Site name

Budućnost mržnje

* Znate kako kaže "naš narod" - što se grbo rodi, to vreme ne ispravi. Možda bi vreme ponešto i ispravilo da se grbavci tom grbom ne ponose i da ne misle da je ta grba Mont Everest

Petnaestak minuta nakon početka intervjua, čim su krugovi dvojke, opozicija serbska, opozicijina rodbina i simpatizeri shvatili da Brankica Stanković uopšte ne pokazuje nameru da ispičkara "Acu Srbina"...

22

Piše: Svetislav Basara

09. novembar 2017. 16:00

Budućnost mržnje

... da mu pajserom prospe mozak, da se popiša na njegov leš i da na kraju u studio pozove opozicioni revolucionarni komitet da preuzme vlast, gorepomenuti krugovi, gospoda i simpatizeri zapali su u teško uninije, a potom u stravičan amok.

Bujica pravednog društvenomrežnog gneva momentalno se sručila na glavu - ali ne Vučićevu, kako ste možda u naivnosti očekivali - nego na glavu Brankice Stanković - "otrovne kao zmija, prodane duše, izdajnice demokratije, sopstvene novinarske biografije" i... svega ostalog, da ne dužim. Ja taj intervju nisam gledao, a na pitanje zašto onda na podobije penzionisanih zastavnika koji su po mesnim zajednicama oštro kritikovali filmove koje nisu gledali o tome pišem, odgovaram da sam rečeni intervju gledao davno, doduše ne na TV, nego u kristalnoj kugli. Ono u prošli petak je bila repriza. Biće ih još. Dok u jednom momentu ne bude više ničega.

Gnevni e-glasovi "demokratske i građanske" Srbije te su se večeri stopili sa isto tako gnevnim glasovima Srbijine "nacionalističke i patriotske" polovine. Prvima je Brankica bila nedovoljno oštra, drugima, pak, isuviše kritična, ali - viđi vraga - krajnji umetnički dojam je bio savršena harmonija društvenog rasula, koja me je po ko zna koji put učvrstila u osnovanoj sumnji da u stvari postoji samo jedna Srbija koja se - kao što se deca dele na kauboje i indijance da bi se igrala - deli na "prvu" i "drugu", na "patriotsku" i "demokratsku", da bi se uzajamno mrzela.

Ali pazite sad vamo! Ne treba dizati preteranu poviku na mržnju. Da nije nje - kada bi je neka Dobra Vila čarobnim štapićem uklonila. - Srbija bi se momentalno raspala, zato što je Srbija nastala i sve ovo vreme pretrajavala motivisana od strane raznoraznih država Srbija brižljivo negovanim mržnjama - najpre prema Turcima, potom prema Obrenovićima/Karađorđevićima, pa prema Austrougarskoj, Nemačkoj i na kraju prema Hrvatima, Muslimanima i Albancima, Briselu, NATO paktu, zapadu uopšte. Budući da su neki objekti mržnje u međuvremenu nestali sa lica sveta, da su se neki (Turska, recimo) pretvorili u prijatelje, da se nekima može samo pljunuti pod prozor, dok su se ostali - u granicama njihovih skromnih mogućnosti - našli izvan domašaja srpskih omraza, srpska se mržnja vratila na mesto sa koga je odaslana u okolni svet - u Srbiju i sada tu cveta u stotinama otrovnih cvetova. Znate kako kaže "naš narod" - što se grbo rodi, to vreme ne ispravi. Možda bi vreme ponešto i ispravilo da se grbavci tom grbom ne ponose i da ne misle da je ta grba Mont Everest.

povezane vesti

Dinarska psihoza

14

Piše: Svetislav Basara

Debilokratija

21

Piše: Svetislav Basara

Skandinavski putopis 2

22

Piše: Svetislav Basara

komentari (22)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milisav

09. novembar 2017.

Kad smo pre završili sa Hertom? A klupko je tek počelo da se odmotava....

Kikić

09. novembar 2017.

