Site name

Odbrana tiranije

* Opštepoznato je da su Srbi - svi, svuda i svih boja - vrlo skloni upotrebi teških reči bez ikakvog pokrića, pa se tako u krugovima dvojke (a i šire) o Vučićevom režimu uobičajilo govoriti kao o "tiranskom", što je kvalifikacija koju moja malenkost apriori odbacuje kao dibidus nesuvislu

Oblačite kožne gaće! Sklanjajte žene i nejač! Sprema se još jedan državni udar! Odakle mi ta informacija? Da li sam je možda dobio iz "obično dobro obaveštenih izvora"?

18

Piše: Svetislav Basara

03. novembar 2017. 16:00

Odbrana tiranije

Ili sam je video u kristalnoj kugli? Ma ne! Svima je dostupna na naslovnoj stranici novog NIN-a, na kojoj - belim slovima na crnoj pozadini - piše: "Za Srbiju je najbolji rumunski scenario!" E sad, to što je tekst najavljen naslovnicom posvećen rumunskim ekonomskim temama, nipošto neće sprečiti režimski tabloidni Šturmabtajlung da nas koliko sutra (to jest danas) zaspe paničnim naslovima: "Vučiću pripremaju sudbinu Čaušeskua!" "Gadžin Han - srpski Temišvar". "Komandir streljačkog stroja - Boško Obradović"! "Saša Janković - Jon Ilijesku". I pročaja!

Opštepoznato je da su Srbi - svi, svuda i svih boja - vrlo skloni upotrebi teških reči bez ikakvog pokrića, pa se tako u krugovima dvojke (a i šire) o Vučićevom režimu uobičajilo govoriti kao o "tiranskom", što je kvalifikacija koju moja malenkost apriori odbacuje kao dibidus nesuvislu, ne zato da bi stala u odbranu Vučića & Co (i za to, dakako, bila nagrađena mestom ambasadora u Surinamu), nego da bi stala u odbranu pojma tiranije.

Nije nepoznato da sam ja vaktile govorio (i pisao) da bi nama, Srbima, tiranija - ona u izvornom značenju reči - bila pravi dar sa neba, ali da je mi naprosto ne zaslužujemo jer nam je u političkom sistemu korporativne lakrdije (alternativa: koruptivno-autoritarne bufonerije) svima još kako udobno, ponekad i vrlo isplativo, osim, naravno, kad nismo na vlasti ili u njenoj blizini.

O Vučićevoj tiranidi uglavnom govore ibret hanume i nadžak efendije koje ne pamte ex-yu vremena kada je u Srbiji na snazi bila kakva-takva tiranija, kažem kakva-takva, jer je Titova tiranida bila folklornog, koruptivno-potplaćivačkog tipa - generalisumus Franko, recimo, nije delio besplatne svinjske polutke, K-15 karte, regrese, itd - pa je otuda bilo sasvim logično što je na lešu lažne tiranije iznikla lažna, potplaćivačka i lopovska "demokratija".

Kakva bi - pitam ja vas - bila šteta po srpsku istoriju i život ukoliko bi prekonoć bila ukinuta Skupština Srbije, to leglo dobro plaćenih budalesina, klovnova, lažnih jurodivaca, autentičnih psihopata, amaterskih glumaca i profesionalnih neradnika i kakav li će - i ovo vas vas pitam - izgledati novi "saziv" Skupštine, kojim Vučić & Co ovih dana prete. Šta kažem? Ima li izlaza, ima li rešenja? Bojim se da nema. Najpre sam pomišljao da možda ne bi bilo loše rehabilitovati Aganliju, Kučuk Aliju & Co, i vratiti ih u život i na vlast, ali onda sam dokonao da bi Maja Gojković samo turila hidžab na glavu, a da bi sve drugo ostalo isto.

povezane vesti

Dinarska psihoza

12

Piše: Svetislav Basara

Debilokratija

21

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis 2

22

Piše: Svetislav Basara

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ne šutiraj vrata!

