Site name

Slučaj Herte Miler 3

* Nastavak u sutrašnjem broju. Naravno, ukoliko Štazi, Sigurumi, Securtatea, Gosudrastvennaya Bezopasnost i Udba - pardon BIA - ne narede drugačije

Skrenuše mi prekjuče neki dobronamernici pažnju da pogledam intervju koji je Ivani Ivanji dao televiziji Sputnjik, što sam promptno i učinio i tom zgodom u popriličnoj neverici, ustanovio da srpski pisac, Ivanji Ivan, zapravo natuca srpski jezik...

29

Piše: Svetislav Basara

07. novembar 2017. 16:00

Slučaj Herte Miler 3

... da ga natuca sa nekim jakim stranim akcentom, ali ipak dovoljno razgovetno da bi Sputnjikovom cenjenom publikumu priopćio da je Herta Miler postupila onako kako je postupila zato što je - "glupa". Potom je, nakon što je prepričao ono što je u Vremenu nažvrljao, Ivanji blagoizjavio - prenosim od reči do reči: "da Herti Miler treba da budem zahvalan jer sam postao interesantan jedan deo publike koji inače nisam u milosti".

"A koji je to deo publike" - potpitala je umilna Sputnjikova novindžika - a evo šta je Ivanji odgovorio: "Pa... recimo... nacionalistički, nacionalni, gde sigurno ne spadamo u taj deo naše populacije". Novindžika je otišla i korak dalje, pa je Ivanjija upitala "jel vam možda smeta što ste interesantni i tom delu publike?" "Zašto bi mi smetalo" - odgovorio je Ivanji - "da mi išta smeta, ne bih se odazivao, recimo, ni Sputnjiku proruskom, bla, bla, šta sve niste..."

To mu je, inače - da se odaziva svakom i svuda - objasnio je na kraju Ivanji - "princip"! Najbolje je ljude "od principa" pustiti da progovore njima samima. Vi iz rečenog sami izvucite zaključke, a mi idemo dalje. Voleo bih da se Vlada Arsenijević i Traduki - (siguran sam nevoljni) organizatori javnog linča u JDP-u - oglase u Danasu i objasne kako je došlo do toga da se kao moderatori žalosnog skupa pojave jedan međunarodni spletkaroš i agent-provokator, Mihael Martens, i jedan - ostavimo po strani sve drugo - pisac feljtona "iz naše komunističke prošlosti" i lakih romana za domaćice i bankarske činovnice, Ivan Ivanji, koji očigledno nema - niti može imati - sluha za prefinjenost literature Herte Miler i koji - i to je očigledno - damu Hertu iz nekog razloga očima ne može da vidi.

U iščekivanju Vladinog i Tradukijevog odgovora, vraćam se na Ivanjijev dokazni materijali koji je Vreme, taj ozbiljni i ugledni nedeljnik parcijalno pretvorio u Nedeljni Informer, nadam se privremeno. Na osnovu onoga što zna o situaciji u Istočnoj Nemačkoj, njenoj tajnoj službi. Štazi, pa i "našoj" Udbi, - (a izgleda da zna podosta, prim. Aa.) Ivanji se retorički zapitao: "Zašto bi uopšte (Herti Miler) bilo dozvoljeno da se iseli ako su je smatrali neprijateljem." Na to pitanje mu je mogao odgovoriti "kolega" Martens, a nije ni naročito nepoznato - zato što je SR Nemačka od Čaušeska otkupljivala rumunske Nemce po ceni od 16.000 DM komad. Nastavak u sutrašnjem broju. Naravno, ukoliko Štazi, Sigurumi, Securtatea, Gosudrastvennaya Bezopasnost i Udba - pardon BIA - ne narede drugačije.

povezane vesti

Kvadratura kruga dvojke

2

Piše: Svetislav Basara

Zemlja golema

30

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis

20

Piše: Svetislav Basara

komentari (29)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

N.N.

07. novembar 2017.

Ovo traktat protiv Ivanjija vec dobrano prevazilazi svaku (pa i Basarinu, inace vrlo dubioznu) meru dobrog ukusa, toliko da ''''komentari'''' prelaze i na plan licnog. Ako vec zameras Ivanjijevom gledistu, onda raspravljaj o tome, a delo i sve drugo stavi po strani. Ali takav je Basara, pocne od NATO bombardovanja a zavrsi na cistoj denuncijaciji.

