Site name

Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Žena pod ćebetom

Erdoganova poseta mogla je da podseti i Beograd i Brisel na propuste u odnosima s Turskom i sličnim državama, kakva je i Srbija.

13.10.2017

Šesti oktobar

Velimir Ilić, junak 5. oktobra (2013): "Da mi je neko 5. oktobra rekao da ću nekada biti u vlasti s Ivicom Dačićem, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, ne bih mu verovao i najverovatnije bih tada odustao.

6.10.2017

Crveno i crno

Ne obazirući se na bizarne ličnosti i sve učestalije incidente (Vulin, Gojković), dilema koji Srbiju održava u stanju privremenosti, sputavajući njene brže transformacije, sadržana je, na jednoj strani, u najnovijoj EU donaciji namenjenoj razvoju obrazovanja, i, na drugoj, u ruskoj ratnohuškačkoj propagandi (plus slajvanofilija, religija, primitivizam, itd.).

29.9.2017