Site name

Uputstvo za deradikalizaciju

* Zato protestujućoj omladini "poručujem" da se - kada se protesti završe - naoruža strpljenjem, da se masovno ispoučlanjava u opozicione stranke i da ozbiljno prione na posao, pa će vlast smeniti legalnim putem. Ako ja ovako mator mogu da čekam, ne vidim zašto i oni ne bi mogli

Danas se protesti nastavljaju, najavljena je, kako vidim, i njihova "radikalizacija", što je bila vest koja je u krugovima dvojke podigla adrenalin i očekivanja do nebeskih visina.

16

Piše: Svetislav Basara

19. april 2017. 16:00

Ali već smo dosad valjda apsolvirali da u pomenutim krugovima nada u dolazak neočekivane sile koja se pojavljuje niotkuda i vraća na vlast u Srbiji poslednja umire.

Ja ostajem pri stanovištu da su protesti, ovakvi kakvi su, sasvim dovoljni i da bi svaka "radikalizacija" značila njihovo srozavanje na nivo srpskih radikala, od čije je teorije - mada ne i prakse - i Vučić digao ruke. I šta, uopšte, znači "radikalizacija"? Juriš na TV Bastilju? Ili možda pokušaj zauzimanje Skupštine? Sve je to već isprobano i pokazalo se kao jalovo. Ono, jeste da su na kraju pale i Skupština i TV Bastilja, ali se zaboravilo da je tom padu prethodio ozbiljan opozicioni rad, koga danas nema ni od korova, kao i da je povod ondašnjih demonstracija bio bitno drugačiji - Milošević je bio izgubio izbore, pa to nije hteo da prizna - za razliku od Vučića, koji je izbore dobio, tako da postizborna kuknjava izbornih gubitnika, kojima je zinulo dupe, pa su se - opet pusta nada - ponadali da će se dogoditi čudo i učešćem u izbornoj trci tim izborima, kakvi god bili, dali legitimitet, ne samo da nema smisla, nego je jedva malo manje otužna od režimske antiprotestne propagande.

Izlazak na ulice je legitimno sredstvo političkog pritiska, a u datom slučaju i logičan odgovor na nesnosni medijski pritisak vlasti, ali ukoliko neko priviđa - a takvih se vidovnjaka ovde uvek nađe - da bi protesti omladine mogli poslužiti za uličnu smenu vlasti, onda to nije dobro jer je - rekosmo već - Vučić vlast legalno osvojio i to mnogo pre prezidencijalnih izbora, koji su iz nekog razloga poprimili apokaliptične obrise i koji - sve da je pobedio i neki drugi kandidat - suštinski ništa ne bi promenili. Jedini domet te hipotetične opozicione pobede bio bi težak amok u koji bi Vučić neminovno upao, ali iz koga bi se brzo izvadio. Retki su, naime, dani u kojima Vučić nije u amoku, pa gura i dalje.

Tek bi bila pogrešno računati - a siguran sam da ima i takvih račundžija - na to da će - ionako već nervozna vlast - na "radikalizaciju" protesta odgovoriti represijom i da će razbijene studentske glave navesti evropsku i svetsku javnost da u Vučiću prestane gledati "garanta stabilnosti na Zapadnom Balkanu" i proglasiti ga za novog "Balkanskog kasapina". Ne ide to tako, dragi moji đuturumi, i u to smo se višekratno uverili.

Zato protestujućoj omladini "poručujem" da se - kada se protesti završe - naoruža strpljenjem, da se masovno ispoučlanjava u opozicione stranke i da ozbiljno prione na posao, pa će - pre ili kasnije - vlast smeniti legalnim putem. Ako ja ovako mator mogu da čekam, ne vidim zašto i oni ne bi mogli.

povezane vesti

Državotvorna jaruga

20

Piše: Svetislav Basara

Ugao paralakse

17

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milić

19. april 2017.

Jeste Milošević bio izgubio izbore, ali ih ni opozicija nije bila dobila. već je trebalo da se održi drugi kruig istih. Opozicija je (s pravom) sumnjala da može da ponovi pobedu i krenula je na sve ili ništa, u čemu su joj odlučno pomogle razočarane Miloševićeve pristalice.Ali, za razliku od bajki, ne može da se kaže kako su posle živeli lepo i srećno, jer inače Vučić ne bi bio to što jeste i ne bi bilo današnjih protesta. .

Aleksandar Adzic

19. april 2017.

Najbolji Basarin clanak u poslednjih nekoliko meseci. Nema pobede bez pravilne procene situacije i odnosa snaga a Basara je predstavio apsolutno tacnu procenu situacije i odnosa snaga. BRAVO!

vulvinizacija

19. april 2017.

Bas je u pravu. Vučić jeste ugazio u pobedu, al je i dalje garant mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu sve dok ne dođe do "ispunjenja dogovorenih zahteva". E sad, koliko su ti zahtevi u interesu zemlje kojom će Vučić presedavati "više je nego diskutabilno". Vlast je bliža..... po onoj, dobro poznatoj svim konformistima: "bliža koža od košulje".

Zivcana

19. april 2017.

Laka srca se pridruzujem komentatoru Adzicu i cestitam autoru na razboritom i odmerenom clanku.

strpljen - (životno ugašen a ne) spašen

19. april 2017.

Demokratija je besmislena kad je svest i savest autoritarna. Iliti, umekšano sklona autoritarnosti. Kod takvih korelacija glupo je čekati zbog velike verovatnoće da se ništa neće dočekati. Od ništa samo u bajkama i mitovima nastaje nešto. Čekanje - luzersko radovanje.

