Site name

Moja borba

* Lepo je napokon čitati stranice brižljivo pisane, čitati opušteno, bez stalnog razmišljanja o tome gde je istina i gde postaviti granice jeftinoj manipulaciji

Siguran dokaz da starim je to što sam doček 2018. provela s tanjirom u krilu, puneći ga i prazneći brzinom dotad meni nepoznatom.

5

Piše: Nina Savčić

11. januar 2018. 15:30

Moja borba

Sa tog prazničnog food jama otišla sam kad je borba između komandi mog mozga i odbijanja tela da izvrši zadato, pronađe obližnji krevet pa u njemu ostane bar solidno radno vreme, postala nepodnošljiva. Mozak je od 23h vikao: Spavanje!!! A telo je sedelo, pričalo i jelo... Koliko je mozak bio oštriji, toliko je ruka brže pravila krugove od stola do tanjira pa do usana. Psihološki pakao!

Siguran dokaz, dalje, da mi je sve postalo sve jedno je to što sam već prvog dana tekuće godine (mrzovoljna pošto me je superego kinjio zbog premalo spavanja) iz stana izbacila sve novine, časopise, intervjue koje sam čuvala... Stvarnost je, kako kažu političari s obe strane, ono što vidimo kad otvorimo prozor. Novinarska je obrada, prepuna grešaka najrazličitije prirode, napornih digresija, ponavljanja... često dosadna. Guta mnogo vremena, gotovo kao more popularnih serija u koje morate biti upućeni ako planirate da izađete među ljude. Po navici, i valjda zato što sam sklona ritualima, gledam jutarnji program na N1... Međutim, i s toga moram da se skinem... Čega se igra Dodik, čega Amfilohije, ko će s kim da se zavoli pred izbore.... Palo mi je na pamet ovo: ne bi bilo loše da delegacija srpske opozicije, u jednom avionu zbog uštede, uz rizik da se ukrcaju celi a iskrcaju u delovima, ode na audijenciju kod Trampa pa da on kao vrhovni vladar svih odluka (bezbednosnih, geostrateških...) prelomi ko će biti kandidat za gradonačelnika, jer ovakvo šibicarenje u umornim glavama može da dovede do tolike konfuzije da se izbori prespavaju ili zaokruži nepoželjno. Tramp je savremeni Solomon, osim toga dugme mu je veće od Kimovog, iako ne crvenije, što govori o sigurnom alfa političkom mudracu.

Pošto sam se rešila svoje višegodišnje literature s ograničenim informativnim, pritom vrlo kratkim rokom trajanja, navalila sam na knjige. Bez misterije, bez opterećujuće radnje, bez napucane drame, stil koji jasno podseća na Prustov (malo, ipak, od njegovog slabiji, što znači ovovremeniji jer mi svakako više nemamo kapacitet za pisce Prustovog kalibra)... Knausgor: "Moja borba". Lepo je napokon čitati stranice brižljivo pisane, čitati opušteno, bez stalnog razmišljanja o tome gde je istina i gde postaviti granice jeftinoj manipulaciji.

Ne znam da li je povratak knjigama takođe dokaz da starim... Možda. Protiv starenja borbe nema, ali protiv lošeg štiva ima. Zato, "Moja borba".

povezane vesti

Moj rodni Gotam grad

2

Piše: Nina Savčić

Misterija hepimila

1

Piše: Nina Savčić

Pričam ti priču

7

Piše: Nina Savčić

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

stalker

11. januar 2018.

Svaka Vam je zlatna u ovom tekstu!

El Grande

11. januar 2018.

Pametnica ;-) . Simpatije !

nemam pojma

11. januar 2018.

Naravno da je Nina pametnica. Naravno da je praćenje i čitanje novina, praktično gubljenje vremena. I ne samo za one koji stare, već za sve. A prepustiti izbore trenutnoj vlasti je greh. Kakva god da je srpska opozicija, koliko god da je sujete, nesposobnosti, bezidejnosti.

nemam pojma

12. januar 2018.

Znajte da je izlazak na izbore i smena uzurpatora ovog starog, ponosnog grada, obaveza svakog, ko barem malo ljubavi gaji prema njemu. Vidite i sami kako se ubrzano "gradi", radovi su u vreme kad se nigde ne obavljaju, tenderi su dodeljeni, niko nije birao šta treba graditi i raditi, niko vas nije pitao da li raskopati ceo grad, srušiti parkove, ograditi i oblatnjaviti sve što se može. Ne sumnjam čija su preduzeća, ko se sada bogati, zašto se ne čeka proleće kao u svem ostalom, normalnom svetu. Zimi i u kasnu jesen se ne radi zbog nepovoljne temperature i kišnih dana kad radovi napolju moraju da se zaustave, pa je rad preskup. Da li znamo kako su birani izvođači. Ko je ponudio koju cenu? Ko su vlasnici tih firmi? Treba sve naplatiti pre kraja lokalnih izbora. Dok je grad još u njihovim rukama. Zato jelka košta više od Njujorške, zato fontana košta više nego slične po azijskim gradovima, i tako redom. Ovom gradu treba neko poput Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, koji je čak uz miniranje državne vlade pod vlašću J. Janše uspeo da Ljubljanu digne na nivo zapadnih metropola. Grad treba domaćina i stručnjake, od urbanizma i arhitekture, do saobraćajnih, infrastrukturnih. Treba pronaći modus za dostojni život kulturnih radnika i umetnika, prosvete, za humanije uslove u bolnicama, mesto bacanja para na kićenja i ostala Potemkinova sela. Omogućiti otvaranje proizvodnih pogona i gradnju tehnološkog parka, stimulisati čistu industriju, proizvodnju hrane, ozelenjavanje grada, čišćenje reka, bez direktnog izlivanja fekalne kanalizacije u Savu i Dunav, što je trenutno masovno, sa svih splavova, komercijalnih i ostalih. Graditi ono što je potrebno, a ne bezrazložno množiti skupe stambene kvadrate, za koje nema kupaca. Mogao bih još dugo da nabrajam zašto je prvo hitno promeniti ovu vlast, na sve moguće načine. Zato bez defetizma, izaći na izbore. Baš Trampa briga za Beograd. Neće nam on birati gradonačelnika, već VI!!!

Vitomir

12. januar 2018.

Ne daj se, Nines!No sikiriki, malo promeni stolicu( pogled)... Dobro je sto si presla( cesce i konkretnije) na knjige. Cak fantasticno. Jer, i ja to radim. Citam, divim se temama( a i piscima), nalazim ishodista za sasvim sveze poglede i lako resavam dileme.A inspiracije k"o pleve... Knjiga je pravi prijatelj. Nadje nas kad nam treba...