Site name

Zašto su Rusi "stavili" Vučića u cev?

Stavljanje živog psa u cev ispunjenom tečnošću pred Vučićem, tokom njegove posete Moskvi, jedna je od bizarnosti kojom su Rusi hteli da impresioniraju srpskog predsednika svojim najnovijim naučnim dostignućima.

16

Piše: Snežana Čongradin

21. decembar 2017. 15:00

Zašto su Rusi "stavili" Vučića u cev?

Priča o ruskom naoružanju, koje je stiglo, ili će tek stići u Srbiju, bizarnost je kojom ovdašnji zvaničnici, predvođeni Vučićem, pokušavaju da impresioniraju domaću javnost, predstavljajući rezultate njegove posete Ruskoj Federaciji ratnohuškačkom retorikom usmerenoj ka susednim državama.

A najnovija priča kojom se pokušavaju zadiviti građani jeste ona o priključivanju Srbije čuvenom Turskom toku u snabdevanju ruskim gasom. I ona ima obrise bizarnosti, s obzirom na ne tako davno odustajanje od izgradnje gasnog toka, dela paketa za prodaju Naftne industrije Srbije Rusiji za sitan novac i praktično poklanjanje prirodnih resursa za eksploataciju u godinama koje su usledile.

Pored oružja i gasa, još jedna opasna tema kojom se zadivljuju građani Srbije, tokom boravka predsednika države u Rusiji, jeste Kosovo, odnosno njegov poziv Putinu da se Rusija uključi u dijalog Beograda i Prištine u rešavanju kosovskog problema, kao ključnog za bezbednost u regionu i napretku na putu evropskih integracija. Ako se imaju u vidu činjenice o tome da evropske integracije stoje nasuprot interesima Rusije, kojoj Evropska unija svakih šest meseci, godinama unazad, obnavlja sankcije, nelogičnost i neusklađenost navedenih elemenata dobijaju na snazi i teško ih je opravdati načelnim govorima o tome da diplomatija dozvoljava i ovakve kontradiktorne postavke u samoj osnovi.

Spremnost da se veruje u nemoguće, u nepostojanje apsurda u određenjima rusko-srpskih odnosa naspram evropskih integracije Srbije, da se relativizuje sukob koji Rusija ima sa Unijom, kao i neprestani govor o tome kako se zapravo tih sankcija niko ne pridržava i kako svi ustvari zadovoljno i bezbrižno sarađuju i razvijaju odnose sa Rusijom, uprkos embargu, logičan je ishod verovanja da je Rusija najbolji prijatelj Srbije, da joj najviše pomaže i da stoji čvrsto na strani odbrane srpskih nacionalnih interesa. Taj mitomanski odnos proizvod je medijske manipulacije koju opet diktira ne samo aktuelna vlast Aleksandra Vučića, već gotovo cela politička scena, i ona koja predstavlja opoziciju. Stoga, tumačenja postupaka i stavova koje zastupa politika Aleksandra Vučiča - da je na delu pacifikacija i preobraćanje onog preovlađujućeg krutog biračkog tela iz nacionalističkog u proevropsko, kao i da je ovakav odnos nužan, odnosno da Vučić vrlo dobro "zna šta radi", čini se da nikako ne stoji i ne može da umiri one koji očekuju da se na kraju tog procesa ispune ciljevi iz evropske agende.

Sledeća faza u pokušajima opravdanja sve jačeg povezivanja sa Rusijom u trenucima kada se od Srbije očekuje da kao nikad do sad iskaže jasnu opredeljenost za evropske integracije, iscrpljuje se u navodima kako toj državi zapravo uopšte nije toliko stalo do uticaja koji će imati u regionu Zapadnog Balkana, kako je reč o jednoj velesili koja ne mari za malu Srbiju i druge države na ovim prostorima, a naklonost koju pokazuje proizilazi iz čiste bratske ljubavi i bezinteresnog obzira. Ipak, iskustva iz skorije prošlosti i činjenice o tome da se ta država sumnjiči za pokušaje državnog udara u dve države Zapadnog Balkana zbog opredeljenosti za NATO integracije, iako u domaćem javnom mnjenju duboko potisnute, postoje i prete Srbiji.

