Site name

Klapnomanija

* Ne može se Janković - a još manje njegovi pomoćnici - nositi sa prekaljenim menadžerima nezadovoljstva, pa mu predlažem da postupi drugačije

Sećate li se afere klapna? Čisto sumnjam. Hajde zato da obnovimo gradivo. Ovako je to bilo. Pre dve-tri godine na parkingu izvesnog supermarketa (koji neću ni da blamiram ni da reklamiram) N. N. počinilac mi je usred bela dana ukrao klapnu sa branika astre G...

11

Piše: Svetislav Basara

18. maj 2017. 16:00

... što me nije naročito potreslo, ali me je bacilo u mračna razmišljanja o žalosnom stanju u zemlji u kojoj se - radi očuvanja lepote branika - pribegava krađi bezvrednih plastičnih poklopaca.

Priča je, ako se sećate, završila hepiendom jer je moj drugar, po zanimanju uvoznik polovnih automobila - ozlojeđeniji, izgleda, krezavošću moje astre nego ja - na nekom auto-otpadu u Holandiji našao klapnu, doneo je iz tuđine i po dolasku u otadžbinu je postavio na upražnjeno mesto. Taj lepi gest mog drugara doživeo sam kao malu pobedu nad sveopštim pokvarenjaštvom, jadom, čemerom i filozofijom male vajde, zbog koje se ne preza od najbednijih lopovluka.

Pokazalo se, međutim, da je to bila Pirova pobeda jer mi je - možda neki drugi, a možda i isti N. N. počinilac - pre neki dan ponovo maznuo klapnu. Kad i gde - pojma nemam, uostalom nije ni od značaja za temu naše današnje kolumne, mada, kako ćemo videti, nije sasvim bez značaja. Daleko od toga.

Naša tema je blaga vest da će Saša Janković skorih dana održati osnivačku skupštinu i potom registrovati nekakvo udruženje građana. Pre nego što zađem u sitna crevca - a u cilju izbegavanja mogućih nesporazuma - reći ću da mi Saša Janković, onako "na neviđeno" (ne poznajem čoveka) uliva poverenje i budi osnovanu nadu da bi - u slučaju da se dokopa vlasti - vaistinu radio na polzu otačastva i graždanstva serbskog.

Samo što ne vidim kako će se vlasti dokopati! Jankovićevo, naime, Udruženje građana - svejedno kakvo ime bude ponelo - imaće šanse da nešto suštinski promeni samo malo više od udruženje ribolovaca ili filatelista. Jesu se, fakat, oko budućeg udruženja okupila neka zvučna - i što je bitnije - poštena i nekompromitovana imena, ali držim da će sva ta časna imena u Jankovićev pokret privući isključivo istomišljenike, a oni su već tu, ne treba ih posebno motivisati, samo što ih je nedovoljno i što ih vrlo verovatno neće biti više od (već pridobijenih 16%) ukoliko Janković & Co budu igrali - a čini mi se da im je to namera - na kartu narodnog nezadovoljstva jer se na nezadovoljstvu, osim teških pičvajza, ama baš ništa drugo ne može sagraditi.

Čini mi se da Janković - iako po svemu sudeći nije prek čovek - ipak voli prečice i puteve kojima se lakše ide, pa ga dobronamerno upućujem na poučnu biblijsku parabolu o prednostima uskog puta i tesnih vrata. Ne može se Janković - a još manje njegovi pomoćnici - nositi sa prekaljenim menadžerima nezadovoljstva, pa mu predlažem da postupi drugačije, a kako - o tome se obavestiti u sutrašnjem nastavku kolumne.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

23

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Šta je klapna kriva?

18. maj 2017.

Svi na ulice! Pravda za klapnu! Ne može nebeski narod da mariše šta stigne, mora da nađe meru i estetski momentum, već jednom.

društvo bez klapne

18. maj 2017.

Lako odapne. Ako Janković privuče neistomišljenike, postoji velika verovatnoća da svi oni ostanu bez klapne.

Nemanja Nema Prezime

18. maj 2017.

Ne ljuti se majka sinu što se kocka, nego śto se vadi.

klapna fetiš

18. maj 2017.

Sećamo se kad su ti prvi put marnuli klapnu, kako se ne sećamo. Doduše, tad još nismo bili u fazi blagostamja kao što smo danas. Tad još nije počela era za "brže jače i bolje" iznošenje alternativnih činjenica. Danas smo na vrhuncu u svakom pogledu, i, sve nam je bolje i bolje u svakom pogledu, i, sve je napredovalo u svakom pogledu samo se sramota smanjila što nam ide tako dobro.

sinonimi

18. maj 2017.

Dobro de, klapna, pa klapna, ajde ti spomeni druga Vulina i srpski narod ako smeš.

Kikić

18. maj 2017.

Ja predlažem da spojimo obadve teme kolumne i da kumujemo Sašinom pokretu, sa mojom sugestijom da se pokret zove "Klapna" i sa željom da potraje duže od Basarine..

Milić

18. maj 2017.

Boga mi, Saša će morati mnogo da kopa da bi se dokopao vlasti:. Otprilike jedan dnevni kop "Kolubare".

cale

18. maj 2017.

Predlažem Basari da sledeći roman nazove "Afera klapne B".

milanče

18. maj 2017.

Ja takođe ne poznajem Sašu Jankovića, ali mislim da bi se, ako bi se kojim slučajem dokopao vlasti, držao demokratizacije Srbije kao pijan plota, te da bi ga za nekoliko godina smenio, ako ne Vučić, onda npr. Uške Martinović.

Sotir

18. maj 2017.

Za prave trudbenike uska vrata predstavljaju izazov. Čak možemo slobodno konstatovati; da što je putanja uža - zadovoljstvo je veće. Sad baš nisam siguran da je tako pisano u bibliji, biće da ima naznaka o tom zadovoljstvu u pesmi nad pesmama ili nečeg sličnog, nemojte me držati za reč..

žta će ti ime

19. maj 2017.

filozofijom male vajde rukovodi se i naš basić jer mu vucic neće dati neku veću vajdu. taka mu je valjada sudbinska klapna. iako mala, ta filozofija ga ipak obavezuje da stalno sitno opanjkava jankovića. to mu je valjada mera.