Za razliku od Mitra Mirića koji peva: "Volite se ljudi, u ljubavi je spas", Basara tvrdi: "Mržnja nas je održala, njojzi hvala"!

baka

09. novembar 2017.

Ne znam zasto toliko jetkih kritika na racun: "demokratske i građanske" Srbije Brankica je ovim intervjuom nacinila dve stete: Srbiji i sebi. Srbiji zato sto je Vucicu dala krila i mogucnost da se hvali kako je bio na "resetanju" kod jedne mnogo ostre "opozicione" novinarke, a sebi, zato sto ona NIJE bila ostra novinarka. Nazalost u Srbiji postoji samo nekoliko novinara koji mogu da pariraju raspricanom Vucicu. Nije lako sa njim izaci na kraj. Trebalo je reagovati munjevito i ici u DUBINU, a ne juriti vec napravljeni spisak pitanja. Na zalost, Brankica je zagrizla preveliki zalogaj i nije opravdala ocekivanja. Kako god, podbacila je, i neka malo gleda kako to rade Amerikanci i Englezi.

Milić

09. novembar 2017.

Još pre početka intervjua, Saša Janković je štucovao brčiće, potkratio bradicu i ostatke kose, obukao svečano odelo i seo da čeka Vučićev poziv da mu mirno preda vlast.

kića

09. novembar 2017.

Da je odvajkada tako kad je reč o srpskim podelama, pored Basare svedoči i Nušić u svojoj priči "Buri i Englezi" koju toplo preporučujem onima (ako ih još ima) koji se nisu svrstali ni na jednu stranu.

Zdravko

09. novembar 2017.

Basara, Vi kao " kisa oko Kragujevca " ...

klasican srbin

09. novembar 2017.

nije gledao a sve zna...pri tom je promasio temu.. ovaj put nedovoljan jedan

ilijA V

09. novembar 2017.

Svaka cast piscima komentara koji iste izvlace iz kolumne posvecene intervju koji autor nije ni gledao. Zakukuljeno, zamumuljeno.

@Kića

09. novembar 2017.

Sremac Kićo, Sremac a ne Nušić u pripovetki: "Buri i Englezi".

Andjelija

09. novembar 2017.

Bravo . g-dine Basara . Precizna i istinita slika Srbije ,

Sara

09. novembar 2017.

Lepo bi bilo kad bi Srbi malo više verovali u svoje Srbe i Srbiju.

Lejla

09. novembar 2017.

Hvala kolumnisti što ostavi Hertu Miler da počiva u Nobelovoj nagradi i uživa u miru (ili obrnuto), ratosiljasmo se i nje, bar privremeno. Trebalo je, gosp. Basara, da odgledate intervju o kome pišete, čisto zbog preciznosti komentarisanja. Izgleda da Vam ta kristalna kugla ne radi kristalno jasno, ne oslanjajte se previše na to šta Vam prikazuje, jer, iako svi znamo da se istorija ponavlja, iznenađenja vrebaju, nije sve tako kako Vi proizvoljno zaključujete, tek zato da biste opravdali karaktere koji su Vam ustupljeni u ovoj kolumni.

Vitomir

10. novembar 2017.

