Site name

Slučaj Herte Miler

Prekjuče su se o aferi "Herta Miler protiv Srbalja" - svaki na svoj način i sa svog gumna - oglasili moderatori bruke u JDP-u, Mihael Martens i Ivan Ivanji.

19

Piše: Svetislav Basara

04. novembar 2017. 19:11

Slučaj Herte Miler

Prvopomenuti je svoj tekst objavljen u FAZ-u (pa preveden i preštampan u Danasu) završio ovako: "Ova debata kazuje puno više o jednom velikom delu srpskog društva nego o Herti Miler. Kćer ss-ovca je srpskom društvu darivala ogledalo. Pojedini, koji su se u njemu ogledali, videli su groznu facu. Koju su zamenili s licem Herte Miler." Fakat. Ni vladika to ne bi tačnije postavio.

Ali nije to bilo sve što je Martens napisao. Pominje Martens, između ostalog, "jednog Danasovog autora" (sami dokonajte o kome je reč) koji je napisao "da Herta Miler ničim nije zaslužila "da tokom razgovora u JDP bude izložena unakrsnom moralnom političkom ispitivanju, pa je tome dodao i svoju sumnju da je gospođi Miler neko - iz publike ili sa bine - stao spočitavati oca štandartenfirera, a da je ona sama imala sumnjive veze sa Staatssiecherheitom - pardon, Securitateom". Glagolji, nadalje, Mihael, da ta pitanja niko - ni iz publike ni sa bine - nije postavio Milerovoj i da ona postoje "samo u glavi autora koji piše o događaju kome nije prisustvovao i o kome pojma nema", što je samo delimično tačno, jer autor - znam čoveka - ta "pitanja" nije izmislio nego ih je pročitao u ovdašnjoj štampi.

Dobro, de, znamo da je naša štampa minhauzenovski lažovska, ali ako laže štampa, valjda ne laže Martensov komoderator, Ivanji Ivan, koji u prostranom tekstu u Vremenu beleži sledeće: "Kolega Martens mi je unapred rekao da želi da joj (Milerovoj) postavi pitanja o njenim ranijim stavovima o Srbiji. Zamolio sam ga da to ne čini jer će nas to odvesti u pogrešnom pravcu. Ambasador Nemačke, Aksel Ditman, tako|e mu je sugerisao da ne pokreće politička pitanja, ali novinar FAZ-a je tek posle toga insistirao na izazovu, rekao je da ni Putin ni Erdogan nisu mogli da mu zabrane da pita šta hoće, pa neće mu valjda nemački ambasador uvoditi cenzuru." Jeben neki igrač, Martens, Mihael, a?

Ne treba biti operativac Securiatatee, da bi se iz Ivanjijevih reči izvukao zaključak da se Martens u JDP-u pojavio s predumišljajem da isprovocira - ne Hertu Miler, ona mu je samo poslužila kao ogledalo - nego mnogostradalnu, svakakvim paljevinama podložnu srpsku publiku u JDP-u - a i šire - pa da posle u FAZ-u napiše ono što sam na početku citirao. Danasov autor drži da uopšte nije morao biti u JDP-u da bi se razložno zapitao zašto je jedan (spoljno)politički novindžija, specijalizovan za izveštavanje iz pravoslavnih postkomunističkih gubernija, džamahirija i karavilajeta, odabran da bude moderator na književnom skupu? I ko ga je odabrao? Neće biti da se Martens sam nametnuo, mada - ako se opsetimo da on ne zarezuje ni Putina ni Erdogana - ni to nije isključeno. Nastavak sledi u ponedeljak, a vi tokom vikenda porazmislite malo o izjavi koju je Talmud pre neki dan dao za Danas: "Onaj ko govori šta hoće, mora da sluša ono što neće."

povezane vesti

Dinarska psihoza

12

Piše: Svetislav Basara

Debilokratija

21

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis 2

22

Piše: Svetislav Basara

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

mića

04. novembar 2017.

Podrazumeva se da se Talmudska misao odnosi i na pisanje i čitanje. Dakle, pomenuti Danasov autor piše šta hoće, a mi moramo da čitamo i ono šta nećemo.

Sloboda

04. novembar 2017.

Šta ima Talmud u sve da se meša i vajka - kad ste uspešno odbranili tiraniju.

Eva Braun

04. novembar 2017.