03. novembar 2017.

Da je imala hidžab ne bi videli masnicu od kvake na nadlaktici. Znamo mi dobro ko voli da čupa kvake kad je dobro raspoložen, ne moraš uopšte da ga braniš. Ako ih već čupa, onda neka pazi gde ih ostavlja - ne mora jadna Maja da se nabada na njih.

bar neka sigurnost

03. novembar 2017.

Smem da se kladim da će do izbora biti najmanje još dva državna udara. Naravno, pod uslovom da ne dođe neki "novi Hojti". Onda bih sigurno izgubio opkladu. Ne zato što bi se broj udara rapidno povećao, jok, more, već zato što izbora možda ne bi ni bilo. Stoji ono da Srbija samostalno odlučuje o svojoj sudbini. Kad u''''vati pravac al dok ne uvati imamo kožne gaće.... dok nam ne poruče kad slobodno možemo da ih skinemo.

Vilogorski

03. novembar 2017.

Skupština Srbije, to leglo dobro plaćenih budalesina, klovnova, lažnih jurodivaca, autentičnih psihopata, amaterskih glumaca i profesionalnih neradnika. Odlično Bas dijagpsticiraš. Ali kreni dalje, pa te i tekve protuve upravo mi biramo jer nemamo bolje. Većina glasača kroz pinkove ružičaste načale vidi svoju sliku u liku i delu lokalnog politikanta od karijere kao uspešnog biznismena, bez dana radnog staža a u džepu kupljena diploma, a u džipu poznata starleta i sva ta šljokantno šljašteća realnost pleni maštu biraču jer birač lično zna tog uspešnog čoveka, pa veli, ako može on zašto ne mogu i ja. I tu se krug nagonskog prosvetiteljstva zatvara. I počinje novi izborni ciklus. Ista meta isto odstojanje.

Aleksa

03. novembar 2017.

Ko razume, shvatice ...

Svilen gajtan - sve rešava

03. novembar 2017.

Ako ukinemo Skupštinu možemo slobodno i izbore, jerbo su i jedno i drugo samo privid demokratskih institucija u sadašnjim uslovima. Najbolje je vratiti se u prošlost i uvesti doživotni sultanat. Kakav smo narod, "brže, jače i bolje" bi menjali sultane nego razvijene demokratije predsednike u svojim zemljama. Sultan bi mogao mirno da spava - dok iznebuha kao svilen konac ne bude nataknut na kolac ili pljeskom dlana u dlan - ne odleti glava "ovaj put starno tvrdo da spava"....

Ekselencija ponovo jaše

03. novembar 2017.

Šta fali Surinamu? Ima više stanovnika od Crne Gore i čuvene holandske specijalitete za smotati. Vazda bi bio u šeretskom modu koristeći tu tutu.....

djole

03. novembar 2017.

basara u svom stilu

milena p.

04. novembar 2017.

Kao sto postoji fizicko i psihicko nasilje, tako postoji i fizicka i psiholoska tiranija. Kod nas je, za sada, ova psiho tiranija lazi, diletantizma, bezobrazluka i samovolje jednog coveka.

SB

04. novembar 2017.

Ovo je dio nase svetle istorije i jos svetlije buducnosti, koja je uvek iza coska krije, pod geslom : "Cuti, moze biti jos gore." Dok normalan svet gundja sto na odmor ne moze na drugi kontinent,nas je sretan sto moze na izlet vise kuce, jer eno u Siriji ginu. Zato nam je izgleda i ovaj mali " tiranin" dobar jer,eto moze i severnokorejski doci. Da od i kog drugog, nego Basare,ova kolumna dodje, verovatno bi mi ona zila na celu iskocila.Basarina ironija je najdublja kad sam sebi skoci usta, kao sto ovde u zajebanciji, braneci nasu tiraniju tvrdnjom da ni Skupstina ne radi a i svaka nova raditi nece. E bas nije tiranija vala,kad je tako.

