Site name

Radoševa dojava

* Ljušić naprosto neće da uoči razliku između pisanja proze i pisanja doušničkog izveštaja

Bilo je "više nego" predvidivo da će polihistorik serbski, zovomi Radoš Ljušić, načuketati gnevni (i obimni) osvrt na nekoliko odlomaka iz knjige "Atlas pseudomitologije" zaverenički objavljivanih proteklih dana u Danasu.

15

Piše: Svetislav Basara

13. septembar 2017. 16:00

Knjiga još nije izašla iz štampe, ali ne sumnjam da će je Ljušić, sledeći tradiciju, pomno pročitati, a što ću i ja slediti tradiciju i nastaviti da ne čitam Ljušićeve seminarske radove i seruckanja po golubijim glavama.

Takođe je bilo predvidivo da će Ljušićev utuk na mini serijal u "Famoznom" biti smehotresniji, frapantno gluplji i - evo pravog izraza - podnaredničkiji (mada se činilo da je to nemoguće) od njegove pros(t)rane "kritike" romana "Početak bune protiv dahija". Neprejebiv, Ljušić se odmah dao u raskrinkavanje mojih laži, pa je naučno dokazao da ja nisam "ranom zorom odjurio do knjižare da kupim Letopis Matice srpske", nego da sam inkrimnisani tekst pronašao na sajtu NSPM, što je, u faktografskom smislu, tačno, jer na ovom svetu ne postoji budala - a pogotovo to nisam ja - koja bi poranila da kupi Ljušićeva časopisna proseravanja. Nema za to ni potrebe. Isplivaju ona na površinu, kao što to čine i njihova metabolička braća.

Ljušić naprosto neće da uoči razliku između pisanja proze i pisanja doušničkog izveštaja, pa bi se - faktoljubac kakav je - isto tako zdravo uzibretio da sam napisao da sam njegovu e-škrabotinu pronašao u rukopisu nađenom u Saragosi ili (ovo bi, fakat, bilo realističnije) odštampanu na rolni toalet papira. Napisavši "neće da uoči" hteo sam da kažem da je Ljušić tehnički u stanju da uoči tu razliku, ali misli da nema računa, u kome se, uzgred, žestoko zajebao, jer se za razliku od svog duhovnog čukundede, podnarednika - koji se lažnom optužbom na bazi patriotizma domogao mindže - nikada nije dokopao SANU.

Čak su i vispreniji potfamozni komentatori uočili da ja, govoreći o Ljušiću, u stvari govorim o mentalnoj matrici zasenjivanja opštenarodne prostore, negovanja rajetinskog mentaliteta, izvrtanja činjenica, faktualizacje fiktivnog i fikcionalizacije faktualnog, koja je upropastila i nastavlja da upropašćava Srbiju, a koja je politička platforma apsolutno svih srpskih političkih elita, ne samo ove trenutne na koju - saglasno Radoševoj dojavi - Sergej piša, a moja malenkost prdi. Nije, nažalost, Ljušić usamljena pojava - daleko od toga, kamo sreće da je tako - samo je dibidus ogoljen u sirovosti, prostakluku i aroganciji uvijenim u doktorsku disertaciju koja našem polihisteriku nije pomogla da pobije moju tezu da se u "Srbiji XIX veka govorilo na dupe", ali mu je omogućila da ličnim primerom empirijski dokaže da je to itekako moguće u Srbiji XXI veka. I ne samo moguće. Nego i (naoko) isplativo.

povezane vesti

Kud dalje 2

4

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Stav je stav

13. septembar 2017.

Nemoj tako Bas. Istoričar je principijelni karijerista, jerbo je preletao iz stranke u stranku tek kad nova stranka osvoji vlast -nikako pre.

takva je Srbija

13. septembar 2017.

Tek sad mi je sinulo zašto je Dobrosav tvrdio da ne priznaje XXI. Da ne bi progovorio kroz .... kao istorik, pa da se snjim spradaju pokoljenja koja dolaze.

kića

13. septembar 2017.

