Site name

Istorija na hemoroidima (3)

Istorijska je ironija da je rodonačelnik mitološkog, (pret)kulturnog obrasca, čije je kobne manjkavosti - doduše tek pod starost - sagledao i Slobodan Jovanović, Vuk Karadžić, imao priliku da se o svemu tome obavesti iz prve ruke.

14

Piše: Svetislav Basara

09. septembar 2017. 19:00

Od Getea i drugih velikih nemačkih duhova, kao što je još veća istorijska ironija da su srpski istorici - inače veoma skloni otkrivanju izmišljenih zavera - propustili da primete (ili su primetili, pa prećutali) da su Vukova jezička reforma i njene dramatične posledice plod stvarne zavere bečkog Dvora. Ali to je tema za neko drugo poglavlje. Zasad samo treba pomenuti da je i Vuk imao alternativu, Dositeja, ličnost kojoj je bilo jasno da u svetu u kojem se istorija zahuktava i koji postaje sve komplikovaniji, nećemo daleko dogurati udaranjem u plemenske tam-tamove i sanjarijama o izmišljenom sjaju srednjovekovnog carstva.

Etičko čišćenje i srpski stub srama

Natrag na Ljušića.

Zauzeo je naš istorik busiju iza tomova srpske istorije, diplome i doktorata - ključnih odrednica njegovog identiteta - piše iz busije dostave i šalje ih na adresu na koju bi da se teritorijalno proširi. Koja je to adresa? Znam ulicu - Knez Mihailova - ali ne znam broj. Jedan posebno zao, vrlo vispren a dobro obavešten jezik reče mi, nakon što je pročitao istorikov istorijski prikaz <I>Dahija<I>, da LJušićev tekst ne treba uzimati kao tekst u pravom smislu reči - nije mi to, doduše, ni padalo na pamet - i da to pre treba posmatrati kao istoriju bolesti, u najboljem slučaju kao pismeni zadatak na temu - neostvareni san o članstvu u SANU. Istorik - rekao mi je nadalje zli a dobro obavešteni jezik - braneći i slaveći srpski narod, samo teži, kako je Fihte objasnio, ličnoj slavi, koja mu je, osim drugih blagodati koje donosi nacionalna slava, potrebna i da bi ispunio normu za prijem u Akademiju. Aspiranti na status srpskih besmrtnika, među njima i LJušić - i to mi je rekao zli jezik - sami sebi zadaju radnu obavezu da javno i na sav glas nariču nad žalosnom sudbinom srpstva, opadanjem nataliteta, potiskivanjem ćirilice i ugroženošću srpskog jezika i da, uzgred, razotkrivaju antisrpske ljude i pojave. Nekim se aspirantima na SANU udarnički rad na kraju isplati, LJušiću se - iako udarnički radi - zasad nije isplatio, niti će se, izgleda, u dogledno vreme <I>isplatiti<I>. Daleko je i sve je dalji Kalemegdan. Golubovi će, kako stvari stoje, i dalje morati da seruckaju po živom LJušiću, umesto po njegovoj bronzanoj bisti. LJušić, međutim, nastavlja da radi i prekovremeno. Prebacuje, kako se to kaže, normu.

povezane vesti

Kud dalje 2

4

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

St

09. septembar 2017.

Jadan institut, Mediokriteti na pozicijama. Borba za projekte. Malo papira za laserski stampac...

kića

09. septembar 2017.

Sudeći po Basarinoj bujnoj kosi i njemu golubovi, gugutke, laste, vrapci i ostala pernata živina, seruckaju na "rusu" glavu, jer nemaju bronzanu, pa ni od običnog pleha, zamenu.

Bujna ili ne

10. septembar 2017.

@kica .... Vi se go.kico mozete (zajedno sa go.Ljusicem) zbog svoje patoloske opcinjenosti sa gospodinom Basara gotovo radovati kad ta spomenuta zivina baci nesto i na vasu glavu jer slikivito gledano povezano je sa Basarinom.

Djole M

10. septembar 2017.

Kad se nema nista pametnnije, seruckanje po drugima i te kako moze da ispuni besmisao sopstvenog viska vremena.

dr đoka

10. septembar 2017.

Hemoroidi mozga? Profesionalna bolest onih sa "tanjim novčanicima". Branitelji je redovno imaju.

Zivcana

10. septembar 2017.

