Site name

Menadžment nezadovoljstva

* Nije ta tehnologija balkanski izum, daleko od toga. I ona je - kao i gotovo sve ostale tehnologije - uvezena sa Zapada, s tom razlikom što se na Zapadu menadžmentu nezadovoljstva pribegava u situacijama kada izbije neka kriza

Mali test. Mislite li vi da su naši državnici i njihova medijska pretorijanska garda vaistinu uplašeni od mogućnosti stvaranja Velike Albanije i da li vas je - na vest da je Velika Albanija tu, pred vratima - obuzelo osećanje samoodbrambenog gneva?

12

Piše: Svetislav Basara

17. maj 2017. 16:00

Ako tako mislite i ako ste se razgnevili, onda znajte da ste žrtva političke tehnologije koju ćemo u nedostatku boljeg termina nazvati - menadžment nezadovoljstva.

Nije ta tehnologija balkanski izum, daleko od toga. I ona je - kao i gotovo sve ostale tehnologije - uvezena sa Zapada, s tom razlikom što se na Zapadu menadžmentu nezadovoljstva pribegava u situacijama kada izbije neka kriza, dok na Balkanu služi da se kriza izazove i da se - jednom izazvana - održava do unedogled. Otuda, uzgred, potiče i onaj mučni (ali pogrešni) utisak da se u Srbiji sve ponavlja. Stvar je u tome da se ovde ništa ne ponavlja, nego nikada ne prestaje.

Nego da mi pređemo na stvar. Namera srpskih državotvoraca je da neprestanim mlataranjem crvenom zastavom Velike Albanije u srpskom narodu i senatu postignu isti efekat koji toreador postiže mahanjem crvenim plaštom pred očima bika - da nas razbesni. Sad bi neko mogao reći da je to ćorav posao jer smo svi mi - i to s dobrim razlogom - već odavno besni, ali u tome i jeste finta. Da ne bismo bili (razložno) besni na bedastoće, marifetluke, lopovluke i pokvarenjaštva političkih vrhuški, politički toreadori naš bes preusmeravaju sa realnog na irealni teren, u datom slučaju na teritoriju Velike Albanije.

Bezbeli će mi sad neki komentator skresati u brk da velikoalbanski projekat nije politička dubara i da je težnja Albanaca da se ujedine istorijski uglavljena činjenica, na šta ću ja odgovoriti da je "težnja" (gadne li reči) Albanaca da se ujedine u jednoj državi - bar u okolnostima kakve su danas - isto što i težnja neke šiparice iz Gornjih Pičkovaca da postane holivudska zvezda.

Da bi ostvarili svoj vekovni velikodržavni san - koji smo i mi, Srbi, dugo snevali da bismo se na kraju probudili u košmaru - Albanci bi morali ili 1. da lepim rečima ubede Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Grčku da joj ustupe pozamašne komade teritorije ili 2. da krenu u osvajački rat protiv gorepomenutih država. Ne raspolažem podacima o vatrenoj moći združenih Albanaca - neka vam to Lazanski objasni - ali mi se čini da bi albanski mačak vrlo brzo shvatio da mu je goveđa glava preveliki zalogaj i da loveći goluba na grani lako može ostati bez vrapca u ruci, što se nama dogodilo poslednji put kad smo "zaokruživali teritorije". A da li baš "poslednji put", to je već pitanje od milion dolara.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

23

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Istoricar

17. maj 2017.

Ovo ti je, moj Base, otkrivanje rupe na saksiji. A i dzaba krecenje. Oni sto se ne daju menadzerovati, ni dalje se nece dati, a ovi drugi, reklo bi se, i vole da ih neko menadzeruje.

mindžament zadovoljstva

17. maj 2017.

Zar to nije dnevnopolitičko pražnjenje creva od strane vlasti? Pa ko zaiti - zaiti, i treba da pase jer je glup - ko božićno prase.

branitelji srpstva

17. maj 2017.

Hvala vlastima što nas spašavaju od raspomamljenog velikoalbamskog hegemonizma. Nije mi žao, što sam go i bos kao crkveni miš, i što mi je buđelar pun kao duh Lee Kiš ili vazduhoplohovova glava kad ne spava( sad brine o koridorima) samo da velika Albanija ne ugleda svetlo dana. Kad nije mogla velika Srbija ne vidim što bi mogla velika Albanija. Kad premijer naređa naše viteze: Vulina, Dačića, Stefanovića i po nekog po potrebi sve ostale ako slučajno zanemoćaju i pokleknu narečeni ili ih daleko bilo poćera ničim izazvana otadžbinska dijareja, znajte da se oni neće povući - sve dok se iz Nemanjine čuje metabolizma huk, naši nas brane do zadnjeg udaha za niskoprofilni puk.

