Site name

Kao takva kukavica

* Bahatost, laž, krađa, striptiz, fizičko nasilje, slavlje antiintelektualizma nisu nikakve novine naspram svih onih godina koje su iza nas, ali su danas tako snažno uvezane sa "liderom", tim jednim čovekom koji vlada svim segmentima društva, da su dobili novi smisao i značaj

Svakako da je jedan od ključnih pokazatelja stanja nenormalnosti kada se normalnost dokazuje poređenjem sa stanjem izrazite i najočiglednije nenormalnosti.

15

Piše: Snežana Čongradin

28. septembar 2017. 14:00

Takav je slučaj, recimo, poslednja u nizu izjava predsednika Srbije, koji kaže da će(mo) ga pamtiti kao vlastodršca koji je sam sišao sa vlasti, jer na izborima niko neće moći da ga pobedi, pa će zato sam morati da ode - kao pobednik. On će se, dakle, tvrdi, staviti u poziciju gubitnika kao pobednik, povući će se kao natčovek, kao nepobedivo ljudsko biće, da bi bar odglumio to ljudsko biće, koje je po definiciji pobedivo, nesavršeno. Reklo bi se, prilično zabrinjavajuća manifestacija sile i umišljenosti šefa države, prvog među jednakima.

Potom je iz tako određene superiorne pozicije obraćanja građanima poručio da je spreman da izađe na televizijski duel ne sa jednim, nego sa pet opozicionih lidera. On, koji od kada je na vlasti nije suočio stavove ni sa jednim političkim neistomišljenikom, osim sa onima koje je brižljivo birao ne bi li naspram njih bio u svakom trenutku, svakom kontekstu - nacionalista. Birao je pripadnike nevladinog sektora čije se zalaganje najsnažnije iscrpljuje u odnosu na odgovornost za ratne zločine, a ideološki se nalaze na proevropskom i pronatovskom kursu. Tu se osećao komotno jer je imao priliku da kaže pojedine činjenice i prizna donekle odgovornost, a da to ne zvuči u svojoj punoj snazi onako kako jeste, već ublaženo, imajući u vidu da je kontekst u kojem se saopštava uokviren čvršćim i jačim zahtevima, kada je reč o temama mračnih devedesetih, kao i njegovoj ulozi u tom vremenu. Činio je tako svoje izjave podnošljivijim za one koji se prepoznaju da stoje deklarativno na pozicijama razvoja i reforme društva, oslobođenja, utvrđivanja istine i traganja za odgovornošću, a da tom prilikom ne zvuči previše iskreno za onaj deo javnog mnjenja koji ga zapravo održava na vlasti i koji je većinski. To je onaj deo društva koji je brižljivo čuvan i odgajan u nacionalističkim iluzijama o ugroženosti nacionalnog identiteta za upravo ovakve prilike održavanja na vlasti, uprkos snažnoj korupciji i besomučnom lopovluku, koji se iza te dimne zavese zapravo odvija i jedino je važan. Ima tu, razume se, i velikog udela i čiste nesposobnosti za upravljanjem državom, kao i umišljenosti jedne prostote da to nije slučaj, ali, izvesnost moći koja se dobija novcem, dozvoljava svakakve sramote i drskosti. Ništa tu zapravo nije ni važno, osim čvrstih spoljašnjih obrisa o čijoj se interpretaciji uveliko i vredno stara propagandna medijska mašinerija.

Čini se nikada snažnija, kao u uslovima ratnog stanja i teške zaostalosti, sankcija i svađe sa onima što se odavde prepoznaju kao demokratski i razvijeni sistemi, ta propaganda na sasvim novi način, u skladu sa novim okolnostima i vremenom u kojem se odvija, retardira i uništava i samu ideju o tome da je moguće drugačije društvo, društvo u kojem dominaciju preuzimaju nezavisne institucije, reformisano i na istinama položeno obrazovanje, kultura, nauka. Bahatost, laž, krađa, striptiz, fizičko nasilje, slavlje antiintelektualizma nisu nikakve novine naspram svih onih godina koje su iza nas, ali su danas tako snažno uvezane sa "liderom", tim jednim čovekom koji vlada svim segmentima društva, da su dobili novi smisao i značaj. Ako ništa drugo, uticaj im nije smanjen, već preformulisan u skladu sa mirnodopskim uslovima, za razliku od onih ratnih. Dalo im se na značaju, prepoznati su kao sredstvo održanja.

