Site name

Sitan/krupan kriminal

* U knjižari su mi dozvolili da pogledam video od trenutka kad sam ušla do momenta kad sam izašla. Prodavnica donjeg veša ima drugu politiku

Moram da razvejem sumnje. Ako me je neko ovih dana video kako se muvam oko kontejnera i uličnih kanti za otpatke u Bulevaru kralja Aleksandra, moram da kažem to nije bilo zato što mi je trebalo polupojedeno parče Big pice.

3

Piše: Nina Savčić

16. novembar 2017. 15:30

Puna nade, tražila sam svoja dokumenta. Pokazalo se, ipak, da mi potraga nije upalila i da ću do novih dokumenata doći samo redovnim putem, preko mnogo šaltera.

Izveštaj sačinjen u policiji glasi otprilike ovako: uznemireno lice koje se obratilo nadležnima zbog besramnog ali hirurški veštog džeparenja iz svog stana izašlo je u 19.30. Kretalo se prometnim bulevarom, ušlo je (nažalost) u ozloglašenu prodavnicu donjeg veša, došetalo do knjižare i ustanovilo da mu nema novčanika. Nije stajalo na ulici zaokupljeno razgovorom, nije koristilo prevoz.

Malo sam obilazila rejon, raspitivala se. I bila iznenađena dvema stvarima. Prvo, prodavnica u koju sam ušla, gde postoji verovatnoća da se desila krađa, poznata je po džeparenju. Drugo, navedeni objekat pokriven je video-nadzorom, međutim, snimak nije dostupan. Osim uz policijsku intervenciju koja zbog komplikovane procedure (inspektor, tužilac, operativac itd.) može da usledi za 50-100 godina, kad će počiniocima toliko biti promenjena fizionomija da ih ni najpametniji softver neće identifikovati. A meni, ožalošćenoj, već pet puta će isteći dokumenta.

U knjižari su mi dozvolili da pogledam video od trenutka kad sam ušla do momenta kad sam izašla. Prodavnica donjeg veša ima drugu politiku.

Pitam se zašto postoje kamere ako se ne mogu koristiti u cilju otkrivanja lopova, kad se već zna da je guranje ruku u tuđe džepove i torbe u tom objektu više puta detektovana aktivnost? OK, kontroliše se osoblje... Zar samo to? Za proveru potencijalnih kradljivaca robe postoje one zujalice.

Možda ću pogrešiti, ali ne mogu da se oduprem utisku da je onda na snazi, pored nezainteresovanosti za potrošače, neki tajni dil između poznatih osumnjičenih i predstavnika firme.

Taj mikrokosmos prodavnice, zakoni i principi lako mogu da se uporede s našim nacionalnim mikrokosmosom. Koga briga što građani bivaju pokradeni (neposredno i posredno) kad onima u čijim je rukama vlast (video-nadzor ili nešto drugo što bi pomoglo otkrivanju istine i uspostavljanju zdravijeg poretka) ne fali dlaka s glave. Nije li raskrinkavanje sitnih lopova korak ka boljem društvu, zajednici gde će se građani osećati zaštićenije? Zapravo, slobodnije.

Možemo da krenemo i u suprotnom smeru. Kad na višem nivou podržavamo muljanja (ovog ili onog tipa), nije čudo što ga gajimo i po sitnim radnjama. Princip je isti, u pitanju su nijanse.

povezane vesti

Moja borba

5

Piše: Nina Savčić

Moj rodni Gotam grad

2

Piše: Nina Savčić

Misterija hepimila

1

Piše: Nina Savčić

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

nemam pojma

17. novembar 2017.

Jako je čudno, da ovako iskreni, lični doživljaji koji tako govore o društvu i nama samima ne izazivaju nikakve reakcije. Znam da bi u nekim drugim sredinama, ovakve ispovesti izazvale reakcije, ali ovde je to obična svakodnevica. "U pa šta, velika stvar, odžeparili je." Legendarni Arkan je počeo karijeru tako što je otimao tašne ženama u Tašmajdanskom parku, ispod Metropola. Nije bio ni toliko suptilan da ih odžepari, već je jednostavno otimao. Nekad, kad bi narod uhvatio džeparoše u prevozu, a radili su uglavnom u parovima, sam bi uzimao pravdu u ruke, pa bi ovi molili Boga, da što pre dođe policija. Ali DANAS, druga su vremena, svako gleda samo sebe, empatije ni za lek.

Predrag Komarac

30. novembar 2017.

Kriminalni fenomen – najopštiji pojam i služi kao zajednički naziv koji obuhvata delo, njegovog učinioca, žrtvu, kriminalitet i reakciju do koje takva ponašanja dovode. Zločin – pojedinačno kriminalno ponašanje, uobičajeno akt kojim se krši krivični zakon. Kriminalitet – ukupnost svih zločina u određenom vremenu i prostoru.  Primarni kriminalitet je vršenje kažnjivog dela prvi put  prouzrokovan delovanjem različitih društvenih i psihičkih činilaca  Sekundarni kriminalitet je ponovno vršenje dela (kriminalitet povratnika)  značajan uticaj ima i proces socijalne kontrole koji ima ulogu pojačivača Socijalna devijacija – kršenje jedne društvene norme ponašanja na koje se reaguje neformalno. Može biti primarna i sekundarna. Ukupnost pojavnih oblika socijalnih devijacija, uzroci, sprečavanje i lečenje takvih ponašanja predmet su socijalne patologije. Delinkvencija – ukupnost u pravnom sistemu zabranjenih dela – delikata (krivična dela, prekršaji, privredni prestupi i disciplinske krivice). Delikte proučava kazneno pravo koje se razlikuje od krivičnog koje proučava krivična dela. Prekršaji – protivpravna ponašanja kojima se vređa javni poredak. Nemaju crtu društvene opasnosti pa ne spadaju u kriminalitet. Privredni prestupi su delikti kojima se narušavaju pravila o poslovanju privrednih subjekata. Maloletnička delinkvencija:  U užem smislu podrazumeva ponašanje dece i maloletnika koja su kažnjiva u krivičnim zakonima i koja bi da su izvršena od punoletnih bila označena kao kriminalitet.  U širem smislu podrazumeva teškoće u vaspitanju i sitna kažnjiva dela mladih koja se pojavljuju kao tipični mladalački bunt protiv sveta odraslih; ranije se upotrebljavao termin preddelinkvencija ali se u novije vreme insistira na napuštanju tog termina

Nikola Jelić

30. novembar 2017.

Termin „zločin“ može mnogima izgledati kao zastareo jer se uz izuzetke ređe koristi. Ne može se odreći da izraz u sebi ima defamirajući karakter što još više važi za termin zločinac. Ipak, upotreba izraza zločin ima puno opravdanje:  potreba preispitivanja opravdanosti inkriminisanja jednog broja u krivičnim zakonima previđenih dela neznatne društvene opasnosti – bagatelni kriminalitet  žigošući karakter se ne može potpuno izbeći ali žigosanje može imati i izvesni preventivni uticaj, bar na neke kategorije potencijalnih učinilaca Potrebno je potražiti sinonime izrazu zločin. Zločin nije delikt a posebno ne devijacija. Mogli bi se kao sinonimi koristiti krivično delo i kriminalno ponašanje.