Dragoslav

19. april 2017.

E, moj Svetislave, tebi život prodje u čekanju. Stigle generacije koje bi da život prožive drugačije. Vučićeva pobeda "čista kao suza" nije ni legalna a pogotovo legitimna, jer ko uličarskim metodama osvoji vlast na ulici je na kraju izgubi. Uostalom i nacisti su legalno došli na vlast i imali bogatu zakonsku regulativu, ali malo je onih koji bi ono što su radili smatralo legitimnim. Na našim ulicama su danas ne podanici, već gradjani koji znaju da sloboda, jednakost, istina imaju svoju cenu i spremni su da je plate kako bi živeli normalno.

Neki novi klinci

20. april 2017.

Zato sto je onaj deo zivota kojem se oni nadaju i zbog kojeg protestuju vec pomalo iza vas i zato mozete cekati. Inace, izem ti krug dvojke koji je toliko ostrascen da bi zaobilazio demokratske principe zbog cega na prvom mestu i ne podnose vlast. Kao u najgoroj nocnoj mori, ista stvar i kod vadikala i kod ovih sto kobajagi nose svetlo. Jedna ista zmija koja jede svoj rep. Znaci kljucna rec je vlast, ona koja pretvara vodu u vino i metal u zlato.

PatriJota iz Bajine Bašte

20. april 2017.

Fenomenalno, fantasticno, superiorno... Sta drugo reci.... Nas najveci pisac, savremeni, moderni, postmoderni, ultramoderni, urbani i uvek aktuelni Svetislav Basara.... Njegova filozofsko-knjizevno-sociolosko-istorijsko-psiholosko-karakterolosko-antropolosko-religijsko-lingvisticka razmatranja savremene srpske stvarnosti stvarno nemaju premca. Pa ko moze da osporava jednog ovakvog suvog genija, koji je priznat nadaleko, pa cak i u poslovicno skepticnom regionu?? Eeee, da nam je vise ovakvih stvaralaca, produktivnih, plodnih i britkih, naostrenih za beskompromisnu borbu protiv svih zala ovog sveta... Pisi, samo pisi, Svetislave, a mi cemo da citamo i divimo se na sav glas. Ocena, cista petica, kao i juce.

Veca

20. april 2017.

Ej, mukice nasa, ala si se ti nacekao!

Tomislav Jovanovic

20. april 2017.

Nisam video bolji predlog opoziciji kako da građanima Srbije ponudi, ne rušenje Vučića, već uverljivu alternativu na sledećim i svim budućim parlamentarnim izborima. Alternativa je potrebna svima i onima koji su glasali za i onima koji su glasali protiv Vučića, pa i samom Vučiću! Naravno, to traži mnogo rada i ono što je, kako izgleda, i najteže. Da lideri opozicije budu manje sujetni i da se ujedini onaj njen deo koji ima iste ili slične programe. U suprotnom protesti će ili dalje ojačati SNS ili će doći do reprize (farse) 5. oktobra. Ovo drugo, uz neki oblik strane intervencije. T. Jovanović.

Ljiljana

20. april 2017.

Dok ga Zapad ne "pusti niz vodu" od smene nema ništa. Kao što je bilo do sada. Zato se slažem sa "dragim Svetislavom" da se treba masovno poučlanjivati u opozicione stranke razmišljati strateški. U međuvremenu treba protestovati, ali povremeno. U suprotnom, gubi se energija i masovnost, pa će delovati jadno.

Мiloš J. Kosovac

20. april 2017.

Da li će radikalizovati, da li će prekinuti ili produžiti, jedno je sigurno, sa ovakvim nakaradnim medijima, kakva je Pink televizija i još mnoge koje nisu bolje, као i mnoge novine koje čoveku zdrave pameti ako obriše dupe najmаnje što može da ga snađe da dobije šuljeve. A sve tе gadne telеvizije i takve novine doveli su na mesto predsednika države čoveka problematične sociopsihologije, ne treba se nadati da je moguće smeniti ga učlanjivanjem u stranke. Ne što ja tako mislim, no to je nemoguće, kao što je nemoguće izlečiti telo zahvaćeno karcinomom lečenjem klasičnom metodom. Počelo je i neće se završiti, a može samo da se odloži za da kasnije pobuna bude mnogo gora. Jer, ovako se više ne može. Srbija se umirit ne može!

zemunac

20. april 2017.

E,moj Base....tolike si godine ,da ne kazem sta , a nista naucio nisi... Radikali ne razumeju lepo I demokratsko...s radikalima - radikalski... Dok se sav sljam iz 90-ih ne ocisti iz politickog I javnog zivota , of Srbije nema nista. Tu ,naravno ,mislim I na "opoziciju" Mladi nemaju vremena da cekaju ,treba da zive...ja bih I''''m savetovao da idu negde ,daleko ,sto dalje I da ne gube vreme s olosem ,ali ....

Soko

20. april 2017.

Ja, pak, protestujućoj omladini "poručujem" da od strpljenja nema ništa, da se masovno ispoIZčlanjava iz svih stranaka i da ozbiljno prione na posao traženja radnih viza po belom svetu. A ovi matori što mogu da čekju, neka čekaju - ako znaju šta.

glas iz naroda

20. april 2017.

Ja bih rekao, da u odnosu na petooktobarsku revoluciju, fali para. Nema para-nema revolucije. Neće valjda Srđa za badava?! Svašta.

ljupce65

24. april 2017.

svaka cast gsp BASARA mladi treba da su strpljivi jedino tihom VODOM mogu DA urade to sto su naumili ende