Milutin

07. novembar 2017.

Za razliku od Ivanjija, prefinjena Herta se verovatno ne odaziva svakom i svuda. Pa ako se Arsenijević i Traduki oglase o moderatorima, ne bi bilo loše da čujemo i to, odkud K. M.Gaus i Herta kao gosti sajma.

Vuk

07. novembar 2017.

Base, Ivanjijeva publika te prati i ovde, pogledaj jučerašnje komentare.. Postao si "bezbednosno zanimljiv".. Drugačije ne mogu da objasnim ovoliko interesovanje botova za ono što niti žele , niti mogu da razumeju..

Maja

07. novembar 2017.

Kad vi iz novina Danas se zabrinete za nesto ja znam da je sve u redu

Zorana

07. novembar 2017.

Ko je naturscik ?

Zemljak

07. novembar 2017.

Uništiće nas autor nastavcima sage o tome kako je najpametniji, najprincipijelniji, najbolji književnik, najčitaniji u krugovima najpametnijih itd... a da su svi ostali manje prefinjeni, manje kulturni, imaju kvarne zube, ništa ne valjaju, jednom rečju, Srbi. A da, zaboravih da je saga posvećena jednom ''''nobelovcu''''. E ovo ako objave, svaka čast!

Hedona

07. novembar 2017.

Bilo kako bilo naše bezbednosne službe su uvek služile strancima a ne građanima Srbije.Radile protiv interesa Srbije, to su strani plaćenici u bezbednosnim strukturama koji su stavljali uvek lični interes ispred Srbije.

Milić

07. novembar 2017.

: "Najbolje je ljude ''''od principa'''' pustiti da progovore njima samima", reče Basara, i, ničim izazvan, napisa gornju kolumnu..

Živojin Ivković

07. novembar 2017.

Laki je nešto bez ideja?! Ponavlja svoje ne baš preterano inventivne matrice. Sada i Ivanji Ivan natuca srpski, ergo, što će poručiti svom publikumu, čovek nepismen, jedan u skoro beskonačnom nizu Lakojevog spiska nepismenih, polupismenih i inih nedotupavih (nisam siguran da li i see tu ubraja glede ona dva intervijua sa navrhvođom). Opet, poznate su ne tako retke faze kada autor ovih ispljuvaka po Ivanji Ivan ( pitam se koji će lik to biti sledeće sedmice?) jedva uspeva da artikuliše prostoproširenu rečenicu ako ne računamo bogatu onomatopeju. Ono što je bitno, saznajemo da Arsenijević i Traduki stoje iza ove ujdurme sa Frau Herta Müller. Znači organizacioni odbor beogradskog sajma knjiga se baš ni o čemu nije pitao! Zašto me to ne čudi? A i zašto bi, pa ni Lakija ne čudi! Ako ovako nastavi, ko zna možda će već na sledećem sajmu knjiga u Frankfurtu pojaviti sabrana dela Herr Basare na nemačkom, i to na onom tzv Bünensprache.

Svojta

07. novembar 2017.

Za uvaženog kolumnistu važi princip: "Imam više informacija i od Ozne titove, pa pre bi se sakrio u čeljusti kitove nego da postidim te i ostanem hladan pri tome"... Teško potkačenima. Samo raskrinkavajte more, ako, ako...

marija

07. novembar 2017.

i milerova i Ji i pisanje o takvima je usmereno uništavanju našeg naroda

Cale

07. novembar 2017.

Nije se "Vreme" samo jedan put (slučajno) pretvorilo u "Informer", kako pakosno insinuira Basara (povodom objavljivanja intervjua sa Ivanom Ivanjijem), već je ovog poznatog pisca, koji ima 153 bibliografske jedinice (romani, pripovetke, drame i dr.), proglasilo za ličnost 2016. godine za, između ostalog, njegovo višegodišnje suprotstavljanje fašizmu i zbog brojnih priloga objavljenih u ovom nedeljniku, ne samo u 2016. godini, nego i tokom dužeg niza godinsa. Jednom rečju, u gornjoj kolumni je Basara nastavio sa praksom omalovažavanja ljidi mnogo kvalitetnijih od njega.

kića

07. novembar 2017.

