Site name

Problem ravnoteže

* Setite se da je moja malenkost svojevremeno uočila - i o tome obavestila javnost - frapantnu sličnost između istaknutih esenesovaca, njihovih kolaboranata i replikanata

Siguran sam da mnogobrojne dramaturške brljotine i manjkavosti Blade Runnera 2049 - u čija se nabrajanje juče nisam upuštao naprosto zato što ih je previše - uopšte ne proističu iz neveštine autorske ekipe, nego da proizilaze iz shvatljive (ali za umetnost pogubne) namere producenata da namlate velike pare...

19

Piše: Svetislav Basara

17. oktobar 2017. 16:00

Problem ravnoteže

... a to je danas nemoguća misija ukoliko napraviš film koji ima glavu, rep, autorski pečat i naravoučenije. Da ne dužim - pošto danas više niko - ili bar niko vredan pomena - ne puši, a svi povazdan zure u smartfone, filmadžije više ne žive u strahu od nikotinske krize gledalaca, a još manje strepe od mogućnosti da bi neko iz cenjenog publikuma mogao opaziti povelike rupetine u filmskoj priči. What you see is what you get. Koga briga šta se radilo i pričalo u prethodnoj sceni!

Nije tako samo na filmu. Živimo i izvan cineplexa u dobu trenutačnosti (davno ga je najavio metr Virilio) u kome događaji ne proističu iz prethodnih, nego se događaju zato da bi prethodne izbrisali iz pamćenja. Budući da - uprkos dirljivim naporima gospođice Brnabićeve - digitalizacija u Srbiji još nije uzela maha, neki bi naivčina mogao pomisliti (neki su, vaktile i pomišljali) da smo zahvaljujući komparativnim prednostima naše zaostalosti pošteđeni zala trenutačnosti, ali naivčina (po običaju) ne bi bio u pravu jer su pomenuta zla u zemljama Trećeg informatičkog sveta u materijalnom smislu višestruko gora, a u estetskom praktično nepodnošljiva.

Kad smo se već dotakli ove škakljive teme, setite se da je moja malenkost svojevremeno uočila - i o tome obavestila javnost - frapantnu sličnost između istaknutih esenesovaca, njihovih kolaboranata i replikanata. Učinilo mi se, štaviše, da su esenesanti (nazovimo ih tako) u stvari još replikantniji od replikanata, koji - bar oni iz Skotovog Blade Runnera - raspolažu sa mnogo više individualnosti od esenesanata, ne mislim tu samo na neuporedivo viši stepen "idejnog i nacionalnog jedinstva" i svesti o posebnosti među esenesovcima nego i na svakodnevni stajling, govor i ponašanje.

Pa tako, recimo, JSP Vučić skine kravatu - svi esenesanti poskidaju kravate, obuče se JSP sportski (sako i farmerke), svi funkcioneri oblače farmerke, ubaci JSP neku gromopucatelnu dubaru u javnost, svi je visoki esenesanti stanu ponavljati kao papagaji, samo se premijerka, Ana Brnabićeva, junakinja naše današnje i sutrašnje kolumne, drži svog, ruku na srce, decentnog dres koda, koji je ujedno i krajnja granica njenih "posebnosti" i njenog individualizma jer kad progovori - a progovara sve češće - govori isto, čak i istim pompeznim, zagrobno-svečanim tonom, kao, recimo, Gašić, Stefanović, Selaković ili Vulin. Tema naše današnje kolumne trebalo je da bude Brnabićkina kruševačka govorancija o bezobalnoj slobodi štampe u Srbiji, ali sam, teoretišući i kopajući zamku realnosti, sam u nju upao i ostao bez karaktera.

povezane vesti

Dinarska psihoza

14

Piše: Svetislav Basara

Debilokratija

21

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis 2

22

Piše: Svetislav Basara

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Lina Lena

17. oktobar 2017.

Dobro, znači nastavak u sledećem broju. O Brnabićki - šta još ima da se kaže? Broj karaktera koji gosp. Basara ima na raspolaganju biće više nego dovoljan da sutra završi priču o ovoj neverovatnoj, od strane vođe kreiranoj "premijerki". Možda mu u fokus uleti još neki lik iz trenutačnosti koja nikako da nam postane prošlost. Neka se Blade Runner Brnabić - Vučić završi sa 2018.

zemljina teža

17. oktobar 2017.

SNS ravnoteža......Ne sekiraj se puno, isto je uradila i Brnabićka i ostala bez karaktera,kad je pala u zamku realnosti koju je unapred iskopao ....... a ko drugi nego jedini, marljivi, ozbiljnji dostojanstveni, nikada zamenljivi višekarakterni .................................................................................mentor. Rupa je duboka i crna - izvlačenje nije opcija.

Mali Perica

17. oktobar 2017.

Da li je taj replikantizam u stvari eufemizam za odbrambeni mimikrizam u Srba koju je vaktile opisao čika Jova Cvijić? Doduše, malo se deformisao zbog nedostaka karaktera, pa ne služi više toliko u odbrambene svrhe ličnosti koliko poradi sebe u onom kapitalnom, najkapitalnijem smislu. Danas mu tepaju ketmanizam iliti vrhunski narcisizam. A svi znaju ko je "najbolji, bez premca", zato se trude da ga oponašaju.