Kako u vezi sa svim tim odlikama, ukoliko se one odrede kao približne istini, stoji podrška zapada, gde, čini se, ne bi moglo da se dogodi da na ovako brutalno populistički i korupcionaški način, bilo koji vlastodržac upravlja državom. Mnogo puta izrečeno je već da zapad podržava predsednika Srbije zbog toga što radi na priznavanju Kosova, što se, sa razlogom, prepoznaje kao ključno za stabilnost u regionu. Ne zanima nikoga spolja da li će građani priznati Kosovo na pozicijama produbljene mržnje prema Albancima, umesto na suočavanju sa sopstvenom odgovornošću u biranju političkih elita i potpadanju pod uticaj njihove ratne propagande. Sa Kosovom dolazimo i do kraja one izjave predsednika Srbije sa početka teksta. Demonstracija sile išla je u tom smeru, rešavanja pitanja Kosova. Ne suočavajući se sa suštinom i sadržajem problema koji, ponovimo, podrazumeva upoznavanje građana sa odgovornošću političkih elita iz ratnih devedesetih, kojima i sam pripada, i njihovog nasilja nad građanima nekadašnje južne srpske pokrajine, on preuzima ulogu žrtve, takoreći - kuka nad samim sobom i sopstvenom sudbinom - kako je spreman da politički strada za Kosovo naspram, rekao je, lažnih patriota. Kao takva kukavica, kojoj je jedino stalo do sopstvene sudbine, a ne do javnog interesa i iskrenog saopštavanja građanima da je i sam deo političke elite koja je nacionalizmom i lažima toliko godina manipulisala građanima, produbiće frustraciju i nakaradnost prihvatanja realnosti, uokvirujući izopačenost jedne epohe. Očekuje se, valjda, u takvoj postavci stvari, da građani žale svog lidera, umesto da konačno počnu da saosećaju sa svima onima nad kojima su, birajući bolesne umove da ih predstavljaju, izvršili nasilje i odredili im živote strahotama zločina.

povezane vesti

Krivi ili ne, nas se to ne tiče

4

Piše: Snežana Čongradin

Mane sadašnjosti

8

Piše: Snežana Čongradin

Priča o patriotizmu

8

Piše: Snežana Čongradin

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

V L

28. septembar 2017.

Tako je.

mali Perica

28. septembar 2017.

A, kako u "našoj demokratiji", svi znaju čoveka koji vlada svim segmentima društva iako njegovo ime nije eksplicitno spomenuto? Kakva je to onda "demokratija"?

rade lacković

28. septembar 2017.

Loša procena svega u ovom tekstu.Bas sve sta promašili.

dosta vise ovog pro-velikoalbanskog agitovanja

28. septembar 2017.

Vucica na stranu, Srbi svakako treba da se suoce sa svojim greskama u vezi Kosova, medjutim, zbog cega S. Congradin uporno gura pod tepih odgovornost Albanaca i albanskog nacionalizma? Odakle to idealizovanje jednog zaostalog, primitivnog i duboko nacionalistickog koncepta na kojem se bazira citava ta albanska "drzava kosova"? Zbog cega bi trebali da se amnestiraju Albanci i da se nagrade Kosovom? Nisu Albanci nikakva nevinasca, kada su imali vlast i zaledjinu, bilo otomansku, fasisticku, nacisticku, Titovog komunizma ili sada NATO-a i te kako su cinili zlocine, proterivali i krsili prava i ponasali se nista bolje od Srba. Koliko neko treba da je ekoniomican sa upotrebom mozga i misliti da ce se priznavanjem albanske "drzave kosova" resiti svi problemi u regionu, da ce Albanci odustati od nacionalistickih interesa u vezi Makedonije ili Grcke i da ce poteci med i mleko?

opsesivno-pateticno

28. septembar 2017.

Siguran sam da bi Snezana Congradin provukla priznanje njoj tako omiljene "republjik kosova" i u kolumne o uzgajanju saragarepa ili o brazilskoj depilaciji ili vec cemu. Zanimljiva je ta ocaeanost velikoalbanskim nacionalistickim projektima od strane onih koji su kao veliki borci protiv srBskog nacionalizma.

druga šansa

28. septembar 2017.

Sneki britka sabljo!

Hedona

28. septembar 2017.