Ruski mediji, prenose poznavaoci tamošnjih prilika, pridaju veliki značaj poseti srpskog predsednika Moskvi i susretu sa predsednikom Ruske Federacije. Ističu da od kada je Rusija u izolaciji zbog sankcija i sukoba sa Evropskom unijom, na značaju dobijaju svi gosti, bez obzira na objektivnu relevantnost, imajući u vidu retkost dolaska stranih zvaničnika sa prijateljskim predznakom. Tako se dogodilo, prema tumačenju ruskih analitičara, da Putin Vučićevu posetu koristi za predizbornu kampanju i predstojeće izbore za predsednika Ruske Federacije. Istovremeno, imajući u vidu duboku naklonost koju srpski građani izražavaju prema Vladimiru Putinu, Vučić, takođe, koristi trenutke provedene sa Putinom za sopstvenu promociju u susret izborima u Srbiji. Taj, na prvi pogled, bezazlen odnos i korist koju dvojica državnika crpe iz susreta ima duboke praktične posledice na budućnost Srbije, razume se, više nego na budućnost Rusije. Jer ta država svakako stoji na suprotnoj strani od EU, čijem članstvu Srbija navodno teži. Taj paradoks moguće je preležati na neko vreme relativizacijom, ali suočavanje sa njim doći će izvesno prekasno i na štetu interesa građana Srbije.

povezane vesti

Ko je ubio Olivera

20

Piše: Snežana Čongradin

Paralelni Vučić

19

Piše: Snežana Čongradin

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Orwell Vegan

21. decembar 2017.

Svako ko ima minimum empatije bi reagovao u odbranu psa koji je ocigledno mucen i protiv svoje volje podvrgnut eksperimentu. Ovo je tek vrh ledenog brega i dobro je da se pokazali javno sta se radi iza zidova naucnih lsboratorija. Ko zna koliko je zivotinja tamo ubijeno tokom bezbroj ludackih eksperimenata za ''''dobrobit'''' covecanstva. Nadam se da ce predsednik shvatiti sustinu naseg odnosa prema zivotinjama, kao i prema nemocnim slabijim stvorenjima. Nisu slabiji stvoreni da ih gaze, jer sutra cete vi biti slab i nemocan, tako to ide u zivotu.

Vuk

21. decembar 2017.

Ovo više nije dezorijentisanost , nego čista šizofrenija. Čovek se bori pre svega sa samim sobom, kako da kao rođeni radikal sebi objasni sopstvenu poziciju prema EU , Zapadu uopšte i Rusiji. Lako će sa svojim radikalskim glasačima, koji i dalje veruju da on uspešno vuče EU za nos.. Poruka sa psom u cevi bi svakome sa dovoljno samopoštovanja bila dovoljna da donese prave odluke.

NEMA_ZIME

21. decembar 2017.

Bravo , dobar tekst ,, rusi su srbima isto što i amerika hrvatskoj - nema tu bratstva

Слободан Ћук

21. decembar 2017.

Неутемељене тврдње, произвољне оцене, непознавање суштине теме о којој пише и паушалне оцене, које су и иначе "стил" потписнице текста, главне су карактеристике овог писанија. Наравно, ту је и неизбежно неумерено величању ЕУ и УСА вредности, политике, дипломатије, која и данас доводи нације у сукобе (вечерашње гласање у УН и претње американаца свима, који буду гласали против њих)....

Milan Petrovic

21. decembar 2017.

Lupice se nama o glavu i presesce nam ali onda je kasno.Nije ovo ni 1945-ta,niti drzavu vodi Tito.

bogdan trojkaš

21. decembar 2017.

Vučićev jedini interes je ds što duže vlada.Pošto nije glup nego lažov on zna da nismo dobrodošli u EU bez PRIMENE odredaba otvorenih poglavlja. To on ne može prihvatiti jer bi primena samo poglavlja 23 odmah značila njegov odlazak. A Putinu je dobra samo ona Srbija koja NIJE u EU. Jasno i prosto -prostački prosto!

