Site name

Slučaj Herte Miler 4

* Onako kako piše Herta Miler naprosto nije u stanju pisati nijedan saradnik i doušnik nijedne tajne službe na ovom svetu, a nije da mnogi ne piskaraju

Piše, nadalje, Ivanji da je Herta Miler Nobelovu nagradu dobila "po liniji antikomunizma".

26

Piše: Svetislav Basara

08. novembar 2017. 16:00

Slučaj Herte Miler 4

Siguran sam da će ta tvrdnja iznenaditi (a možda i obradovati) Nobelovu nagradu kojoj već decenijama (i to uopšte ne bez osnova) prebacuju da se rado dodeljuje tanušnim, ponekad čak i grotesknim, autorima levičarsko-komunjarske provenijencije, dočim se tvrdoglavo uskraćuje sjajnim piscima na koje je pala sumnja za "desna skretanja", pomenimo samo Borhesa.

Osim njenih knjiga - i to ne svih - jedva da išta znam o Herti Miler, pojma nemam kakva su njena postrumunska politička uverenja, ali tvrdim - a vi to možete proveriti - da u njenim delima nema nikakvog antikomunizma, naročito ne u njegovom primitivnom obličju, tako karakterističnom za Srbiju od početka devedesetih naovamo. Jezivi, surovi, hladni - nama takođe (samo u blažoj formi) dobro poznati - svet socijalizma u romanima Herte Miler nije crno(crveno)-beo, uprava i čuvari sovjetskih radnih logora za Nemce i agenti Securitatee nisu prikazani kao đavoli i monstrumi, niti su, pak, žrtve sovjetskih logora i Securitateinih iživljavanja predstavljeni kao nedužni anđeli, pogotovo ne rumunski Nemci koji su - poput naših Folksdojčera - svojevremeno radosno pohrlili u SS jedinice.

Isto tako Herta Miler nije - poput nekih njenih kolega i sunarodnika - čekala da novinari otkriju esesovsku prošlost njenog oca, nego je tu prošlost, koja je i za nju bila težak teret, na umetnički besprekoran način, sama razotkrila u procesu koji je morao biti vrlo bolan, kao što su bolna bila i sadistička iživljavanja i ponižavanja kroz koje prolazila u Securitateinim mutlacima, a koja je - bez imalo sladunjavog samosažaljenja i samoviktimizacije - opisala u autobiografskom romanu "Životinja srca".

Onako kako piše Herta Miler naprosto nije u stanju pisati nijedan saradnik i doušnik nijedne tajne službe na ovom svetu, a nije da mnogi ne piskaraju. Otuda ne samo što Milerova nije zaslužila da bude podvrgnuta unakrsnom političkom ispitivanju i sumnjičenju, to nisu zaslužili (da li baš nisu?) ni JDP, ni publika u JDP-u, pa ni Srbija, koji su tom mučnom zgodom pretvoreni - JDP u pozorište senki Karađoz, a Srbija u Anadoliju. Umesto što su se onoliko uzibretili nad Hertinom verbalnom podrškom NATO bombardovanju, Srbija i Beograd bi bili mnogo bolje učinili da su se - ako ne tada, a ono bar nekom drugom prilikom - zapitali zašto su tako beslovesno, pa čak i radosno, naseli (i nastavljaju da nasedaju) na propagandnu patku da je odijum okolnog sveta prema Miloševiću, njegovom režimu, njegovim satrapima i njegovim masovnim ubicama, odijum prema čitavom srpskom narodu. Mogli bi takođe da zapitaju i ovo: ako je NATO "ubijao nas", ko je ubio Ćuruviju i ko je planirao da ubije i mnoge druge.

povezane vesti

Kvadratura kruga dvojke

2

Piše: Svetislav Basara

Zemlja golema

30

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis

20

Piše: Svetislav Basara

komentari (26)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

tako se nosimo...

08. novembar 2017.

