Site name

Pobeda crevne faune

Ne kažem da bi Kraljevina Srbija bila nešto mnogo uspešnija od Republike Srbije, ali bismo bar znali na čemu smo

Ne sećam se (poodavno je bilo) da li sam u serijalu o starim srpskim zanatima pomenuo dupeuvlačenje kao jedan od najstarijih i najunosnijih...

10

Piše: Svetislav Basara

Beograd 18. april 2017. 16:20

... ali sam zato često pominjao jednog od najeminentnijih i najuspešnijih poslenika tog zanata - Ivicu Dačića, koji je seleći se iz jednog u drugo visoko dupe napravio blistavu, mada pomalo zaudarajuću karijeru.

Pročitah juče u Slavišinoj kolumni da je spoljni Dačić negde blagoizjavio - kako li mi to promače - "da će njegova (Dačićeva) i Vučićeva ćerka jednoga dana voditi Srbiju". Slaviša je - cinik kakvim ga je Bog sazdao - iskoristio Dačićevu pogrešnu upotrebu jednine, da baš ne kažem vrišteću nepismenost, i postavio škakljivo pitanje: ko je tu onda "ćerkin" otac, a ko majka.

Ja - ironično, naravno - mislim da Dačićeva ideja u suštini nije loša samo se pitam: zašto "jednog dana", zašto čekati, zašto ne odmah? Siguran sam, naime, da bi te devojčice "vodile" Srbiju bolje nego očevi, a naročito Dačić, koji je - doduše u svojstvu crevne faune u jednom bivšem Visokom Dupetu - značajno doprineo dovođenju Srbije do prosjačkog štapa.

Potom se zapitah - ovoga puta sa mnogo manje ironije - da li to Dačić najavljuje osnivanje dinastije Vučić - Dačić i nije li ta najava u suprotnosti sa Ivičinim deklarativnim republikanskim i levičarskim opredeljenjima. Ja načelno nemam ništa protiv da Vučićeve i Dačićeve ćerke - ne "ćerka", spoljni popečitelju - jednoga dana zauzmu najviše funkcije u ovoj zemlji - pod uslovom, naravno, da zemlja koju vode njihovi očevi u međuvremenu ne završi u ropotarnici istorije, a možda i na nekom gorem mestu - ali držim da bi te devojke morale da se "vodećih" pozicija domognu na demokratskim izborima, a ne po naslednom pravu.

Eto zašto sam svojevremeno pisao - to jest džaba krečio - da bi za srpsko društvo tradicionalno sklono autoritarnosti, parlamentarna monarhija bila najprobitačnije društveno uređenje. Ne kažem da bi Kraljevina Srbija bila nešto mnogo uspešnija od Republike Srbije, ali bismo bar znali na čemu smo; kralj bi sedeo na prestolu, na prestolu bi ga nasleđivali prinčevi i princeze - umal' ne rekoh Dačićeva ćerka - i bili bismo, a to uopšte nije nevažno, pošteđeni farsičnih prezidencijalnih izbora u kojima se unapred zna pobednik i koji jednoga dana - ako se ne dogodi čudo biblijskih razmera - lako mogu dovesti do građanskog rata.

Posle kojeg bi se - sada gledam u kristalnu kuglu - Ivica Dačić munjevito preselio iz poraženog u pobedničko dupe - ma čijih leđa ono bilo produžetak - i produžio da premijeriše, ministruje, do unedogled ili, što LJuba Simović reko za takve - do pobjede.

povezane vesti

Državotvorna jaruga

20

Piše: Svetislav Basara

Ugao paralakse

17

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tesna većina - dupeuvlakačka suština

18. april 2017.

Kako, bre, unapred, se zna pobednik izbora? Ta nismo mi Turska, to samo tako izgleda u nas, na prvi pogled, a u stvari sve sama, suva, demokratija. Toliko suva da se lako može desiti, da plane.

Zivcana

18. april 2017.

Dobar. :)

Kikić

18. april 2017.

Tačno, Slaviša - osim što je Micin taja - je takođe veliki cinik: Sprda se sa osećanjima drugih taja, Milicinog i Andreinog.

Paco

18. april 2017.

Nismo mi stigli do Turske. Njihov Erdogan je uzeo samo 51%, a nas 55%.

zaglavljeno čekmeže

18. april 2017.

Ali g. Basara, molim vas, imajte razumevanja za g. Dačića. Pa njegova partija je najzaslužnija što RIK-ima kvalitetnu peglu. Bez preterivanja možemo reći da je njegova stranka rodonačelnik RIK peglanja. Stranka koja je dala nemerljivi doprinos razvoju demokratske svesti vascele Srbije. Zamislite samo koliko bi društvo štetovalo da nema tako poštene i čestite stranke. Bastion "samsonite demokratije".

Ljutko tvrdoglavi

18. april 2017.

Meni je moj pokojni otac govorio:"Čuvaj se čoveka koji ima šire dupe od ramena!". Dao bih ne znam šta kad bih mogao da vidim Dačića na fiskulturi u srednjoj školi kako preskače kozlić. Ne kažu stari Latini džaba:"Mens sana in corpore sano!". Mada je ovo primenljivo na 98 % naših političara!

PatriJota iz Bajine Bašte

19. april 2017.

Bravo za kolumnistu, pa ja sam oduševljen!!!! Kako samo piše ovaj čovek... Fascinantno, fantastično, fenomenalno i famozno. Predlažem da uredništvo uvede dva pravila: prvo - da Basara piše dva teksta dnevno, i drugo - da se zabrani komentarisanje svima koji se ne slažu sa njim, jer su to, očigledno, neobrazovani, nepismeni, bezobrazni i nadasve pokvareni ljudi, koji ne razumeju pouke našeg mudrog književnika svetskog kalibra. Ocena, čista petica, kao i juče i prekjuče.

dipl. agronom

19. april 2017.

Kasta velikosrpskih birokrata je vaspostavljena,tokom proteklih cetvrt veka njihove bitke za kinjene Srbe...E sad ce oni da nas kinje u jednoj drzavi koju su stvorili,kako bi pokazali za sta su se to oni borili,sa njihovim vizijama...

svi su u pravu

19. april 2017.

Pazi ovo Kolumnisto poštovani. Voleo bih da ja grešim, ali mislim da greši i LJuba. Evo kako: Vučić i Dačić jesu dobili izbore, ali pravi pobednik je Šešelj. Šešelj je tatko na političari. Gospodin Pantić je verovatno u pravu da ste Vava Petković i Vi, verovatno, najtalentovaniji pisci svoje generacije, ali u pravu je i Marić kada kaže da je tatko na književnici Milisav Savić. Ako g.Simović ne zna ko je tatko na SANU, to je Dobrica Ć. Reče mi jedan čoek. Nego, ako je Oco u pravu da nema više Brava, otkud rupa u programu majka mu stara?

Ruskom

20. april 2017.

Sve su to dećica od jednog te istog oca - vašingtonskog koncenzusa.