Zema

21. decembar 2017.

@Слободан Ћук - A vaš komentar je "utemeljen", čime? Bezgraničnom ljubavlju prema Rusiji i upornom inatu prema celom zapadnom Svetu ?

eki

21. decembar 2017.

Rusi su samo kroz psa demonsrirali razvoj svoje tehnologije,a gde je još ono što ni Vučić ni drugi još nisu videli?

S. Božić

21. decembar 2017.

Moguće je da su mnogi elementi sporazuma sa Rusijom povoljni za našu zemlju. Međutim, po pitanju onog gasnog južnog toka, izgleda da jesmo bili prevereni. Ako sada poverujemo u tursku varijantu gasnog toka, trebalo bi da imamo u vidu onu staru kinesku izreku: "Ako te neko prevari jednom - neka se stidi on. Ako te taj isti prevari i drugi put - stidi se sam!".

Dane

22. decembar 2017.

Ne znam da li vode ratnohuškačku politiku oni koji šalju navijače da rasture Beograd ili oni koji sa svima žele sarađivati.

Eva

22. decembar 2017.

Ako mislite da jo ovo odvrstno kako se koriste zivotinje za eksperimente treba da pogledate kako muslimani dobijaju ono njihovo "halal" meso i hranu. I posle se pitaju zasto je islam ideologija iz 7 veka zalutala u 21 vek? I posle biti human prema ne humanima.

fantom slobode

22. decembar 2017.

Pas moze da dise pod vodom. Moze i u kosmos. Mozda moze i da ima dve glave. Obican, čak simpatičan sisar, rekli bi mnogi. Neki pak i dalje u njemu vide vuka koji u coporu napada slabije a vreme kojem je sve relativno ce pokazati da li je to u cevi uopste i bio pas. Ja i dalje ne vidim neki veci ruski interes za Srbiju niti neku vecu korist Srbiji od Rusije od uobicajene. Disanje pod vodom, na tanku slamku, je nas najpopularniji sport jos od Prokopija i uz duzno postovanje materi Rusiji mi to radimo ne iz tradicije ili familijarnosti, mi to radimo jer smo mnogo najjači u tome a i merak nam je. Sta god Bellville mislio o Eagles hillu i obratno, ne lomite nam trsku!

Savka Senic

22. decembar 2017.

Tekst, kao skolski domaci zadatak ! Sve pobrojano vazi za bilo koje dve zemlje u svetu.!!!

usaf

22. decembar 2017.

Superioran clanak u odnosu na sve druge.Razoblicava Vucica i njegove "umivene radikale"-do Koske!!!!!Pametnome dosta.

Rajko

22. decembar 2017.

Nas smuseni pleb dakle. ocigledno, podrzava teoriju i praksu, kompletne politicke kamarile( pozic i opozic, u pic. mat.) da je eto, normalno u javnosti prema supruzi biti uctiv, pazljiv i krajnje ugladjen muz, a da je kod kuce mozes prebijati kao stoku.Kao, takodje, da mozes nonsalantno graditi i iskreno prijateljstvo sa nekim , dok istovremeno bancis sa njegovim najvecim neprijateljem. Ili, zar je zaista taj Vucic sasvim u redu, ako misli sa ovakvom Vladom, bez znanja, iskustva i morala, da moze uspeti nas brod pored tolikih Scila i Haribdi, gde se mogu nasukati i znatno umesnije i sposobnije posade?

Rajko

22. decembar 2017.

@O. Vegan: ovo sa psom je Putin pokazao NAMERNO Vucicu, da zna kako ce i on proci , kako ce "disati vodu" ako se pridruzi EU ili, gluvo bilo, suruje sa NATO-om. Ko bi, inace, gostu najviseg nivoa pokazivao mucenje psa, to je vise nego jasno, mada krajnje degutantno i morbidno. Kao eto, da vam pokazem, Srpcici mali, mali eksperiment, sa zivotinjama...pa to je vise nego providno...