Ok. Mozda Basarina kugla, krigla ili kegla, svejedno, nema dobar prijem, masna li je, a nije mozda ni pravi kristal, mozda nekome vise lici i na nosu, nema veze. U sustini. Sta je pisac hteo da kaze, pita je sad( burek, sta vec)! U pitanju je vecni srpski "brak" izmedju naroda i njegovog Jahatelja! Taj trtitelj , od birvaktile, a i od pre) trti nas bez da pita boli li ili ne boli. A narod, trpi i podaje se, sve misleci da to tako treba, da kad on voli, kaze ili kuka, to je tako i treba da boli, pa narod to pri''''vata, daje mu se i klice...To, vaistinu i jeste brak bez ljubavi, liseg strasti i odanosti, na narodu je , po predanju, da je muzen, da je guzen da veruje i da sluzi. a sad, pazi vi vamo: tu je i onaj treci ( Opozicioner-sto ce reci), koji, kao i u svakom ovakvom braku, vidi patnje svoje drage, trtene od strane grubijana, zlog trtitelja, koji pati i tuzno gledi( drzeci vazelin nemocno u ispruzenoj ruci), glede ove suve , nasilne trtacine od strane cara, bezdusnog trtitelja, ali - dobro znajuci da , kada bi oni, Opozicioneri, uzjahali taj isti narod, ne bi ga bolja sudba pogodila. Isto bi ga muzli, jahali, lagali, trtili. Ali, ruku na srce, majku ti bozju, ovaj kako danas trti, to se ne radja svaki dan, posle ti se i seks i zivot i lebac da zgadi..Well, mozda bi opozicionarci, uzjahavsi , primenjivali, ako vec nisu ranije, neke druge, demokratskije forme i fore, jer RF, USA, EU i Kamasutra nude obilje poza, a tu su i transformeri, globalne on i off-shore tetke, braca, kumovi, koridori, zelezare, naftne babuske, semsoniti, boca , Arapi na bgd-vodi... A narod, cije ce srce u "vecnom braku" uvek biti ono koje je slomljeno, izvesno ce patiti, sto od vecne dusevne boli, sto od neuzvracene i neisplacene ljubavi i plata, sto od sto ga trteno dupence sve vecma pece i boli..

Vojin

10. novembar 2017.

"Ne volim ja nas", ili: mi ne volimo sami sebe... razumeo sam tekst. Hvala, g. Basariću.

nista novo

10. novembar 2017.

BS je verovatno kasno dosao medju Srbe pa su mu promakla vremena kada su svi Srbi zapocinjali prvi radni dan u nedelji obaveznim citanjem sportskih rubrika u novinama na temu minulog kola fudbalskog prvenstva sa ritualnim uzajamnim podjebavanjem zvezdasa i partizanovaca. Svaki posao morao je da ceka da se taj ritual zavrsi. Ako je Kurta bio zvezdas Murta je obavezno bio partizanovac. Danas je visepartizam pa im fudbalska podela ne treba.

Sadašnjost

10. novembar 2017.

... mržnje je blistava. I prošlost. Nismo znali kako, neumedosmo da mrzimo pa ostadosmo i bez danas i bez sutra, bez budućnosti. Mi ne moramo da brinemo za svoje živote, ni za živote svoje dece i unučadi, jer oni više ne postoje. Mrzitelji će se valjda nekako snaći, jer i iz kolumne i iz iskustva znamo da su samo oni stvarno bitni.

Branislav Djordjevic

10. novembar 2017.

Srbija je opstala zahvaljujuci ljudima koji je vole. Da je spala na ljude tipa "basara" odavno bi nestala.

Dragan V

10. novembar 2017.

Svaka čast Basara

Lena

10. novembar 2017.

Mislim da je ovo pogresna i omasena tema totalno, sedi jedan.

Aleksandar Minic

10. novembar 2017.

Bas su ovi srbi naopak narod

Zemljak

10. novembar 2017.

Po Drugu Sveti Vidovitom, Srbi su na Kosovu napali Turke iz "brižljivo negovane mržnje", pa onda mirne i radišne Austrougare, pa onda poslali bombardere na Nemačku, formirali Jasenovac i napunili jame, pa bombardovali Brisel, Njujork, London.... i to sve iz čiste "brižljivo negovane mržnje". Ko ovo može da proguta bez kese za povraćanje, taj stvarno ima jak želudac. Za ovo pisanije, autor je zaslužio barem predlog za Nobelovu nagradu. Možda bi Herta Miler mogla da ga preporuči, dovoljno ju je zadužio. E ovo ako objave, svaka čast!!

Zivcana

10. novembar 2017.

Tako govorise Basara, poznati empata, Gandi i majka Tereza nase javne scene, covek ciji vas blagi pogled i mila rec razgaljuju, covek cije je srednje ime Ljubav prema bliznjem svom.