Site name

Žena pod ćebetom

* Erdoganova Turska islamizirala je Balkan uspešnije od Osmanskog carstva

Erdoganova poseta mogla je da podseti i Beograd i Brisel na propuste u odnosima s Turskom i sličnim državama, kakva je i Srbija.

2

Piše: Nikola Samardžić

13. oktobar 2017. 14:15

Žena pod ćebetom

Turska je u toku protekle decenije i po dovela u pitanje sve građanske i sekularne reforme koje su je učinile najdemokratskijom državom u islamskom svetu. Ta regresija posledica je i nesposobnosti EU da podstakne integraciju Turske. EU se pozivala na "kulturne razlike" itd. U međuvremenu su upravo navedene razlike postale evropska svakodnevica. Ženska prava i jednakost svih polnih i seksualnih varijeteta ljudskih jedinki dovedeni su u pitanje pod pritiskom neformalne ali suštinske koalicije radikalnog feminizma i neoislamističkih dogmi. Posredno su stradale slobode kritike svakog pozivanja na nejednakost. Erdoganova Turska islamizirala je Balkan uspešnije od Osmanskog carstva. Nakon opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici i nestanka srpskih zajednica u Sarajevu i Mostaru, Bosna je podeljena tako da se nikad ponovo ne sastavi, i nikad definitivno ne razdruži. Na nesreću Bosne nalegle su Turska i Rusija, već stvarni vlasnici njenih suvereniteta i identiteta.

Nemačka nije htela Tursku. Dobila je šerijat. I putinovske naciste u Bundestagu. Ako je Erdoganova poseta Srbiji ičemu vredela, bile su emocije u Novom Pazaru. Ali čemu će one da posluže? Da li će Sandžak biti, kako je pozvao Erdogan, most između Srbije i Turske? Upravo dok priprema nov talas likvidacije političkih protivnika, i svih dostignuća evropeizacije i sekularizacije. Dok njegov lični režim odbacuje suštinske norme judske jednakosti i vladavine prava. I dok se EU i SAD u Srbiji zamajavaju "radionicama", "suočavanjem" i štrikanjem džempera u Pranjanima, Turska i Rusija predano rade na novom komadanju jugoslovenskog prostora kako bi postao nevidljiv u bilo kojem demokratskom kontekstu, evropskom ili "regionalnom". Politički uticaj SPC koja takođe podvrgava azijatskoj diskriminaciji naše žene, dok ih zabrađuje a vernike poziva da metanišu, potvrda je prokletstva balkanskih spojenih sudova, u smislu odgovora na islamizaciju susedstva. Zapravo nas svi naši kvislinzi razvrstavaju na rusku ili tursku stranu. Zato je nastupio javni nered, koji podseća na bezvlašće: vlast mahom proruska, opozicija većinom antievropska.

Najvrednije sistemsko nasleđe jugoslovenskog socijalizma su sekularizacija i jednakost žena. Fizičkom segregacijom svoje zabrađene supruge Erdogan je uvredio sve žene u Srbiji. Ali i sve muškarce koji smatraju da je zlostavljanje žena potvrda najbednijih ličnih osobina (zlostavljače su obično zlostavljali u detinjstvu, pa su osujećeni, nasilni i nikakvi). Ako je Erdoganova poseta Srbiji ičemu vredela, možda su se evropski lideri dozvali pameti. Da se manu "uslova". Bili smo i mi ponešto. Jugoslavija je prva moderna evropska integracija. Ali smo u ukletom krugu: nema demokratizacije bez evropeizacije, i samo je integracija podsticaj i garant demokratizacije. "Berlinski proces", "normalizacije", "poglavlja"..., birokratske stupidarije nas guraju u otomansku pomrčinu i rusko blato. Ako ih je Erdogan prizvao pameti, hvala mu.

povezane vesti

Ko je zapalio Ameriku?

0

Piše: Nikola Samardžić

Javno zdravlje i nacionalna bezbednost

1

Piše: Nikola Samardžić

Novi bipolarni svet (1517-2017)

2

Piše: Nikola Samardžić

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

atlantik

14. oktobar 2017.

"Saradnja sa svakim diktatorskim rezimom je bolja od saradnje sa Zapadom". Ne moze Srbija nikako da se mane te kretenske politike. Koju su ugazili Kostunica i Tadic (rekao bih i vise od Milosevica), a dosledno sprovodi i Vucic. Samo li Zapad poostri odnose sa nekom od tih diktatura, nase vlasti nam odma takve pocnu prestavljati kao nekakvu egzotiku. Sve bi bilo mnogo postenije i doslednije, kada bi se bar odrekli i zapadnjackih para. I da li ce nekada doci dan kada ce gazdama iz Kremlja ovde neko smeti da kaze istorijsko "ne"? Posto je ocigledno da nam oni vode celokupnu spoljnju, a i dobar deo unutrasnje politike. Jos ako nas i Turska uzme pod svoje, Sev. Koreja ce za nas postati Svajcarska (posto mi se cini da je nas potencijal za glupost, veci od severnokorejskog). Profesor, kao i obicno, odlicno izdvoji i opise srz problema. Vec sada se moze reci da je jedini intelektualac u Srbiji, koji sme javno da iznese ovakav stav.

Lighthouse

15. oktobar 2017.

Sve je to tako, samo nije nam jugoslovenski socijalizam ostavio nikakvu "sekularizaciju". Ateizam nije isto što i sekularizam. U prvom su vernici građani drugog reda a u drugom su građani ravnopravni nezavisno od svojih verskih uverenja i prakse. U SFRJ je jedina dozvoljena politička partija, bez članstva u kojoj se nije moglo biti skoro ništa, bila, slovom svog Programa, zatvorena za ljude koji "ispoljavaju bilo koji oblik religioznosti". Danas je, u post-Yu prostoru, ponegde i ponekad upravo obrnuto - teško je deklarisanim ateistima, skepticima, agnosticima, o pravim ili nabeđenim "sektašima" i da ne govorimo. Dakle, ni S od sekularizma niti smo imali niti imamo.