Ne vređaj nam identitet huleći na Anadoliju. To je naš kulturni obrazac. Izvinite g. Jovanoviću.....

crno - beli svet

08. novembar 2017.

Aha, braniš NATO!!! Znači, imaš nešto protiv humanitarnog ruskog centra u Nišu? Nema druge. Mi čistokrvni vidimo sve.....

Zivcana

08. novembar 2017.

Basara ima raznorazne talente. Skoro da je renesansna licnost. Osim sto pise, on uspesno i denuncira svoje kolege pisce i novinare. Pocinjem da se pitam nije li prica o cuvenom naredniku autobiografskog karaktera (sa obzirom da je ispricana bolno iskrena i bez samoviktimizacije). Evo, Basara mi je skoro ubedio da smo zasluzili bombardovanje. Nadam se da moze to da kaze i u lice familijama onih Srba koji izginuse od tih vaspitnih bombi.

Milisav

08. novembar 2017.

Ne, nije u redu, nije pošteno na kraju krajeva. Bas je za razliku od nas komentatora isčitao Hertu Miler a mi bi kao Ivanji - bez runa u stado, direkt. Ne mere to tako.

TIl Ulenspigel

08. novembar 2017.

"Nijednu normalnu zemlju NATO nije bombardovao" - Z. Panović.. Istina!. I mnogi misle tako, ali se boje i snebivaju da to priznaju i otvoreno kažu, jer bi mogle biti žrtve viktimizacije......

Lejla

08. novembar 2017.

Kad će kraj famozne serije "Herta Miler kao inspiracija SB"? Dosadno je već...

Kikić

08. novembar 2017.

I, jel si zasdenuo za pojas, leba ti?

Milutin

08. novembar 2017.

Postoje navodno u NATO-u nekakvi dokumenti samo za američke oči. I u njima su kobajagi opisane neke operacije koje se zovu Gladio. Teoretičari zavere tvrde da su takvom jednom operacijom s tim rimskim mačem čak ubili jednog italijanskog državnika. Čista naklapanja, jer da je to istina ne bi amerikanci bombardovali Miloševića. Na našu nesreću ameri nisu vični ratovanju i sedamdeset i kusur dana bombama su promašivali Miloševića, ali su pogodili sve ostalo. Lepo se u Hertinom ogledalu vidi da smo sami krivi, jer da smo mi uklonili Miloševića ne bi se ameri brukali tolikim bombarderskim promašajima. Evo ja se izvinjavam amerikancima što su nas bombardovali, da Basara nebi morao još osam dana da maltretira ni nas a ni Hertu Miler.

Kazanova

08. novembar 2017.

Gospodine Basara, Vi ste stvarno kavaljer, ali nije mi jasno kako to da Vam je ta matora Herta milija i draža od svih Srpkinja i sve Srbije.

Mikica Mikic

08. novembar 2017.

Da li je moguce da je taj Milosevic ( djubre masovni ubica i sl.) Vladao za vreme svih 5 (pet) bombardovanja iz proslog veka . A da su zrtve uvek krive to nije nikakva tajna to se zna to je svima dobro poznato . Ne bi smeli srbi da se bune kada ih ubijaju isti zlikovci po nekoliko puta to je za njihovo dobro . Sto se tice nobelove nagrade odavno je devalvirala pa je za knjizevnost dobijaju razna skrabala ciji radovi nisu ni medju boljim pismenim zadacima iz maternjeg jezika . Nadam se da ce i autor teksta o herti miler ovo da procita .

Mikica Mikic

08. novembar 2017.

Sta nema komentara bravo i to je cenzura iz vremena kad je glavni cenzor bila hamovicka .

GS

08. novembar 2017.

Odlična kolumna. Pravo u metu.

drugi su krivi...

08. novembar 2017.

