Site name

Slučaj Herte Miler 2

* Nego da mi pređemo na stvar, to jest na Ivanjijeve "dokaze". "Opsesija Herte Miler rumunskom tajnom službom" - piše Ivanji - "može se objasniti i time što su neki njeni zemljaci tvrdili da je ona bila saradnik Securitatee

Ako je komoderator Ivan Ivanji, u JDP-u nastupio kao primiritelni sudija koji smiruje strasti potpaljivane od strane agenta-provokatora, Mihaela Martensa, u njihovim postskandalskim tekstovima - objavljenim u FAZ-u (Danasu) i Vremenu - moderatori su zamenili uloge...

16

Piše: Svetislav Basara

06. novembar 2017. 16:00

Slučaj Herte Miler 2

... pa je Martens o Herti Miler pisao sve najbolje, dočim se Ivanji Ivan potrudio da zamumuljenim, ušećerenim, diplomatskim rečnikom, dokaže da je Milerova ipak nešto muljala sa Securitateom.

Da je počem pročitao prostrani tekst u Vremenu, onaj naš Marsovac bi zacelo pomislio da je Ivan Ivanji neki beskompromisni borac protiv komunističkih diktatura, diktatora i njihovih štazija, sigurimija, gosudarstvenih bezopasnosti i udbi, ali Marsovac ne bi bio u pravu, jer je Ivan Ivanji bio - on to i ne krije - visokorangirani aparatčik u jugoslovenskoj komunističkoj diktaturi, lični prevodilac njenog diktatora i da je, kao takav, po prirodi stvari, morao jaaaako dobro stajati sa ondašnjom našom Securitateom.

U Srbiji, a i šire, Ivanjiju to niko ne zamera - niti treba, budući da nikome nije naudio - pa mu ni ja ne zameram, samo ukazujem da su Securitatee nekom majke, a nekom maćehe. Nego da mi pređemo na stvar, to jest na Ivanjijeve "dokaze". "Opsesija Herte Miler rumunskom tajnom službom" - piše Ivanji - "može se objasniti i time što su neki njeni zemljaci tvrdili da je ona bila saradnik Securitatee," Tako, dakle, kažu "zemljaci", a šta kaže Ivanji? Evo šta: "Činjenica je, međutim, da je njen prvi roman "Nizije" 1982 objavljen u Rumuniji i da je dobio nagradu CK Narodne omladine Rumunije. "Nezamislivo je" - nastavlja Ivanji - da je u to vreme u Rumuniji mogla da se pojavi knjiga osobe koju bi smatrali protivnikom Čaušeskua, a kamoli da bude nagrađena."

To bi, fakat, bio čvrst dokaz pred sudom časti u državi kralja Ibija, ali je pred sudom elementarnog poznavaoca rumunske književnosti Čaušeskovog doba, najobičnije bulažnjenje iz niskih pobuda. Podastire, međutim, Ivanji i čvršće dokaze. "Herta Miler je", glagolji Ivanji, "u Temišvaru dobila STANČIĆ u novogradnji. Novi stanovi su se delili samo pristalicama režima". Ima Ivanji i živog svedoka, izvesnog Karla Gibsona (u pitanju je osoba, ne gitara), Švabu iz rumunskog Banata - "hapšenog i osuđivanog u Rumuniji" - koji je "u Nemačkoj objavio knjigu Herta Miler u lavirintu laži" na 700 stranica. O toj knjizi - saopštava Ivanji, ne bez primese žalosti u tonu - "nijedan važniji nemački medij nije napisao ni retka." Ja sam siguran da nemačka štampa - na koju se za razliku od srpske, ne mogu vršiti ni lični ni politički pritisci - o toj knjizi nije pisala samo zato što je krcata prljavim insinuacijama bez dokaza, sličnim uostalom, Ivanjijevim, jer ista ta nemačka štampa - kada je stvar potkrepljena dokazima - ni trena nije oklevala da objavi da je, od Milerove u Nemačkoj mnogo uticajniji, Ginter Gras, Ivanjijev miljenik i ahbab, u mladosti bio pripadnik SS.a. Nastavak u sutrašnjem broju.

povezane vesti

Ugao paralakse

17

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

11

Piše: Svetislav Basara

@KVAKA22

10

Piše: Svetislav Basara

komentari (16)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

"Limeni doboš"

06. novembar 2017.

Kakve veze ima, što je neki Gibson napisao kjnigu? Pa u nas Marijana eks Mateus piše knjige, pa ništa, jaka stvar. Pre će biti da su naša i rumunska služba tesno sarađivale štono se kaže - kao brat i sestra. Ginter Gras je "pohvalio Srbe" kao i Herta, doduše, kasnije je malo korigovao stav zbog nedostatka bitnih činjenica.

Milutin

06. novembar 2017.

Slučajevi Herte Miler ili prevaspitavanje zlih i zatucanih srba. Gospođa sa pokvarenim ogledalom koje ne odražava duhove Hertine prošlosti, ali eto naše grozno lice odražava. Sad će Basara ovde da nam predstavi dvanaest slučajeva Herte Miler iliti dvanaest groznih srpskih odraza.

Kikić

06. novembar 2017.

Pored toga što će Herta Miler i događaji vezani za nju i njenu okolinu možda da dovedu do još jedne podele među Srbima, oni prete da dovedu i do podele Basare sa samim sobom, tj. do nekle vrste kolumnistićke šizofrenije.

Zivcana

06. novembar 2017.