To se sve odnosi na Vladu DS i funkcionere DOS-a.

Vanja

29. septembar 2017.

Nema ovde veliko-albanskog agitovanja, dragi moj gospodine sa dugim pseudonim( a sa puno kracim nogama). Jer, otvoreno receno, bezis od istine. Dokaz za to je cinjenica da mi neprestano izazivamo sukobe sa SVIM NASIM SUSEDIMA ( a bogami i sire, zar ne). Koristimo sve "mirnodopske" metode( vredjanja, podmetanja , uplitanja i mesanja u unutrasnje poslove i destabilizaciju susednih drzava, plasiranje laznih optuzbi i spin-informacija, huskanje na razbijanje i stvaranje nastabilnosti kod istih, a bogami , ako bude srece i da se brane , "svim sredstvima" vekovna ognjista ( i druga bela tehnika) svih Srba na Balkanu ...

Vitomir

29. septembar 2017.

Vucic kukavica? Ne. Doduse , mozda , ali samo na prvi pogled.... Nisam "ginekolog" ali mogu da zakljucim( dokazi su nam pred ocima celo njegovo vreme vladavine, kroz odabir programa, izbor saradnika- kompletnih idiota, silovanja demokratije i ljudskih i gradjanskih prava, respekta prema javnosti njegovog opcenja sa javnosti) da imamo posla sa mladjom osobom upitnog mentalnog sklopa. A kad ce i ko ce da ga rasklopi, trebacemo da sacekamo jos malo teze ekonomsko stanje, jos vecu zaostalost za svetom i ( ne daj Boze) nasu mobilizaciju .

Vitomir

29. septembar 2017.

On nije samo kukavica, on pre svega - lazov. Jer, nije da ne zna, on zna citavu stori naseg nasilja nad tim jadnim narodom. On zna , zna da smo ih skoro dva veka pfoganjali i ubijali , zlostavljali na sve nacine, zasto, bog sami zna, ali koren je svakako u nesem bolesnom umu. Nikada nismo ziveli po nekom humanom, demokratskom nacinu zivota, rada, saradnje. MI to ne znamo i ne zelimo.Albanci nas kao asociraju na turske janjicare.To se moze naci u "studijama i istrazivanjima" umnih srbofila....Janjicari su , doduse, silom odvedena deca ali su postajali znacajne osobe, besplatno skolovane i nediskriminisane u tom velikom carstvu, dok danas mi saljemo decu d o b r o v o l j n o ili deca sama beze van Srbije, u veliku neizvesnost i , prakticno, trbuhom za kruhom... Vucic laze, paleci i gaseci, prema potrebi , vatru na Kosovu. No , u lazi su kratke noge,ma koliko mu one duge bile..Sunce se ne da dlanom prekriti.

Milos

29. septembar 2017.

Umobolne komentare pustate,a kriticki nastrojene prema ovoj gospodji ne.Kakvi ste vi licemeri od navodno slobodnog i nezavisnog medija.

dosta vise ovog pro-velikoalbanskog agitovanja

29. septembar 2017.

@Vanja Zivot je prekratak da bi se ulazilo u diskusiju sa zrtvama stokholmskog sindroma i nvo kursadzijkama koje godinama ne mogu da dobace dalje od dve, tri izlizane fraze koje besomucno vrte. Pozdrav.

Palanka

29. septembar 2017.

@Vanja/Vitomir U ispranosti mozga i ogranicenosti shvatanja vajni predstavnici automrziteljske-graDZanske "misli" uopste ne zaostaju za srBskim patriJotama. Jednima su za sve krivi Srbi, za druge su svi krivi osim Srba, smesno zar ne koliko ste u u sustini isti? Eto i odgovora zasto je Srbija na dnu.

re:

29. septembar 2017.

Biti protiv Vucica i protiv srpskog sovinizma ili biti za modernu i demokratsku Srbiju ne znaci da se treba ici u drugu krajnost i optuzivati iskljucivo Srbe za sve, amnestirati sve druge za odgovornost i zlocine i gurati pod tepih sta su radili Hrvati ili Albanci i to ne znaci izigravati vece Albance od Albanaca i navijati za legalizaciju albanskog naci projekta na Kosovu.

cane

29. septembar 2017.

A lepo je reponjama rekao advokat iz Slavonske Požege. Ne može se nekažnjeno proći za zločine iz devedesetih. Eto vam Volkana.