Zar ti nemaš pametnijeg posla, Basara, nego da se preganjaš sa vanbračnom decom nacizma? Mani gi bre u tri lepe, samo im dižeš rejting. Svi su oni stručnjaci za Srbe pa i taj Martens. Ali kao što reče Bakir, nije isto imati dve fleke i dve hiljade fleka.

Bolno otrežnjenje

04. novembar 2017.

"Mržnja prema Herti Miler je mržnja prema činjenicama". Najbolja, (i najkraća definicija), nesporazuma Herte Miler i Srba. Hvala @Stanka!

mercedes

04. novembar 2017.

Možda je Martensu taj "Danasov Autor" spočitnuo intervju sa veleučenim Tomislavom Nikolićem kao najveće novinarsko dostignuće, što je čini se uvaženog Martensa uzibretilo do neslućenih visina profesionalne suvernjivosti. U stilu: Ti ćeš meni!? Čini se, da je osim ''''nepoznatog danasovog autora'''', g Martrens još alergičniji na tzv. "krug dvojke" možda više i od same nobelovke Miler? Što se tiče pomenute ohlokratije (vladavina pučine), Miloševića, nacionalizma, velike Srbije, uloge SPC, čini se da je u pravu, kao i sama Herta Miler. Braneći srpstvo nehotično smo ugrozili druge. E, sad, što mi ne očekujemo da nam gosti sruče, tamo, neku, "istinu u lice" krivo je mentalitetsko licemerje. Mi jako volemo kad nas drugi lažu iako znamo da pohvale nisu baš uvek iskrene. Lakše progunemo neistinu.

El Grande

04. novembar 2017.

Dragi prijatelji iz Danasa, da nije nekim inkriminisanim slucajem drug tzv basara nedajboze naglo postao neka ugrozena vrsta, te ga vi stitite od uznemirujucih komentara? !? Do sad, ako nista, nije bivao..

Branka

04. novembar 2017.

Pa valjda je normalno da se nobelovac za knjizevnost pita o najvaznijim stvarima. Narocito sa takvim temama iza sebe. Sta biste je vi pitali - je li gledala novog Dzemsa Bonda i Blade Runner-a?

ABV

05. novembar 2017.

Dok nas u pisanoj ( da ne bude posle rekla-kazala) formi Panovic miri sa Albancima,Obradovic sa Turcima, evo Basa da nas miri sa Svabama. Snazan miris,promena i nade,uzvitlao se Srbijom.Mislim se, kad oni mogu, mozemo se i mi izmiriti,sa sopstvenom svescu, te na sledecim izborima dokazati,da mozda i nismo toliko lud narod, ko sto ispade zadnjih par puta.

Žika Praziluk

05. novembar 2017.

Herta Miler je, u osnovi, u pravu. Ali zaista nije potreban neki preterani um da bi se videlo kako Srbi ne nameravaju da se suoče sa sobom. Nešto drugo mi je tu zanimljivo. Taj Martens je jedna varijanta Eda Lukasa, s tim što Lukas mrzi Ruse (na ostale ni ne obraća pažnju) a Martens sve na istok od Berlina. Iskompleksirana karikatura novinara iz sedamdesetih godina, Martens je ubeđen da je njegova mržnja prema pravoslavcima i sličnima zaista iskrena. On veruje da zaista mrzi sve te paprike, ajvare, čvarke, domaću rakiju, amoralnost i asocijalnost, opsednutost sitnim hedonizmom na nivou deteta koje još nije pošlo u vrtić i netrpeljivost prema svakom obliku kulture, sve on to, kao, mrzi... Ali, avaj. Naspram zapadne civilizacije koja polako ali sigurno gubi bitku, onu jedinu bitnu - demografsku, Balkanci, koji takođe ne mare da se množe, deluju mnogo vitalnije, deluju tako prokleto sigurno u smisao kriške hleba prekrivene svinjskom mašću i alevom paprikom... A i ne mrzi taj nesrećnik balkanski način života, pre će biti da mu se divi. On zapravo mrzi sebe, mrzi to što je apsolutni niko i apsolutno ništa u Nemačkoj, a to se jedino računa. On toliko slavi sve nemačko i zapadno i opet se niko ne nađe ni hvala da mu kaže... Itd. Herta Miler, u osnovi, ima isti problem, Treba da dokazuje da je Nemica. A Srbi su barem laka meta...

Roko

05. novembar 2017.