Pitam se kako do sada nisam uocila "istrazivacki" potencijal autora. Kakva inicijativa, kakav voljni momenat da za cas posla skoci, nadje dokaze i denuncira one koji su se usudili da natuknu nesto o voljenoj Hertici koja nam je lezerno sasula u lice ono sto Basara odavno tvrdi a to je da smo mi Srbi govna neopevana te da smo zasluzili sve sto nas je snaslo a to sto nas je snaslo je samo pocetak. Narednik, da je ziv, bio bi ponosan na svoje duhovne unuke..

Jaksa

06. novembar 2017.

pa ako je Nobelovu nagradu mogao da dobije crnac kao kaparu za mirotvorstvo sto ne bi i cerka nekog SS Strumpfirera? Ionako je odavno dele najgorim ljudima a ne najboljim.

El Grande

06. novembar 2017.

Dobro vece, javljamo se iz studia ''''Kruga Dvojke'''', vreme je fenomenalno, vucic jos bolji, bla bla, da predjemo na glasanje: drug tzv basara - 0 (nula) bodova !! Vise srece u sledecem izvlacenju..

Мiloš J. Kosovac

06. novembar 2017.

Još uvek ne mogu da dokučim zašto je gosn Basara dozvolio sebi da pada prema spisateljici Herte Miler iako je dobila Nobelovu nagradu. Kada sami naslovi njenih knjiga govore zašto je dobila najpoznatiju nagradu za književnost. Ubeđen sam da se gosn Basara nebi petljao u prljavu rabotu kakva je politika, ako bi se našao pred nemačkom publikom. Sigruno da bi gosn Basara mudrije govorio nego Herta Miler. Ona kao da ne zna da je Nemačka još uvek pod vojnom i bebezdnosnom kontrolom od strane SAD. Zato i ne zna da je Americi bio osnovni cilju instaliranje svoje (NATO) baze na Kosovu, dok zaštita Albanaca je samo pokriće za naivnu javnost na Zapadu. Kao što su se srpske političke, vojne i bazbebenosne bidaletine uleteli kao španski bikovi na crveno platno. A kopali su zemlju nogama pred da se zalete, još osamdesetig godina, devesetih su već puštali krv, ne svoju nego tuđu – Srbima i ostalima u blizini.

Gibson Les Paul

06. novembar 2017.

Ne dirajte mi batu Karla!

bogdan trojkaš

06. novembar 2017.

Komentatori, ne trčite pred rudu, jer ta ruda je kod Basare Crveni Ban. Lako ćemo sa Basarom, kad čujemo šta reče!

El Grande

06. novembar 2017.

Dobro vece, studio ''''Kruga Dvojke'''' se javlja: vreme je fenomenalno, vucic naravno jos bolji, bla bla.. da predjemo na glasanje - drug tzv basara 0 (nula) bodova !! Vise srece u sledecem izvlacenju..

El Grande

06. novembar 2017.

Onoliko dragi i jos postovaniji druze tzv basara, najlepse i najljubaznije te molimo da vise ne pominjes ''''krugove dvojke''''! Za razliku od nas koji smo ''''iz keve pravo na asfalt'''' ti si ''''kanjonom balkanske'''' iz bajine baste i tu se NIKAD nece i ne moze NISTA promeniti! Ma koliko ti dugo ziveo u Beogradu, i najstrasnije se trudio da na mala vrata unidjes u iste tj ''''krugove dvojke'''' ipak si ti jedan obican palanacki SELJOBER !! Tacka

kolega

06. novembar 2017.

Ako je Ivanji bio prijatelj nase sluzbe a Miler prijateljovala sa rumunskom onda ce biti da su njih dvoje bili sluzbene kolege.

Zemljak

06. novembar 2017.

Dakle, onaj naš Marsovac bi zacelo pomislio da je Drug Sveto neki beskompromisni borac protiv pokvarenih političara, partijskih manipulatora i njihovih klonova, ali Marsovac ne bi bio u pravu, jer je Drug Sveto bio - on to i ne krije - visokorangirani poslenik u jednoj od takvih družina, lični poznavalac jednog, a bogami i više, stranačkih prvaka, te dogurao do ambasadora, i da je, kao takav, po prirodi stvari, morao jaaaako dobro stajati sa ondašnjom garniturom na vlasti. U Srbiji, a i šire, Drugu Sveti to niko ne zamera - niti treba, budući da ništa nije ni radio - pa mu ni ja ne zameram, samo ukazujem da su političke garniture nekom majke, a nekom maćehe. E ovo ako objave, svaka čast!

katica

06. novembar 2017.

Eh Basara ko je mogao biti "prevodilac" Tita? Taj je bio proveren tj.. bio je kako se to kaže: "veći katolik od pape" (tj. "veći Tito od Tita")...

Lili Marleen

07. novembar 2017.

Vuk dlaku menja ali ćud nikad. Nemac pogotovo. Samo Basara, kao karakterni glumac, može da igra sad jedno sad drugo. Tako se i deca prave, tako se toga polako i nakotilo toliko.

travis bickle

07. novembar 2017.

Od kada je to za Danasovce biti prevodilac Titov bio problem? Da neće Danasovci sada da lustriramo i titoiste ako vec nismo slobiste? Sta bi onda ostalo od vikend izdanja? Nego da se drzimo fakta. Ginter Gras je objavio a nemačka štampa prenela, njegovu SS epizodu. Gibsona bi valjalo pročitati pre nego ga streljati.