Site name

Australijski SBS

* Njihova informativna redakcija na engleskom jedna je od najboljih na svetu, jedini tehnički problem kada ih pratite iz Evrope jeste vremenska razlika, trenutno su osam sati ispred nas

Australijski SBS jedan je od najboljih javnih servisa na planeti, o njemu se nažalost van granica ove države-kontinenta mnogo i ne zna, a trebalo bi.

2

Piše: Vladimir Matković

28. septembar 2017. 16:30

Ukratko, reč je o RTV servisu koji je namenjen autohtonom stanovništvu i doseljenicima u Australiju i trenutno emituje program na 68 jezika. Duga istorija SBS jeste zanimljiva, može se pogledati na njihovom glavnom veb-sajtu www.sbs.com.au.

Možda se pitate zbog čega na ovu kuću treba obratiti pažnju. Special Broadcasting Services je javni servis koji ima dva televizijska i nekoliko radijskih kanala. Pored javnog servisa ABC, koji je namenjen pre svega većinskoj populaciji, SBS je namenjen onima koji su u ovu zemlju došli i zamišljen je tako da im pomogne da se snađu u novoj sredini i drugoj kulturi. Naravno, priču o većinskoj i manjinskoj zajednici treba shvatiti vrlo uslovno i rastegljivo, SBS vole da slušaju i gledaju svi. Na njegovim TV programima može se videti vrhunska umetnička produkcija iz svih delova sveta, a njihova informativna redakcija na engleskom - ako mene pitate - najbolja je na svetu. Vesti su proverene, analitične i dobro plasirane, sakupljene iz velikog broja izvora, što je uvek naznačeno, jedini tehnički problem kada ih pratite iz Evrope jeste vremenska razlika, trenutno su osam sati ispred nas. Imaju jednu od najboljih aplikacija za slušanje radija koja se nalazi na Google play i Apple store, besplatna je, intuitivna i prilagođena korisniku, laka je za upotrebu. Neki SBS radio-programi kao što je Chill puštaju odličnu muziku.

Upravo ovih dana SBS je objavio svoju reviziju programa koja odražava trenutnu društvenu stvarnost na osnovu popisa iz 2016. godine. Neki jezici su ukinuti, dodato je sedam novih, a emitovanje na nekima je smanjeno ili povećano. Programi na stranim jezicima su mešavina australijskih i tema iz područja u kojima se taj jezik govori. Od južnoslovenskih jezika emituju se programi na srpskom, hrvatskom, bosanskom, makedonskom i slovenačkom jeziku. Satnica programa na srpskom ostala je nepromenjena i dalje ima po sat četiri puta nedeljno, hrvatski je smanjen sa pet na četiri, a bosanski sa dva na jedan sat. Srpski program veoma dobro i objektivno izveštava o australijskim temama, a što se ovdašnjih tema tiče trude se da obuhvate sve što se u Srbiji događa, mada treba uzeti u obzir i činjenicu da je dijaspora sa svih meridijana uvek specifična publika. Prema poslednjem popisu srpski u ovoj zemlji kod kuće govori 53.801 čovek, a 2011. ih je bilo 55.113. Inače, glavni krivac za ogromnu popularnost Evrosonga u Australiji je upravo SBS koji šalje predstavnika na festival. Kad država hoće ozbiljan javni servis, onda i može da ga ima, koja - to i nije toliko važno.

povezane vesti

Arundati Roj

0

Piše: Vladimir Matković

McMafia

0

Piše: Vladimir Matković

Korejski roman

0

Piše: Vladimir Matković

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Rajko

29. septembar 2017.

Pa sta, oces da kazes da bi i trebali da tako nesto imamo, za narode koji zive u Srbij? Zar da jos i to dozvolimo, da se cuje albanski, bosnjacki, hrvatski, romski, crnogorski? A mi se borimo da ima uvedemo besplatno cirilicu i nase udzbenike u njihove skole i jos se bune!

SB

29. septembar 2017.

Dobar glas se daleko cuje(SBS).Posetivsi Srbiju u junu niko se u familiji nije mogao nacuditi time da verujem informacijama u medijima(SBS i The Australien) Nakon 30 dana provedenih u Srbiji shvatio sam razloge njihove neverice.Kad predsednik kolo vodi u sirenju neistina kome jadni narod da veruje.Lose za Srbiju je sto se los glas cuje jos dalje.