Nazalost nalazimo se u dobi potpunog kretenizma , manipulacija neinformiranoscu ili bolje reci losom i pogresnom manipulatorskom informiranoscu i netreba se uzbudjivati zbog izjava pogotovu onih koji nisu bili ukljuceni unase sukobe i dogadjaje. Svi su veoma pametni i objasnjavaju nase sukobe 90 ih na osnovu informacija koje su culi na tv ili od nekih kojima je bilo u interesu da se neki dogadja opise u njihovom interesu. Nazalost u hrpi informacija obicnom coveku je cesto i previse da rasudjuje i donosi zakljucke na osnovu komentara tzv salonskih komentatora koji prave sukobe a najbitnije uzroke sukoba vide samo na drugoj strani opravdacajuci svoja nedela. Previse smo zaglibili u duboko blato i sadsa mislim da je prekasno da realno sagledamo vreme i dogadjaje koji su nam se desili i odredili nasu buducnost za nekoliko vekova unapred.

Skorpion47

05. novembar 2017.

Kasno Marko na Kosovo stiže! Da Basova sujeta nije povređena, reč ne bi napisao. Zato, neka čita šta je Kusturica rekao.

Zivcana

05. novembar 2017.

Meni ovo lici na tesko vadjenje. Iznenadjuje me da Danasov autor iznenada pocinje da cepidlaci u stilu ko, kada, zasto....a smatrala sam ga cool tipom koji lezerno jezdi kroz dnevne dogadjaje i pici sve redom ne obracajuci mnogo paznje na detalje i fakte. Medjutim, gle kopernikaskog obrta! Cim je neko njega napicio odma se potezu citati i navodnici. Po savetu Basare, ceo vikend provodim razmisljajuci o izreci iz Talmuda, i zakljucujem da je izreka famozna, tj. da je upucena autoru famozne kolumne..

@Skorpion47

05. novembar 2017.

Kusta je rekao da mu je "mercedes" spasao život kad je onomad sleteo sa ibarske džade jerbo Zoranini putari nisu znali dobro da urade. Zaboravio Kusta šta ga je ostavilo u životu.

Dilema

05. novembar 2017.

A baš sam lepo živeo u laži da je Jozef Šulc nemački heroj koji nije želeo da puca u partizane i zato je streljan od strane vermahta. Čak mu i spomenik digosmo u Kragujevcu, kad ono, međutim - pojavi se Martens i istraživačkim novinarstvom razveje sve iluzije humanosti i vere u čoveka. I koga sad više da cenim - lepu iluziju ili suvoparnu istinu?

Драган Пик-лoн

05. novembar 2017.

Очекује се ,да ће госпођа Милер убрзо посетити и остале атрактивне дестинације на трновитом Балкану и шире-западном Балкану.Доћи ће у Загреб,Сарајево и Приштину .Нобелова награда ће порасти,добити динамитну димензију.Осмехнуће се и Нобел у гробу ,због њеног ЕС-ЕС списатељског стила.Такође ће госпођа бити први Нобеловац туриста,који ће медитирати у Жутој Кући!!!

DK

05. novembar 2017.

Herta Miler je rekla istinu a to boli!

Zorka Papadopolos

06. novembar 2017.

E, sad, biti raskrinkan kao `negativac'''' u FAZu je najbolja preporuka zdravom razumu, ko god ga ima.

Jozef K.

06. novembar 2017.

Bože, nikad i nikako da se opametimo. Još jednom, stranci žele u Bgd ćevapćiće, opančiće, pesmicu na splavu kraj Save ili na onom komadiću kaldrme, čvarke u Kaću,.... Ne pitajte ih teška pitanja na koja mogu samno da daju tetrapak-odgovore. Samo ona zamlata, Handke noću sanja i piše kraj Morave ili u Velikoj Hoči, al za to nema dinamitne nagrade, a on i onako ništa neće. Samo daje.

Лебрехт Гашпар

06. novembar 2017.

Елем, понадах се да бих се једном и могао око нечег сложити са Лакијем у тренутку када прочитах његово питање, ко одреди Мартенса за комедијатора! Ал'''' залуд моје наде. У наставку улити у другом делу ни словца о мистерији београдског овогодипњег сајма. Све ће бити да Лаки има опипљив аргумент у џепу или ће пре бити буђелару да то суптинско питање не развија. Да није тако не би он (Лаки) промптно наскочио на удбашку прошлост ИИ. Уосталом, што би се па његова амбасадорска екселенција, Басара, уопште замерао са организационим одбором, чак и када изражавају свој удворички, полтронски менталитет. Ко зна зашто му то може бити од користи, чак и да није оног што вероватно већ има у џепу...