Site name

Petnaest godina samoće

* Petnaestogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića dočekujemo i kao država i kao društvo nespremni da se raskrinkaju i huškači i nalogodavci

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u Sarajevu da su prošle dve godine od pokušaja ubistva tadašnjeg premijera, aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, i da za to još niko nije kažnjen.

2

Piše: Nikola Samardžić

15. decembar 2017. 14:15

Petnaest godina samoće

Približavamo se petnaestogodišnjici ubistva premijera dr Zorana Đinđića. Nalogodavci su de facto abolirani. Proces je izneo dovoljno dokaznog materijala koji je sadržan i u krivičnoj prijavi advokata Srđe Popovića u kojoj stoji da su osumnjičeni početkom novembra 2001. s Jedinicom za specijalne operacije i Zemunskim klanom organizovali "protivpravne akcije" upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti države. Između ostalog su zaposeli deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu, i uz pretnju upotrebe sile ispostavili zahtev da "Skupština Republike Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom, zahtev da se smeni legalno izabrani član Vlade, ministar unutrašnjih poslova, kao i legalno postavljeni načelnik Službe državne bezbednosti i njegov zamenik, sa ciljem da stave Službu pod svoju kontrolu i onemoguće njeno zakonom određeno funkcionisanje, u čemu su i uspeli, a što je dovelo do teškog ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka zemlje, koje je na kraju kulminiralo atentatom koji su pripadnici Jedinice izveli 2003. godine nad Predsednikom vlade, Zoranom Đinđićem."

Jasno je, i opšte, osećanje nepravde, ne samo moje lično, naročito višedecenijske sprege izvršne i sudske vlasti u zataškavanju zločina, aboliciji nasilnika i javnoj promociji devijantnog ponašanja koja je nedavno potvrđena izjavama ministarke pravde o Haškom tribunalu. Tada su, 2001-2003, u pripremi javnosti na likvidaciju premijera učestvovali su antihaški lobisti, novinari, akademici, penzionisani i aktivni bezbednjaci, narkodileri i neki od istaknutih pripadnika crnogorske opozicije. Akademija se priprema da, na teretu budžeta, uvede nove retarde i cinkaroše koji će služiti očevima nacije, razmnoženim u metastazi koja je nastupila odlaskom Dobrice Ćosića (koji se premijeru navodno približio debatujući - o "tuđem veku"? - s Jovicom Stanišićem u danima koji su prethodili atentatu, kako stoji u sudskom materijalu). UNS dodeljuje "nagradu za borbenost u novinarskom izražavanju" Aleksandar Tijanić. DSS je možda propao, ali je svuda. Priznajem da su pobedili. Možda će nas izvući samo strateški iskoraci, pre nego sopstvena slobodna volja. Izbor Srbije, između Zapada i Istoka, uporno je zaglavljen u onom stanju koje je nastupilo neposredno nakon vesti da je premijer ubijen, a s njim verovatno i sve naša nadanja da ćemo postati zajednica optimizma i dinamičnog razvoja.

Čedomir Jovanović izjavio je da je na petnaestogodišnjicu atentata upozorio upravo predsednik Srbije, inicijativom da se ona obeleži postavljanjem spomenika na mestu gde je živeo ubijeni premijer. Međutim, petnaestogodišnjicu dočekujemo i kao država i kao društvo nespremni u smislu potrebe da se raskrinkaju i huškači i nalogodavci, i ona institucionalna patologija koja je vodila atentatu i zataškavanju. Nemoćni smo i pred potrebom da se javno zaštiti porodica ubijenog premijera.

povezane vesti

Lordovska Srbija

4

Piše: Nikola Samardžić

Male boginje i 24 privatizacije

3

Piše: Nikola Samardžić

Haki

3

Piše: Nikola Samardžić

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ивковић Ђорђе

16. decembar 2017.

Тја. Како је аутор у анализи поборавио панично рушење виле у Шилеровој по наређењу Ђинђићевих најближих сарадника и наследника, која је(вила, зградурина) - бар то је свима јасно - била права ризница доказа о криминалу? Или, да се сетимо "носача ковчега"? Де, није тако тешко, треба само ући на Гугл и укуцати кључне речи. Само ће вам се кас''''ти. А Николу Самарџића је непроцењиво лако демантовати Николом Самарџићем.

Vitomir

20. decembar 2017.

Znaci, moj dragi Djordje, tu si. Pa taj , tamo, jel''''d Djindjic, nije neka bas cvecka, kao sto se protura? To kao neki ''''oce da zamagle uspehe ovih nasih post-Zoran vodja , turajuci tog krimosa Ziku na astal prave , nase nove trajektorije procvata Srba i Srbije? To ''''oces da nami ukazes, da ga turamo , neopravdano u nasu, vec slavom ovencanu reprezentaciju nasih snova. Geogije, tavan, vidi se iz svemirske stanice, koja je tvoja postava za majku Rusiju 2018 : Milosevic - Seselj,Kostunica - Nikolic, Vucic, Dacic - Vulin, Selakovic, Stefanovic, Martinovic i ( na drugom desnom krilu, cim stignu papiri) Brnabic. E, sa tim igracima ti vec imas igranku, koju odobravas, a i sam znas da po Srbiji mozes naci za svako njihovo mesto prave , iskusne igrace, profesionalce koji svojim umecem i znanjem, bez afera, dokazane fer-plejere. Ma mora da si bas rasni delija kad za ovakve navijas.Ziveo.