U pravu je narod, Rumuni su krivi što su glasali za Miloševića. Jer da ono nisu glasali za Miloševića ko zna da li bi uopšte, kao narod svetski ratovali? Ko zna da li bi ostali na istoj teritoriji(zamalo) sa preko dvadeset miliona građana? Ko zna da li bi ih toliko ostalo, da su ratovali ili glasali za Miloševića što mu dođe isto. Ko im je kriv što nisu znali da na svaki dvaestak godina zapodenu neku vojnu akciju za slobodu. Šta nama fali što smo znali zašto smo ratovali?

Nikola

08. novembar 2017.

Potpuno je zastrašujuće pročitati u komentarima Danasa nepismene, nadobudne i poluhisterične jadikovke "uvredjenih Srbalja". Kasno je sada i kada bismo hteli da pogledamo sebe u ogledalo. I ogledalo smo polupali. A odavno prolupali. Idolopokloničko pleme kome su glavni totemi lopovi i ubice. Najtužnije je konstatovati da mi, u stvari, nikada nismo primili hrišćanstvo. Ovde vlada paganski kult smrti. U svom punom sjaju.

duskoShW

08. novembar 2017.

Dosta dobro ujka Bas, sluzis narodu. Ali te pitam a gde je onaj stav da posten i pravi intelektualac nikad, bas nikada nije na strani sile, vojnih alijansi i ratova, bombi i civilnih stradanja, pa ma gde bili, ma o kome da se radi... dal je to misljenje prevazidjeno, ili je samo zaboravljeno. Mozda su hteli na Milosevica ali su hteli da maknu i pomagace Yuline i radikale. Seti se da cuvena trojka Seselj, Toma i AV ni su hteli ni kumanovski sporazumm da potpisu. Hteli su jos rata i korenja za svoj narod. Ne secas se, i.li ne zeliš... Dusko

Mikica Mikic

09. novembar 2017.

Da bi znali kome delite lekcije vi i herta miler molim gospodina basaru da dobro saslusa govor g Netanjahua o srbima i jevrejima . Toliko od moje malenkosti .

levo ili desno

09. novembar 2017.

Najpre tvrdi SB, da u njenim delima nema nikakvog antikomunizma pa onda pise: "....na umetnički besprekoran način, sama razotkrila u procesu koji je morao biti vrlo bolan, kao što su bolna bila i sadistička iživljavanja i ponižavanja kroz koje prolazila u Securitateinim mutlacima, a koja je - bez imalo sladunjavog samosažaljenja i samoviktimizacije - opisala u autobiografskom romanu "Životinja srca". Jos gore, da li autor takodje kao Herta izjednacava nacizam tj. fasizam i komunizam? Ocigledno da to upravo cini.

Vitomir

09. novembar 2017.

Covekova proslost je ono sto on jeste( reci koje Vucic nikad nije izgovorio)."Zivotinja srca" je stivo koje je izgovorila slavmna Herta Miler, iskazala se i potpisala. Sta tu nije jasno?!. Mi smo najgori u EZ- reci su Kolinde Grabar-Kitarovic.Zaista, to je upravo rekla, ta klero-naci-politicarka!!! A pazi ovoga: - Mi cemo uskoro biti bolji od mnogih u Evropi- veli Vucic[ Predsednik nikad losije Srbije. Mi i Hrvatska imamo najveci nacinalni interes da unistimo i podelimo Bosnu- rade na tome i Vucic i Kitarevicka. Ja pravim unutrasnji dijalog o Kosovu, mada mi nema leka, kao da veli Aca, ocito uzivajuci rzati i nadgornjavati se, sa pitaocima kao ker sa masnom ponjavom . Sta, Herta? Sta ce nama Herta? Tetka? Odakle je? Nije? Nije iz Kanade? Gde nju bas nadjoste...To Ameri rovare...

DUSHAN

09. novembar 2017.

U Sridu! Mahalo se tenkovima na autoputu bratstva i jedinstva. Sta smo ocekivali??

Kosta

09. novembar 2017.

