jedan lepovaspitan gospodin, sa manirima ugledjenog dzentlemena( zato je i nazvan Dzentlemen od Kalinovika), primivsi na kraju sramotnu i nicim opravdanu presudu, kao jedan uzoran, kulturan i smiren vojnik od casti i ponosa. Njegov odnos je nas ponos. Njegovo delo je nase delo. To se, napokon , da zakljuciti po reakciji nasih ljudi, od obicnih fudbalera sa dresovima sa njegovim likom, do suza Predsednika. Slava ti i cast, DJenerale.

E U

28. novembar 2017.

Prvo,Vučić nije "momak" koji lepi tablu"Bulevar Ratka Mladića".Nije mu se ostvario san.Sada sanja kako će Ratko da vodi SNS do kraja balade.Ali kako stoje stvari,svi snovi su mu pali u vodu.

Zzzzzz

28. novembar 2017.

Vitomire sram te bilo.Heroj se ne krije po stalama i podrumima.Samo koristenje""" neprijateljsku """ uz decu, starce i zene,pokazuje tvoju ludost.Koga ti branis,mora biti zlocinac.

moj Vitomire

28. novembar 2017.

Džentlmen iz Kalinovika hahahahah, najbolji vic u posljednjih 50 godina "Kad god prolazim pored Sarajeva svratim da ubijem bar jednog baliju" Ratko Mladić srpski heroj "Tuci Velušiće, tamo nema srpskog življa mnogo" Ratko Mladić, srpski heroj