Site name

Veliko gradilište

Tokom čitavog leta Beograđani koračaju izrovanim ulicama u centru grada. Tako će biti sve do kraja godine. Razlog je “veliko spremanje” glavnog grada Srbije to jest njegovo ulepšavanje i modernizacija, kako vole da kažu u Skupštini grada Beograda.

5

Piše: Gojko Vlaović

12. septembar 2017. 18:15

Ono što je konstatovao svaki stanovnik Beograda sa kojim sam imao priliku da na tu temu popričam je da je uređenje grada nužna stvar koju će svako dobronameran bezrezervno podržati. Međutim, svi do jednog su konstatovali i to da je organizovanje radova na više centralnih lokacija u gradu istovremeno preterano i demagoški. Ono što je najbolnije je činjenica da obimni radovi u gradu umnogome otežavaju normalno funkcionisanje Beograđana. Istovremeno se renovira Trg Slavija, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova ulica, Brankov most, deo kod Doma omladine i još neke lokacije. Građani koji svakog jutra idu na posao da bi stigli do svog cilja gaze po mnogobrojnim rupama i žurno traže gde bi mogla biti izmeštena stanica GSP-a na kojoj treba da sačekaju prevoz.

Gradonačelnik Siniša Mali je apelovao na Beograđane da dok traju radovi češće koriste GSP. Mislim da gradonačelnik ne bi tako lako izrekao tu preporuku da se svakog dana tokom leta na posao vozi u autobusu u kome nema klime a gužve zbog radova su kao u periodu 90-tih pa u vozilu jedva može da se diše. Da situacija bude još gora nego što je bila 90-tih sada putnici u prepunom vozilu moraju da izvode i akrobacije kako bi izvadili svoju kartu i pokazali je kontrolorima Bus plusa koji neumoljivo “patroliraju”. Prilično je lako govoriti o potrebi za određenom vrstom žrtvovanja zbog dobrobiti grada a istovremeno imati privilegiju i ne voziti se na posao GSP-om svakog dana. Pretpostavljam da se gradonačelnik ne vozi jer da je drugačije susreo bih ga bar jednom.

Sasvim je jasno da se na obimnim istovremenim radovima insistira kako bi se sve završilo pre predstojećih gradskih izbora. Vladajuća politička garnitura u Beogradu smatra da će od toga da izvuče korist u predizbornoj kampanji. Po tome se ne razlikuje od bilo koje druge vlasti. Međutim, to nije korektno prema Beograđanima jer cilj gradske uprave treba da bude da stanovnicima olakša život a ne da im ga iskomplikuje. Ne postoji nijedan “viši razlog” za to. Da su se građani na nekom zboru odlučili da mesecima preskaču žardinjere da bi ušli u autobus ili kamenje i blato da bi došli do banke onda bi stav gradske uprave “strpite se” imao smisla. Ovako s obzirom da ne živimo u onome što neki nazivaju “direktnom” već u predstavničkoj demokratiji, izabrani predstavnici naroda su morali da imaju znatno više uviđaja te da građanima ne prirede nabrojane neprijatnosti.Isto tako nije pravedno sređivati centar grada (valjda da bi bio lepši i pristupačniji strancima koji Beograd vole zbog noćnog života) dok neki delovi na periferiji nemaju kanalizaciju I za kraj, s obzirom da neko može da se zapita a nije ti smetalo kada je prethodna vlast kopala po centru Beograda pa je bilo nemoguće proći kroz Ulicu srpskuh vladara i Kralja Milana, samo ću reći da mi je i to veoma smetalo ali tada nisam imao kolumnu da pišem o tome.

povezane vesti

Grad bez predrasuda

3

Piše: Gojko Vlaović

Pravda za Kud idijote

4

Piše: Gojko Vlaović

Jatagan mala

5

Piše: Gojko Vlaović

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Banda neopevana

12. septembar 2017.

A šta je tek urađeno sa silnim drvećem oko SIV-a do Ušća, bus 15, pa to je horor, sve pusto i raskopano, suva poljana pa po neko drvce tu i tamo, uništili su pluća Beograda! A juče ili prekjuče za sat vremena je prošla 1 i slovima jedna 65-ca i čak dve 77!

ivanjan

12. septembar 2017.

Za razliku od bivse vlasti koja je gledala samo svoj interes ova vlast gradi,modernizuje Srbiju i ide napred.

maki

13. septembar 2017.

Sve sto se gradi, to je na KREDIT. A kredite treba sto vise uzimati. Da se prozivi. Jer to niko nece vise moci vratiti. Ljudi odlaze u penziju. vise umre nego sto se rodi, zatvori puni radno sposobnih. A ovi ambiciozniji idu u inostranstvo.

Jaguar

13. septembar 2017.

To su stare rane od prethodne vlasti.

Darija

13. septembar 2017.

Godinama se nije radilo na uredjenju i modernizaciji izgleda Beograda. Napokon je ova vlast resila da sve lepo preuredi, i eto, opet nekima ne valja...