T

04. novembar 2017.

G. Basara, skupština liči na cirkus jer AV-u odgovara da bude cirkus. Onda on ispada jedini normalan, spasilac, Mesija. Isto je uradio Sloba kada je došao na vlast, doveo je Šešelja da pravi cirkus, svi su smejali i govorili da je skupština glupost. I svi su navodili vodu na Miloševićevu vodenicu. Nije rešenje gašenje skupštine nego napraviti od skupštine ugledno mesto. Ali deo opozicije to ne shvata a deo misli da im odgovara da skupština bude cirkus. A deo njih uopšte nisu nikakva opozicija.

Čudna zemlja

04. novembar 2017.

Srećom nema tiranije laži jerbo "Aco istina" ne obećava puno a sve što obeća dibidus ispunjava, bar se tako on na TV -u izjašnjava. Pa ko želi da veruje - nek veruje, prosto im bilo - takvima je i tiranisanje milo.

Драган Пик-лoн

04. novembar 2017.

Коначно сте у праву шјор Басара.Не могу Нејаки Уроши емитовати тиранију ,кад се боје своје сенке и своје прошлости.Но,ту је овај амерички јањичар Ји,који једва чека да им удахне мало "демократије".Почео је од српске колевке и хирурга из Жуте Куће.НАСА се лично заинтересовала за српске људске органе.Нарочито оне доле на ''''''''јужној хемисфери"!!!

SB

04. novembar 2017.

Nisam mislio opet komentarisati al ko vidim botovi bas u formi danas,pa da im dam jos jednu sansu. Sin mi je jedno vreme, kao volonter,radio u zoloskom vrtu te valjda ko sve volontere, zapalo mu da cisti prostor za slonove.Mlataro ta velika govna,jedno 6 meseci i dosadio mu volonterizam te napusti.Kad god idemo zajedno do mog auta( koji je obicno parkiran ispod krosnji) i ja pocnem kukati na pticija govna po autu on se smije i kaze :" E moj stari, nije to ni videlo govneta." E ja ne znam Basara sta ti mislis o ovom nasem slucaju al zamene je govno- govno,ma koliko bilo.

Trifun

04. novembar 2017.

Ovo je tiranija nad tiranijams! Evo, opzicija mora da štrajkuje glađu da bi izbegla raspisivanje izbora.

@Svilen gajtan-sve rešava

04. novembar 2017.

Milosrdni Anđeo je Vaš Božiji Blagoslov, spram mene.

Мiloš J. Kosovac

04. novembar 2017.

Ako je nacija nezrela, a srpska je za primer prostakluka, kurčenja na prazno, da drugome zasedne na vrat, tj, političar da je u službi svoga vođe and Co., a ni preko pameti, jer je amoralan, da treba da radi za one koji su ga birali, ostaje diktutura, "tiranija" kao jedino efikasno uređenje za Srbe i Srpkinje. Evo ja da im zasednem na glavu prvo bi im poručio da je pušenje ne samo štetno po zdravlje za svakog i za njegovu porodicu, već je odraz duhovne nemoći i primtivizma kada mali čovek zapali cigaretu na gradskom stajalištu ikao zna da će svakog momenta da naiđe vozilo GSP-a, da bi je sa uživanjem i ponosom da to može jer ima para, iako je sasvim švorc, osim za njega, njoj za cigarete. Tako nebi bilo da na svako zrno peska na plaže Ade Ciganlije dolazi po jedan opušak. Sve počinje od pepele i peska - i život i vlast.

Cale

04. novembar 2017.

Da bi opozicija došla na vlast potreban joj je tiranin mnogo baci od Vučića, zbog koga bi svet opet bombardovao Srbiju.

boban m.

04. novembar 2017.

sta cemo sa elenom?