Site name

Novi buntovnički talas

* Kambek rok alternative je pozitivna i pravilna tendencija

Nedavno sam vozeći se GSP-om video četvoro srednjoškolaca. Tri devojke i momka. On je na sebi imao majicu legendarne pank grupe The Exploited.

1

Piše: Gojko Vlaović

26. septembar 2017. 18:00

Novi buntovnički talas

Devojka koja je sedela do njega je pak nosila majicu metal benda Cannibal Corpse a druga hard rok ikona Guns and Roses. Treća nije nosila majicu sa imenom omiljenog benda ali je na sebi imala kariranu košulju u "grandž" fazonu. Neko će se zapitati šta je čudno u tome da vidiš grupu tinejdžera koji slušaju andergraund muziku i osetiš potrebu da pišeš o tome. Razlog je taj da takozvanih alternativaca godinama nije bilo uopšte. Potpuno su nestali. Pomislio bih da su klinci iz gradskog prevoza "raritet" u svojoj generaciji, međutim drugar Pera sa kojim vodim radio-projekat "Ćoškari" mi je rekao da je i on skoro video tinejdžera u majici treš metal grupe Kreator. Takođe, sedeći u gradu za vikend videli smo pristojan broj mlađih alternativnih likova od pank pa do hard rok i metal tendencija. Dovoljno za zaključak da je nastupio novi talas andergraund muzičke kulture u Beogradu.

Hronološki gledano, posle koncerta poznate hevi metal grupe Metallica na stadionu Fudbalskog kluba Partizan koji je održan 2004. godine postalo je popularno biti metalac. Svake večeri na Trgu republike kod Narodnog muzeja okupljala se velika grupa uglavnom blek metalaca, koji su shodno svojoj muzičkoj ideologiji svi odreda bili obučeni u crno. Bilo je dosta i drugih "podgrupa" metalaca kao i pankera, skinsa, rokabilijevaca, ljubitelja ska i rege muzike itd. Posle nekoliko godina nastupio je veliki obrt. Trg republike se više nije "crneo" od metalaca, nestale su i druge supkulturne grupacije a "ostaci" alternativaca su mogli biti viđeni u malom broju samo u Studentskom parku. Dva su razloga za njihov nestanak. Prvi je obnavljanje "dizelaštva" i i orijentacija omladine da se sluša isključivo turbo-folk muzika pod uticajem televizije Pink a kasnije i preko rijaliti programa televizije Hepi na kojoj priliku da izražavaju svoje "stavove" imaju i kriminogene strukture iz perioda 90-ih. Drugi razlog koji je "ubio" alternativu jeste taj da nove generacije tinejdžera koji nisu želeli da budu "šabani" (žargonski naziv za one koji slušaju turbo-folk) postajali hipsteri (obučeni u stilu glavne junakinje filma Čudesna sudbina Amelije Pulen). Alternativne rok face u Beogradu su bile marginalizovane u toj meri da sam mislio da je devetnaestogodišnja Milica, šankerka u pabu "Tavan", jedina pankerka u gradu mlađa od 30 godina. Ipak, pokazatelji govore da je ova godina prelomna za ponovni povratak alternative na beogradske ulice. Delu omladine je izgleda dosadilo zatupljivanje u kome im "dive" i "kraljevi" folka objašnjavaju šta i kako treba da rade i ponašaju se da bi postali "zvezda" ili "gradske face". Takođe, dijalektički gledano sredina formira čoveka. U uslovima velike bede, nezaposlenosti, ljudske otuđenosti, nesigurnosti, neoliberalnih floskula i enormnih socijalnih raslojavanja buntovnička muzika i imidž je način na koji omladina izražava svoj revolt prema nepravdi. U svakom slučaju novi talas alternative u Beogradu je pozitivna i pravilna tendencija koja može doneti samo dobro.

povezane vesti

Grad bez predrasuda

1

Piše: Gojko Vlaović

Pravda za Kud idijote

4

Piše: Gojko Vlaović

Jatagan mala

5

Piše: Gojko Vlaović

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milovan

26. septembar 2017.

Nisam siguran da se alternativa vraca. Voleo bih da ste u pravu. Mislim da je (nazalost) u pitanju samo outfit. Slusanje te muzike i odlasci na koncerte izvodjaca alternative - makar i hard roka, pojava grupa koje sviraju tu ili slicnu muziku, otvaranje klubova koji neguju, forsiraju alternativu, mozda cak i emisija na nekom od radija ili netu, pokazala bi da ste u pravu. I ja bih sa zadovoljstvom prihvatio da sam pogresio. Ko zna, mozda ce me vreme i demantovati. U svakom slucaju, navijam i ja za mladi, alternativni narastaj. Pozdrav!