Milić

17. oktobar 2017.

Produži Basara dan za kulturu i na utorak, samo da bi izrekao genijalnu misao: Nepušači nemaju pojma o filmu.

Cale

17. oktobar 2017.

U kolumni Famozno se desio srećan događaj: Rodila se nova reč - replikant. Ona će u nasrednim danima, mesecima i godinama zamenjivati ćuvenog, ali istrošenog, žandarmerijskog podnarednika..

Rade

17. oktobar 2017.

Lepo ste primetili da Brnabićeva ima drugačiji stil oblačenja, g Basara. Ja bih to nazvao kežual stil koji je čini tako posebnom.

kića

17. oktobar 2017.

Govoreći Basarinim filmskim žargonom, svi naprednjaci postadoše Vučićevi rrafikanti, partdon, replikanti, tako da izgledaju još bleđe od bledunjavih ranera.

Beograđanin

17. oktobar 2017.

Svetislava Basaru cenim kao jednog od najboljih domaćih pisaca i vrhunskog intelektualca čije knjige vrlo rado čitam ali čini mi se da je možda malčice preterao kada govori o liderskom kultu kod naprednjaka, naročito kada pogledamo recimo koliko su uniformisane bile demokrate u vreme svoje vlasti, svi su nalikovali Tadiću, DSS u vreme Koštunice, G17 plus u vreme Dinkića. Mihajlovićka, Brnabićka, Đukanović itd. su zapravo primeri da se u sns itekako može misliti svojom glavom i imati različito mišljenje od zvaničnog stava stranke. Medijski je recimo prilično nezapaženo prošlo kada je Nebojša Stefanović (opravdano) kritikovao rehabilitaciju Mihailovića.

Na jedno dugme

17. oktobar 2017.

Nije tako Bas, jer da jeste, ne bi Bata Gašić na najvažnijoj manifestaciji u godini, na svečanosti institucije kojom rukovodi imao stajling kao da su ga nervozna crevca "poćerala u žurbu", pa nije imao vremena ni da se ljudski zakopča kako priliči državnom zvaničniku dok se pozdravlja sa visokim zvanicama na manifestaciji pod pokroviteljstvom BIA-e. P.S. Bar se podšišao...

Manje je krut

17. oktobar 2017.

A, bre, Bas, ljubim te oko razroko! Od Brnabićke, čak i Vučić ima više šarma dok priča bajke za odrasle.

sarleroa roa

17. oktobar 2017.

Plajvaz zasecen i mnogobrojni djuvegija posecen! Lepo. Stagnacija jos je i lepsa. Murdarluci i novci, i replikanti kao osnovci... Base, budi ostra uciteljica!

cito

17. oktobar 2017.

Ne interesuju me osobenosti Brnabićkinog individalizma i personalizma niti dres kod monizma, jedino što me iskreno interesuje je da kvalitetnije živim sa svojom porodicom na prostoru na kome sam sticajem okolnosti rođen. Želim normalnu, uređenu državu u kojoj se pristojno može živeti od svog rada. Samo jedno je respektabilan rezultat - bolji život za sve građane a ne statistički, virtuelni boljitak na konferencijama za štampu. Punktum.

Jaguar

17. oktobar 2017.

Gospodine Basara malo ste se preračunali i preuveličali stvari.

X

17. oktobar 2017.

Dosta ima tome kako, tada devojka mog druga/kolege primeti: Ljudi u vezi koja dugo traje počinju da liče(likom) jedno na drugo! Może biti da i u tim ''''nesexualnim'''' a partijskim biva slično.

Ilija

17. oktobar 2017.

Gubim ravnotezu, ako ne narezem mezu i izgubim protezu .

za sada bez dobrog naslova

17. oktobar 2017.

u našem selu kad neko nekog hoće da defamiše on mu kaže da je replikant :) a kada hoće da ga upropasti bez puno truda prozove ga za antisrpstvo ili antisnsrpstvo u trenutačnosti naše podnaredničke večnosti. isto je i u zaseoku. kožne gaće i gas maske povoljno?

Milos

17. oktobar 2017.

Base, to sto pises "sportsko oblacenje" ima veliku tradiciju kod istocno evropskih carinika a i fudbalera - oni doduse jos podvrnu rukave kao da ce da otpusuju klozet ili menjaju kotlic, premijerka izgleda strogo i pravicno sto se tice stajlinga - ali vec ces ti sutra sve da ih okrpis ponovo. Cudno da si izostavio raspevanog ministra koji je u velikoj svadji sa frizerom i krojacem ...

MisterNoNo

17. oktobar 2017.

Tako se i Dostojevski zanosio kada je pisao za one novine. Neverovatno je koliko se dela dobrog pisca mogu razlikovati od pisanja tekstova za novine. Kao druga osoba da ih je radila. Da li to radi uslovljenost karaktera ili nuzda aktuelnosti. Neam pojma. Istina je da su svi skorasnji filmovi iz US produkcije nekako detinjasti. Ako uzmemo u razmatranje cinjenicu da oni dobro odmere svest gledalaca ciljnih grupa, zakljucak je da je ta svest u padu ili da je ciljna grupa svedena na decu. Nekako nestvarno ali je tako.

Mina

18. oktobar 2017.

O čemu ovaj čovek govori i šta želi da postigne? Gubi vreme.