Živko Petković

18. maj 2017.

Ko velim,ajde da prokomentarišem nešto dok se botovi ne probude! Tako mi nešto lakše! Hoću reći,da nema Basa,bilo bi još tužnije!

Moderna verzija VD

18. maj 2017.

kralju :) Dobro poznaješ mehanizme psihološkog ratovanja za umove prosečne raje. Postavio bih te za ministra razglupljivanja srpskog puka, u nekoj novoj vladi spasa. Ono što dosovci i Tadić nisu hteli da urade, nego lahko preuzeli mehanizme S.M. i db. Bio si mi gadan ranije..u prošloj deceniji..hbg nekako neoliberalno delovao. Sad smo na istoj liniji i uživam u tvojim kolumnama. Samo napred. Neće pomoći lečenju prosečnog glupana..većine..ali će ostati kao spomenik jadu i čemeru u ovom delu Evrope.

Svetislav Janković

18. maj 2017.

Ispada da ova tehnologija , prozapadna , u svojoj najbednijoj varijanti - ponavljačko prostačkoj formii koju joj daje naš elitizam , drži nas sve u šaci , bar dva zadnja veka ! Da , problemi se ne rešavaju zarad boljitka svetine !? Oni se projektuju , izvode i sa njima se upravlja , da podanicima iz dana u dan bude sve gore i gore , a projektantima , izvođačima radova i upraviteljima situacijom na terenu , bude sve bolje i bolje - kako njima , tako i njihovom potomstvu ! Među nama rečeno , ova opozicija i njena pozicija , evo četvrt veka teritorijalno nas patriotski proširuje , a po toj zapadnoj tehnologiji , geografski , iz dana u dan država se smanjuje ; a o ekonomsko industrijskom prosperitetu i da ne govorim ! Odavno smo probili kineski minimum minimuma , tonemo u bezdno ! A što se tiče aljabaneza , oni za veliku svoju aljbaneziju ne mora ništa da rade ! Jok more , sve će naši , crnogorski , makedonski i grčki veliko patriotski sinovi da urade , kao što su uradili u prošlom veku . Neka samo prave decu i uživaju - veliko je balkansko poluostrvo , trebaće mu stanovništvo bilo koje ! Što uzmanjka , popuniće kinezi !

Kikić

18. maj 2017.

Srpska vlast: matador: Aleksandar Vučić, pikadori: Alekjsandar Vulin i Ivisa Dačić-

Zemljak

18. maj 2017.

Famozni kolumnista se zaista fenomenalno pravi autističan. Kad npr. (tadašnji) premijer Hrvatske da izjave tipa "šaka jada" i slično, ili kad se u Hrvatskoj horski zapjeva neki tradicionalni hit iz opusa NDH, on lagano piše o kulturi ili drobi o "tradicionalnim srpskim zanatima". Kad Albanci iznesu zastavu Velike Albanije ili zapale neko srpsko domaćunstvo ili crkvu, Drug Sveto opet ćuti. Kad Bakir zatraži ukidanje RS ili Dana RS, opet Drug Famozni zamišljeno gleda na drugu stranu. Ukoliko se slučajno i dotakne neke slične teme, on opali po Srbima, sa tezom da smo mi, eto, krivi i za to. Shvatam da je težak kolumnistički i književnički hleb, i da treba tržišno razmišljati, ali gde je granica? E ovo ako objave, svaka čast....

Milić

18. maj 2017.

Ako vlast čine matador i pikadori, onda smo mi, narod, bikovi, ili - tačnije rečeno - goveda.

trifke

18. maj 2017.

@zemljak - Kako je lepo biti glup.

Zemljak

18. maj 2017.

Svako govori u svoje ime, pa tako i trifke.

vlaja

18. maj 2017.

Da li kolumnista stvarno misli da će Albanci ratovati za Veliku Albaniju? Pa, oni nisu ratovali ni za Kosovo i Metohiju. Oni su samo plaćali. To su za njih drugi radili. Zar se nesećaš? Aviano, bombe, Džejmi Šej, CNN, itd...