Basara je zaboravio da je Kis uspostavio standard: uslov za Cas anatomije je jedna dobra šorka a ne da zbriseš na odmor i odatle seruckaš Ljusicu po glavi sa istojiske distance od 100 godina. Drugo, obozavam Basarine citate stvarnih i izmisljenih licnosti a najvise volim ono kada se citira Hemlinfajserlin poznati gnostic, filosof, ateista, uzgajivac ranih visnji III reda, izumitelj varalice za pecanje, predsednik tajnog planinarskog drustva “Veseli decaci” koji je u svom kapitalnom delu……mislim, toliko sam impresionirana tim citatima koji me ostavljaju bez daha. Kakva erudicija, kakav stil. Jer misljenje nema tezinu ako nije potrkepljeno citatom I kao trece, steta da se Basara nije rodio recimo u Sent Tropeu. Evo sedim u kafeu, kucam ovaj komentar I zamisljam Basaru. Sedi pored mene na terasi kafea, sveze obrijan I namirisan, osmeh za cistu desetku, ne mogu da izbrojim sve zube zaslepljena njihovom blistavom belinom ali mora da ih ima vise od 32, pije na slamcicu limunadu od rucno cedjenog limuna I drzi se za rukicu sa prijateljem dok izmenjuju citate Hegela I pomenutog Hemlinfajserlina. Prilazi mu predsednik istorijskog odeljenja fracuske akademije nauka, cestita mu na novom naslovu “Nova istorija francuske revolucije – Marija Antoaneta nije izjavila da narod treba da jede kolace” i moli ga da ukaze cast akademiji i kolektivno je primi u svoje clanstvo. Sto se tice meduza, pojima nemam. Ne ulazim u more. Kupanje je za seljake. Sto se tice Kosova, pratim situaciju. Ludja je da luDZa ne moze biti. Srpska lista I Haradinaj? Nemam reci. Ocekujem padanje druge Srbije u kolektivni trans.

elem

10. septembar 2017.

U ispraznom seruckanju golubova po zivom LJusicu, Basara je baba sera za logistiku i navodjenje.

Zivcana 2

10. septembar 2017.

Izjavljuje @Milovan u jucerasnjem kometaru da mu je vec muka od samog pomena Srbije, srpstva i srBstva. Pa, Milovane, sta da ti kazem. Sto se tebe tice, Danasova misija je "completed".

Doktor

10. septembar 2017.

Ljudi, ja koliko shvatam Basari Rados Ljusic sluzi kao paradigma svekolikog srpstva!!! Ili nesto tako slicno?

o dron

10. septembar 2017.

Kad mu, jos zivom, golubovi seruckaju po glavi, onda to LJusicu donosi tek srecicu, ama kad mu se Basara ovako obilato prosere, e tada se Rados kupa u sreci i jos mu "preliva, komsinice, preliva". Takav je to lik, da ga Bog nije dao kolumnista bi morao da ga izmisli, a mozda i vec jeste.

Kikić

10. septembar 2017.

Gro Basarinih nesporazuma sa Ljušićem i ostalim istoričarima, leži u njegovom nedostatku akademskog šlifa. Da ga ima, rekao bi za Ljušićevu kritiku "Dahija" da je interesantna, što je akademski izraz koji zamenjuje sve one reči i epitete koje uobičajeno upotrebljava Basara, a koje ni pas s maslom ne bi pojeo. .

Trifke

10. septembar 2017.

Nikako se ne bih složio sa živčanom komentatorkom da su Hemlinfajserlinovi citati nešto naročito. U svaskom slučaju, ne mogu se uporediti sa Hofenfeferovim.

Milisav

10. septembar 2017.

Čim kiša skine naslage ptičijeg metabolizma sa Ljušine biste prepoznaće ga "vrhovno serbovrelo" i uputiti direkt u SANU, da se udene međ besmertnike. Kvalifikacije? Pa akademska kritika Basovih Dahija, a šta drugo!?

Zemljak

11. septembar 2017.

Drug Sveto ima nesporazum sa svim što nosi prefiks "srpski" - sa srpskim istoričarima, književnicima, naučnicima, narodom, policijom, sportistima, političarima, matematičarima, biolozima, psihijatrima, filozofima, govedima, doktorima, diplomatama, saobraćajcima, semaforima, pozorištima, filmadžijama, pesnicima, lastama, vrapcima, golubovima i gugutkama, pa čak i sa srpskim budalama, kojih ima pozamašan broj na mestu koje ne smem da pomenem ako želim da mi objave komentar. E ovo ako objave, svaka čast, stvarno!!!!!