Site name

Klapnomanija 2

* Politika je (osim u Srbiji) svuda u svetu borba za društvenu moć, a ne takmičenje u lažnom dobrotoljublju

I - šta kažem, šta bi Saša Janković & Co trebalo da urade na putu ka osvajanju vlasti. Ili je možda bolje postaviti pitanje - šta ne bi trebalo da urade?

2

Piše: Svetislav Basara

19. maj 2017. 16:00

Pre svega - ako je ikako moguće - ne bi trebalo da se registruju kao udruženje građana ili pokret nego kao politička stranka, a zašto - to će vam se nakon čitanja naše današnje kolumne samo "kasti".

Odmah potom Saša & Co ne bi trebalo da ponavljaju sistemsku grešku većine opozicionih stranaka, a to je sublesasta vera da se protiv partija organizovanih na poluvojnom principu može boriti o-ruuuk filozofijom, amaterizmom, dobrovoljnim omladinskim radom i trogatelnim porukama tipa "glasajte za nas jer smo mi lepše vaspitani i bolji ljudi od njih". Politika je (osim u Srbiji) svuda u svetu borba za društvenu moć, a ne takmičenje u lažnom dobrotoljublju. Kažem "lažnom" zato što se ono malo blegočestvaca što ih je preostalo na ovom guravom svetu podvizava u manastirima, a oni - ima i takvih - koji se nisu zamonašili uglavnom se drže podalje od politike.

Nego da ne dužim, Saša & Co pre svega moraju namaći pozamašnu količinu para, što i nije nemoguća misija koliko se na prvi pogled čini, ali i u tom namicanju moraju izbeći grešku opozicionih prethodnika i strogo voditi računa da pare (donacije) ne uzimaju od N.N. gospode za koju postoji osnovana sumnja da "potpomažući" opoziciju, u stvari ulažu u budućnost lopovluka.

Jankovićeva grupa građana/ pokret/partija mora, nadalje, imati jasan program i razrađenu ideologiju, a kad kažem program i ideologija tu ne mislim na večernju reviju lepih želja nego na elaborane mehanizme pomoću kojih će te lepe želje i namere postati stvarnost.

Osim na opozicionim, Janković bi trebalo da uči i na sopstvenim greškama i da ubuduće prestane zagledati u (krezave) zube glasova koje bi eventualno mogao privući jer u današnje vreme politički elitizam, ekskluzivnost, gadljivost i probirljivost imaju vrlo lošu prođu i u zemljama sa snažnom aristokratskom tradicijom, kamoli u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, što, opet, ne znači da - ako se dokopaju vlasti - Janković & Co ne bi trebalo da porade na podizanju dibidus srozanih kriterijuma.

To mu kao vođi "grupe građana" ili "pokreta" - ma koliko građani i pokret bili "napredni" - svakako neće poći za rukom jer je grupa građana uvek i samo grupa građana - da ne kažem baš građanska rulja - a pokreti su po definiciji jebivetarski fenomeni čiji je cilj zajebancija, dobar provod (i eventualno laki keš) a ne ozbiljan rad. Ono, fakat, nije isključeno da se Saša & Co jednog dana domognu vlasti ne dajući ni pet para na moje dobronamerne savete, ali u tom slučaju će Janković dospeti u situaciju onog mog druga koji mi je, potajnut plemenitim pobudama, doneo klapnu iz Holandije, da bi posle tri godine N.N. počinilac klapnu ponovo ukrao. Pametnima dosta.

povezane vesti

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

Luda i bela kuća

17

Piše: Svetislav Basara

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sve savet do saveta

19. maj 2017.

Koliko si mu saveta dao....... lakše mu je da odustane pre negoli išta počne.

Svojta

19. maj 2017.

Samo lud čovek ne bi saslušao ovakve dobronamerne i pre svega besplatne savete iskusnog gospodina. Svaka čast kolumnisti na pronicljivosti i britkom peru.