Basara je napravio čitav serijal (čiji se kraj ne nazire) od jednog, u suštini, nevažnog događaja, zato što se u isti upleo ko pile u kučine.

IME I PREZIME - poznato autoru

07. novembar 2017.

Provodis nas trezne kroz kafanu.

mića

07. novembar 2017.

Nije Basara skrenuo. "Neki" su mu skrenuli pažnju.

Trifun

07. novembar 2017.

Sigurno je Ivanji tako natucao sa jakim stranim naglaskom i kad je prevodio Titu. Na primer: "Tebi Vili Brant kazala da budeš dobrodošla u Nemačka"!

kile

07. novembar 2017.

Srpske domaćice mnogo vole da čitaju Ivanjijeve romane koji se zovu: "Dioklecijan", "Konstantin", "Barbarosin Jevrejin u Srbiji" i sl.

milanče

07. novembar 2017.

Prefinjeni sluhista za Hertu Miler, S. Basara, ne priznaje nikome pravo da je ratume, pa ni piscu koji je napisao 150 književnih dela.

mija

07. novembar 2017.

Opasan taj Ivanji! Zna sve Štazi i Bogazi.

Radovan

07. novembar 2017.

Gdine, živo me zanima( najiskrenije), imate li nekih rodbinskih veza sa Jugoslavom Ćosićom?

Radovan

07. novembar 2017.

Gdine, živo me zanima( najiskrenije) 2: Čuo sam da je ljudski deliti osećaj pripadnosti nekoj zajednici, da li Vi delite slične humanoidne osobine? I prema kojoj ili zašto NE??

Radovan

07. novembar 2017.

Gdine, živo me zanima( najiskrenije) 3: Kolika je Vaša ljubav i privrženost poeziji i prozi koje su biološki preci dotične pojave izvodili nad življem države i grada iz čijeg centra svakodnevno gledate (kroz prizmu nekog žestokog pića) sa prezirom njene građane?

Kikić

07. novembar 2017.

Moderatori su prestali da objavljuju komentare da bi umanjili Basarinu bruku.

NW

08. novembar 2017.

У време комунистичке владавине ако неког прогласе за "случај", тај је имао да бере кожу на шиљак. Та судбина изгледа чека и Херту, коју аутор узалуд брани. Јер како је било тада тако је дан дањи: на кога се острве Мартинез и Иван Ивањи, ни Нобел ни кожне гаће га не спасавају ...

Repetitio mater studiorum est

08. novembar 2017.

Kanda se slučaj Herte Miler u Srbiji ne da raspetljati. Base udari jošte jedan krug, "građanstvo Srbije" obožava ponavljanje... da dostignu mudrost valjda? Ili je to nepotrebno nebeskoj naciji.

hadžija

08. novembar 2017.

''''botovski'''' stil pisanja komentara, jel to radi kompjuterski program ili to radi ''''par ljudi'''' koji imaju šablonizirane tekstove za svaku priliku?

boban m.

08. novembar 2017.

"majo", botino, na opismenjavanje zajedno sa ivanjijem

Zorka Papadopolos

08. novembar 2017.

Zasto nisam za to da se kritikuje Herta Miler: kao ona, misli, pa i govori ogroman broj sveta iz bivse `Istocne Evrope'''', od kojih su neki zaista bili izlozeni represalijama u komunistickim diktaturama. Evo, to najzad i Rusi uvidjaju... Kako smo mi u istoriji bili vezani za Rusiju, i nas stavljaju u isti kos. Dakle, nije neka umetnost naci bilo koga i pozvati ga u Beograd da nam to isto saopsti sto i HM. Medjutim, stanovnici Srbije bi trebalo da imaju u vidu drzavni interes ove zemlje, i da shvate da nama u celini ne odgovara da pozivamo takve goste. Elem, prirodno je da nas interesuje ko su ti nasi ljudi od znacaja, nadlezni da pozivaju goste na sajam i sa visokim zvanicama se javno razgovaraju, e da bi nam udelili neke lekcije, koje mi, tupavi, nismo u stanju bez njihove pomoci da naucimo.

Manime

08. novembar 2017.

Dole Ivanji, gore Herta!