Bez denacifikacije Srbije nema napretka.Um brojnih Srbalja je stvarno "zarobljen"nekritickim lelemudisanjem o "totalnoj nevi nosti"u nestanku Jugoslavije.Ilu zija je da ce do toga ikad doci pa Basara,dzaba si krecio.Srbin pa da se pospe pepelom.To ne ocek ujmo od "nebeskog naroda".Svi su krivi a Srbi,jok.

T

09. novembar 2017.

@kazanova Verovatno samo nije pao na priču da ubica Milošević mora da mu bude miliji od Herte koja nije ubila nikog samo zato što je Milošević Srbin a Herta nije.

Jaksa

09. novembar 2017.

Odgovor na zapitivanje: Obicaj je i praksa u normalnim drzavama da agenti stranih saveza ili drzava koje vode ratna borbena dejstva protiv iste budu pohvatani i likvidirani. Curuvija nije bio dobrodusni novinar koji je pisao clanke o burekdzijadi nego aktivni agent u korist NATO. A kao pametan covek verovatno je i znao sta mu sleduje. Da je vrsio propagandu u korist neprijatelja u demokratskoj Engleskoj 1941 bio bi po hitnim ukazu Cercila odveden u Tauer na odrubljivanje glave.

Kikić

09. novembar 2017.

Selo gori, a Basara češlja Hertu Miler.

El Grande

09. novembar 2017.

Komentar na ''''ovo'''' nalazi se kod Gospodina Simica. To je onaj bradonja sto pise vrhunske satiricne textove/kolumne a po zanimanju je PSIHIJATAR !! Pa koga zanima..

Zorka Papadopolos

09. novembar 2017.

Poslala sam komentar na Herta 3 sekundu pre objavljivanja Herte 4. Zato ponavljam komentar ovde i dodajem dole, vidi `Zasto nisam za to da se kritikuje Herta Miler: kao ona, misli, pa i govori ogroman broj sveta iz bivse `Istocne Evrope", od kojih su neki zaista bili izlozeni represalijama u komunistickim diktaturama. Evo, to najzad i Rusi uvidjaju... Kako smo mi u istoriji bili vezani za Rusiju, i nas stavljaju u isti kos. Dakle, nije neka umetnost naci bilo koga i pozvati ga u Beograd da nam to isto saopsti sto i HM. Medjutim, stanovnici Srbije bi trebalo da imaju u vidu drzavni interes ove zemlje, i da shvate da nama u celini ne odgovara da pozivamo takve goste. Elem, prirodno je da nas interesuje ko su ti nasi ljudi od znacaja, nadlezni da pozivaju goste na sajam i sa visokim zvanicama se javno razgovaraju, e da bi nam udelili neke lekcije, koje mi, tupavi, nismo u stanju bez njihove pomoci da naucimo. " Dodajem da je i u mojoj familiji, Milan Jovanovic Stojimirovic bio takodje zrtva komunistickog terora (15 godina robije, oduzimanje gradjanskih prava sledecih 10 godina i oduzimanje celokupne, iskljucivo nasledjene imovine). Pa ja sad ne mogu da se radujem da NATO, je l'''' da, da bi kao nekoga osvetio ko je u nemilosti Srba bombarduje moju zemlju. Objektivnosti na ovome svetu nema, ali Srbi ne mogu da se samo-razapnu na krst i pozovu sve gripozne da se izrgnu i popljuju nas, ne bi li se olaksali!

Lazar Lindsenmajer Novi Sad, rodjen na Salasu kraj maloga rita

09. novembar 2017.

Pos.g.Basara, sta Vam bi , ili ne znate ili bas to hocete?.Danas ste u Slucaju Herta Miler 4, uvredili mnogo potomaka postenih Nemaca u Vojvodini, time sto ste rekli da su radosno pohrlili u SS jedinice. Ptomak sam Nemice iz Vojvodine , ucesnice NOB''''a, partizanke, koja se iz narodnog heroja Kamenjara borila i protiv Hitlera i Hortija i Ustasa. Mnogo je takvih Nemaca bilo u Vojvodini, pomagali i cuvali u bazama partizane.