Site name

Zašto ne Tramp

Narod Srbije ponovo na pogrešnoj strani i ponosi se time, bila bi ocena ovog suludog navijanja naslepo za Donalda Trampa.

6

Piše: Ivan Radak

14. novembar 2016. 18:00

Dok je razumni svet (kako bi se drugačije mogli nazvati oni koji su protiv potpuno neprimerenih parola i ponašanja budućeg predsednika SAD) navijao protiv njega, ovde je dobar deo ljudi ustvari bio protiv Hilari Klinton i doprinosa njenog muža bombardovanju Srbije.

Čak me je i bivši kolega stavio pred dilemu šta je bolje, to što smo od republikanaca dobili otpis dve trećine dugova ili 78 dana bombardovanja od demokrata.

Ako ostavimo po strani taj politički ugao u kojem smo opet mimo sveta, postoji najmanje tri razloga, iz ekonomske perspektive, zašto je Trampov izbor potencijalna opasnost. Po strani bih ostavio i analizu dva profesora Prinstona koji su brojkama pokazali da su demokratski predsednici bili uspešniji od republikanskih u ekonomskom razvoju SAD (posledično i ostatka sveta). Daleko uspešniji.

Više me brine ono neizrečeno. Brine me kad god neko pobeđuje na izborima brzim i velikim rešenjima (100 milijardi evra investicija za 10 godina, bolji život za dve, najviše tri godine....). U tom smislu Donald Tramp se nije previše razlikovao od naših. Brine me njegovo nastojanje da Ameriku učini ponovo velikom kroz deregulaciju. Deregulacija koju su republikanci počeli još za vreme Regana, a koju je nažalost nastavio Klinton (ili joj se bar nije usprotivio), eksplodirala je za vreme Buša mlađeg. Zar smo to zaboravili? Zar su to građani SAD zaboravili? Izgleda da jesmo i izgleda da jesu.

Podsticanje finansijskog sektora da osmišljava nove instrumente izvrnuto je u potpuno nakaradnu situaciju da su krediti za kupovinu nekretnina nuđeni ljudima koji nisu mogli da ih otplaćuju. Taj proces eskalira u vreme republikanske administracije i prolazi jer kome su smetale 2004, 2005 i 2006. kada je ceo svet, grubo rečeno, plivao u novcu. Takvi krediti nosili su veću zaradu pa su se gramzivi bankari i investitori odali promovisanju upravo takvih pozajmica. To je dovelo do verovatno najveće ekonomske krize koju planeta pamti i u kojoj i danas živimo (sa sve našim otpisom duga koji smo, uzgred, davno anulirali novim zaduživanjem). Buš mlađi tada je ohrabrivao američku populaciju rečima da i oni sa niskim primanjima mogu da imaju lepe kuće.

Deregulacija je dovela do krize u kojoj su najviše stradali oni zbog kojih je navodno pokrenuta, srednja klasa i siromašni, a izvukli su se oni koji su bili njeni direktni akteri – zadržali su svoje profite, većinom prošli bez zatvorskih kazni, čak i opstali u vlasti. U tom smislu, trebalo bi biti na oprezu kakvu sve deregulaciju ima na umu Tramp. U svemu, pa i u deregulaciji, valja imati meru.
I Trampu su puna usta američkih radnika i porodica. Međutim, vreme će pokazati koliko je u svemu tome bio iskren. Jedna od ključnih promena, ako se realizuje kao što je najavljeno, jeste smanjenje poreza. Između ostalog i značajno smanjenje poreza na dobit kompanija. Analiza organizacija poput Tax foundation pokazala je da će sistem redukcije poreskog opterećenja koji promoviše Tramp dovesti do najvećeg rasterećenja upravo za najbogatije (koje su šanse da višak novca iskoriste za opšte dobro?). Tu je i diskusija o reformi sistema finansiranja zdravstvene zaštite za građane s niskim primanjima, na njihovu štetu. Toliko o prosečnom američkom radniku.

Posebna vrsta neizvesnosti jeste i tim koji će Tramp predvoditi. Na toj problematici se opekao Obama u prvom mandatu ostavljajući na važnim pozicijama neke od ključnih učesnika dešavanja u SAD u prvoj polovini prošle decenije. Sada vidimo da Tramp očijuka sa direktorom JP Morgana, takođe jednim od aktera krize, iako je u kampanji kritikovao upravo bankare i njihovo ponašanje. Ostavljati ili vraćati stare kadrove koji su umesto krivaca za krizu proglašavani za spasioce ili ulaziti u igru sa potpuno neiskusnim ljudima dve su podjednako velike opasnosti.

Na kraju, Tramp nije političar. Reč je o privredniku i pitanje je koliko je podesno da privrednici zauzmu važne političke funkcije. Ako imamo u vidu pojedine naše privrednike koji bi mogli da budu pandan Trampu, njihova vizija i preporuka za ekonomski razvoj Srbije godinama je bila državno podsticanje novog investicionog ciklusa. Taj investicioni ciklus ne bi mogao drugačije da izgleda osim da njihove kompanije dobiju obimna i povoljna sredstva. Danas pokušavaju da spasu te iste kompanije kroz UPPR-ove, sa vrlo malim nadama za uspeh.

