Site name

Antišambriranje

* Ako i nije srpska reč, antišambriranje je jedan od najstarijih srpskih zanata, koji je naročito rasprostranjen među pripadnicima političke klase (svih boja)

Jeste li nekad čuli reč "antišambrirati"?

4

Piše: Svetislav Basara

19. oktobar 2017. 16:00

Ako niste - a čisto sumnjam da jeste, manj' ako na nju niste naleteli u nekom prašnjavom Prustovom ili Balzakovom romanu - evo šta kaže sajt "štaZnači.com" : "antišambrirati, glagol. Obijati pragove, čamiti u predsoblju, moljakati gospodu, ponižavati se".

Da pojam "antišambriranje" izvadim iz mraka turobne istorije dupeuvlačenja, navela me je vest da je obezbeđenje Bezbednosno-informativne agencije novinarki KRIK-a zabranilo pristup na prijem upriličen povodom (valjda) Dana bezbednosti sa "više nego" komičnim obrazloženjem da za njeno prisustvo "nema bezbednosnih uslova". Isto je prošao - to jest na prijem (iz neznanih razloga) nije pripušten - novindžija Politike, Telesković, da bi se stvar dibidus usložnjila kada je JSP Vučić - duboko uznemiren saznanjem da Bezbednosna agencija nije u stanju da u sopstvenim odajama - takoreći u srcu tame - garantuje bezbednost nekolicini novinara - slavljenike demonstrativno lišio svog Visokog Prisustva, što je, pretpostavljam, značajno umanjilo svečanost trenutka, a Vučićevog Rankovića, Batu Gašića, bacilo u najcrnju depresiju.

Nagađam da sad od mene očekujete da se priključim horu ibret hanuma i efendija, naročito onih iz krugova dvojke, koji su osuli drvlje i kamenje i na Vučićevo tirjanstvo i na Udbin teror, ali ništa od tog posla. Oduvek sam, naime, smatrao - i nastavljam da smatram - da poštene osobe i mediji nemaju šta da traže na udbaškim veseljima i trandibalovima. Tačka. Nema dalje diskusije, a vi malo porazmislite zašto sam tako decidiran.

Ako i nije srpska reč, antišambriranje je jedan od najstarijih srpskih zanata, koji je naročito rasprostranjen među pripadnicima političke klase (svih boja). Kako to funkcioniše u praksisu, pokušaću sad da vam objasnim. Kada se jedna srpska politička garnitura strmopizdi sa vlasti, ona - osim u čisto nominalnom smislu - ne odlazi u opoziciju, ne postaje, dakle, alternativa, nego se premešta u predsoblje vlasti, s tim da (budući da smo mi, Srbi, narod ponositi i neprejebivi) tobožnja opozicija u predsoblju vlasti (naoko) ne povija grbaču i (privodno) ne moljaka, nego optužuje, bogoradi i pičkara, što se svodi na isto kao i u slučaju klasičnog antišambriranja, jer srpskim antišambrerima - umal ne napisah "šanerima" - (svih boja) ne pada na pamet da nešto poprave u odaji vlasti, nego samo žele da pošto-poto nahrupe unutra. Ima li ova priča naravoučenije? Ima, jašta! Evo ga. Ako, gospodo opozicioni lenjivci i dažalučari, hoćete slobodne medije, napravite ih, a nemojte "oslobađati Vučićeve". Ako pak hoćete nezavisne i slobodne institucije, u toj stvari imate moju podršku, ali onda počnite da ih pravite dok ste još u opoziciji, umesto što u predsobljima ovih (ne)postojećih čekate da se tirjanin strmopizdi, pa da se vi vratite na mesto zločina.

povezane vesti

Kud dalje 2

0

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

jen, dva, tri...

19. oktobar 2017.

Idemo svi.....Tople preporuke opoziciji da prvo naprave "Ministarstvo smešnog hoda" u senci. Prvo, biće prvi, drugo, biće novi, a treće, najbolje od svega što će ih svi prepoznati kao takve - nove i ozbiljne. Lako će se razlikovati od svih režimskih repaša i podrepaša, u kampanji minimalna ulaganja, plus trening i samo trening, nacionalnog levodesno - da ne bude tesno, hoda, dok se mase ne ofrkeste od antišambringa ispred stranih ambasada gde čame sada.

Kikić

19. oktobar 2017.

Meni uopšte ne zvuči komićno obrazloženje obezbeđenja BIA-e da ne mogu novinarki KRIKA garantovati bezbednost na proslavi jubileja pomenu agencije, jer će istoj prisustvovati (u svojstvu resornog ministra) "ozloglašeni" Bata Gašić u čijem prisustvu novinarke dobijaju napad pasdavice na kolena.

Vasa

19. oktobar 2017.

Ne postoji profesionalna etika u Srbalja, jer nekako nismo jos uspeli da izadjemo iz period divljastva. Mozda je Engels bio u pravu kada je rekao da su Juzni Sloveni zaostali fragmenti ljudi, zbunjeni hiljdugodisnjim razvojem. Tesko je nesloziti se. Evo više od dva veka mi nismo mogli umno da dozremo i da stvorimo političku etiku. I onda imaš da je sve to skup neprofesionalaca koji zive na grabaci "krezube" Srbije koja je jedini produktivni de odruštva. I zato oni imaju pravo da biraju koga hoce, pa i Vucica. A ovi drugosrbijanci iz kruga dvojke samo neka idu sa rančevima i flašicama vode na proteste, ne do Bog da ne dehidriraju, dok ne znaju ko je Nadežda Petrović, Uroš Predić i Milanković. Pametnom dosta.

Jovan

20. oktobar 2017.

Iskreno me zanima kakav je osecaj pisati kolumne za novine koje redovno objavljuju otvorena pisma Zeljka Mitrovica ? Tacnije, kakav je osecaj imati takvu moralnu i spisateljsku gromadu za kolegu ? A, Lale ?