Jednu si, Base, stvar (pored pisanja) propustio da naučiš od Dobrice Ćosića: Da ne odgovaraš na kritike, klevete, vređanja i pljuvanja koje su drugi upućivali na tvoj račun. Doduše, to je sitnica u odnosu na ono šta si ti radio njemu (Ćosiću), a on te nikada, ni jednom rečju, nije "konstatovao".

Augiofilija

13. septembar 2017.

Bas je u stvari Herakle - čisti Srbiju od nečisti.

kile

13. septembar 2017.

Jedan komentator je napisao da je Basara Herakle koji čisti Srbiju od nečist A ja bih dodao:. kojoj je i sam u velikoj meri doprineo.

mića

13. septembar 2017.

Slede još dve LJušićeve kolumne na koje će se Basara osećati obaveznim da odgovori. A tek kad izađe "Atlas"! Osećam da je ovo tek početak jednog dugog "prijateljstva"

Vlajko

13. septembar 2017.

Trebalo bi da se Basara sa vise obzira obraca Ljusicu. Putevi Gospodnji se ne mogu znati. I Draskovic je svojevremeno bio bard srpske mitologije i to potkrepljene istorijskim cinjenicama (pri cemu je zaradio silne novce) pa je posle prvog molitvenog dorucka okrenuo curak i pretvorio se u perjanicu svega sto je antisrpsko. Basara je jos mlad pa moze da se desi da sutra-preksutra okrene kormilo za 180 stepeni i osvane zagrljen sa vostanom figurom Kneza Lazara ili Dusana Silnog. To nije nista neobicno u svetu pisaca.

Svojta

13. septembar 2017.

Vala si ga nacrnio da bi i ž. mitrović mogao učiti za svoja pisanija.Svaka čast.

golub preletač

13. septembar 2017.

Džaba golubovi krečiše bistu, ništa od SANU.

PG

14. septembar 2017.

Nikad nisam znao sta znaci kad neko nekog naruži na pasja kola, ili kad taj sto je naružen naidje na rutav nos. Ali mislim da je ovo to.

Bajinonastanin

14. septembar 2017.

Opet ovaj tvorac ideje nacionalne samomrznje?!Kaobajagi zalaze se za univerzalnu pravdu,ekstenzivnu slobodu govora i izrazavanja,prave vrednosti uopste.......A upravo je on u sistemu koji ne poznaje konkurenciju licnosti,osoba i ideja....vec samo konkurenciju podanickih,ulizickih i finansijskih veza stvorio svoj gadni karijeristicki profil.P.S. Bas,svrati do Pece,da popijemo po jednu.

Мiloš J. Kosovac

14. septembar 2017.

Posle toliko vremena, skoro dva veka, rodiše se pametni Srbi da kažu istinu za srpske političke elite na koje treba pišati i prdeti. Još da ih zaseremo da bi istorici tipa LJušić imali šta da rade.

Doktor

14. septembar 2017.

Gospodine Basara, po stoti put vam kazem ne dirajte im u prostotu, podanicki mentalitet , izvranje cinjenica, faktografiju fikcije ... Jednom recju, ne dirajte im u Putina, jer dirnuli ste ih u zenicu oka njihovog.

PariJota iz Bajine Bašte

14. septembar 2017.

Genijalan, izvanredan, fenomenalan i nadasve, poučan tekst. Pa ja se pitam, kako je moguće da neko može da napada jednog ovakvog svetskog intelektualca, književnika prevođenog na mnoooogo svetskih jezika, eruditu, humanistu i neprikosnovenog borca za demokratiju i pravo na slobodu govora, vrsnog poznavaoca filozofije, istorije, gegrafije, hemije, fizike, fiskulture, engleskog jezika, domaćinstva i izbornih predmeta. Dokle smo mi to došli, bre!!! Piši Svetislave, samo piši, a mi ćemo da čitamo i oduševljavamo se tvojim visprenim obračunavanjima sa avetima prošlosti, na putu za bolju budućnost. Ocena teksta, čista petica, kao i uvek.

dzo

14. septembar 2017.

Dva prostaka i kvazi-intelektualca. Seljacka posla. Danas postaje Kurir. Dar Bubamara i Jelena Karleusa. Dajte kolumnu Zike Obretkovica, poredjenja radi