Velika je dilema koliko će zaista Trampu biti na umu spoljnopolitički problemi u odnosu na biznis perspektivu tako da, oni koji se nadaju da će Donald da se zamara rešavanjem problema tamo neke Srbije i tamo nekog Kosova, prilično gube vreme. To ostaje, kao i do sada, posao savetnika i nižih nivoa administracije i sigurno neće biti radikalnih rezova.

Nema brzih rešenja i velikih rezultata u ekonomiji. Da ne budemo prestrogi, ali magiju su na krilima prethodnog ekonomskog sunovrata nudili i Hitler i komunisti. U ovoj izbornoj trci, demokrate su imale daleko realniji plan, ali Hilari zaslugom ličnih „kvaliteta“ nije dobila priliku da ga sprovede. S druge strane, Tramp neće moći da izleči zavisnost globalne ekonomije od slobodne trgovine tako što će podizati nove zidove niti će pomoći srednjoj klasi merama koje potencira. Sve to smo već prošli, ali kako je izabran na fer i poštenim izborima, zaslužuje priliku da pokaže šta ume. U meri u kojoj ga saradnici budu pametno savetovali, izbeći ćemo turbulencije u kojima bi krhke ekonomije poput naše ponovo stradale. Posle velikih uspona često dođu i velike recesije. 

povezane vesti

Dani stida i besmisla

7

Piše: Ivan Radak

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Jasna Simonovic

15. novembar 2016.

Ne ulazeći u polemiku oko, za mene neverovatno šupljih delova o poznavanju ekonomije, lokalne i globalne, ovoga puta bih samo reagovala na podnaslov ovog teksta "Narod Srbije ponovo na pogrešnoj strani i ponosi se time, bila bi ocena ovog suludog navijanja naslepo za Donalda Trampa."...Koliko to nepoštovanje srpskog i američkog naroda treba da bude na neko legalno izabranog predsednika USA, i to apriori, proglasi pogrešnom stranom?

eeee moj ti

15. novembar 2016.

Dobar si mali, Soros is so proud of you.

baki laki

15. novembar 2016.

ovaj tekst bi možda imao smisla pre američkih predsedničkih izbora...ali staviti naslov "Zašto ne Tramp" je u najmanju ruku suludo.Čovek je postao predsednik USA. I da je najgori a nije,mi moramo sa njim sarađivati i govoriti mu Da Da Da gospodine predesniče,vaše preuzvišeno veličanstvo,gospodaru planete Zemlje itd itd...jer on je glavni Baja na Zemlji.

Mojeime Prezime

15. novembar 2016.

Mislim da će se Tramp jako uzrujati kada pročita ovu Vašu stručnu analizu. On je privrednik pa ne zna kako se vodi država ali vi kao novinar ste detaljno upoznati sa tom materijom, a pogotovo ekonomijom. Možda Tramp od uzbuđenja kolabira pa ga budu naglavačke unosili u kakav kombi, kao Vaša pay-for-play baka Klinton. Uvek me zabavlja kada se neko bavi "lečenjem" širokih narodnih masa. Nije Tramp trenutno popularan samo u SAD. Naprotiv, na svim anketama koji su sprovedeni među sirotim pučanstvom (tu izuzimam ekonomske magove i novinarske Prometeje) -- u gotovo svim zemljama sveta, Tramp je imao ogromno vođstvo u odnosu na baku Klinton. I naravno poštujem Vašu želju da nam prometejski (ili manje prometejski, ovisno o tome da li samo volite da ste u pravu ili ste stipendista nekog fonda) objasnite kako smo svi u krivu, ali demokratija je biljka čudna -- ne pitaju se Prometeji nego se pita pučanstvo. Što je veći Vaš duhovni bol zbog Trampove pobede, sve će više Trampova biti. Stiže naša Mari Le Pen, Evropska Unija se polako ali sigurno gasi. Hvatajte se na vreme udžbenika iz međunarodne ekonomije. Trebaće racionalizovati i taj propast međunarodne liberalne ološ elite. U zdravlje!

baka

15. novembar 2016.

Dragi botovi, trenutno komada CETIRI! Kako je to lepo kada mozete istinu prilagoditi SVOJIM potrebama. Klintonova je u zbiru dobila VISE glasova od Trampa. On je obecao da ce proterati strance (mozda i Srbe?), hoce da ukine zdravstvenu zastitu siromasnima i NAPUSTI pokret za spasavanje Planete od globalnog zagrevanja. Covek je najavio zlo i nepravdu. A JEDINI razlog ove sumanute "ljubavi" prema Tampu je sto nacosi prepoznaju ortaka! Pa navijaju za njega, kao i uvek "srcem" a ne glavom.

dejan

15. novembar 2016.

Ne Bako jedini razlog je sto Vas kandidat nece vise imati prilike da bombarduje Srbiju a da ga Srbi gadjaju snajperom na Sarajevskom aerodromu!!!