Site name

Zemlja ding dongova

* Nije li tajna Srbijinog endemskog siromaštva u tome što se politikom bavi sirotinja, privremena, doduše, kad dođe na vlast, naglo joj krene u životu

Ljuto sam se poslednjih meseci zamerio, ne samo onima kojima se po defaultu zameram, nego i popriličnom broju sličnomišljenika, pa i drugara, koji smatraju da sam - nepokolebivo stojeći na stanovištu da je Vučićeva psihodelična era neminovna posledica istorijske nužnosti, a ne kosmičke nepravde - zapao u defetizam i počinio akt veleizdaje.

33

Piše: Svetislav Basara

04. decembar 2017. 16:00

Zemlja ding dongova

Sećate li se kako je Mao Ce Tung - čije ime neodustajno pišem zastarelom transkripcijom (jedno je Mao Ce Tung, a sasvim je drugo Mao Cedung) - napušio druga Ding Dong Čunga koji mu je na nekom partijskom kongresu blagopalamudio o nemilim pojavama "stvari koje ne bi trebalo da se događaju". Druže Ding, tako je otprilike rekao Mao, događaju se samo stvari koje TREBA da se događaju, što to ne znači da te stvari MORAJU da se dogode, a da se ne bi događale, treba mrdnuti dupetom i događaje koji po vašem mišljenju ne bi trebalo da dogode zatući dok su fazi ekspres lonca, a ne naricati nad njima kada pređu u dijalektički fazu lokomotive.

Postkongresna sudbina druga Ding Donga ostala je obavijena velom misterije, ali je osnovano posumnjati da je rečeni aparatčik nestao sa partijske (možda i životne) scene, što mu se ne bi dogodilo da mu se posrećilo da se rodi u Srbiji i da - kad poraste i poželi da uspe u životu - postane visoki funkcioner bilo koje ovdašnje političke stranke, sasvim svejedno, jer ukoliko bi mu stranka bila na vlasti (a svaka pre ili kasnije jeste) onda bi do mile volje mogao da glagolji kako se srpskom narodu stalno događaju stvari koje ne bi trebalo da mu se događaju, a ukoliko bi mu partaja, daleko bilo, bila opoziciona, eto mu širokog polja za jadikovke na temu da stranka na vlasti ne bi trebalo da bude na vlasti i obećanje da će sve biti bolje kada se stranka/e (upiši ime) vrati na vlast.

Naročito popizdim kad čujem večiti sladunjavo-ofucani izgovor da "opozicija, eto, nama para". Kad god to čujem, sagovorniku postavim nekoliko pitanja na koja je stalni i jedini odgovor - sagovornikovo uvređeno lice. Evo nekih od tih pitanja. 1. Ako nema para, šta će onda u politici? 2. Ako opozicija nije u stanju da namakne pare dok je u opoziciji, kako će ih - osim lopovlukom - namaći kad bude na vlasti? 3. Ne namerava li opozicija da se domogne vlasti poglavito zato da bi namakla pare. I - 4. Nije li tajna Srbijinog endemskog siromaštva u tome što se politikom bavi sirotinja, privremena, doduše, kad dođe na vlast naglo joj krene u životu. Kao što je krenulo Acu Srbina. Ali tek nakon što je dvadeset i kusur godina radio kao crnac, mada je sve vreme govorio da neke stvari ne bi trebalo da se događaju. Šta je radio i kako je radio, to su već teme za simpozijum, ali je radio i kao takav se pokazao kao najuspešniji Ding Dong u Srbiji koja prosto vapi za nekim Mao Ce Tungom, a ako ne baš Maom, a ono šumarom.

povezane vesti

Montaža Nemanjića

8

Piše: Svetislav Basara

Naravoučenije doušnika

21

Piše: Svetislav Basara

Kontinuitet korupcije

19

Piše: Svetislav Basara

komentari (33)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Filip

04. decembar 2017.

E moj Base, Aca Srbin nikada ništa nije radio u životu , dok nije postao Premijer, e sad je pitanje kako je dogurao dotle, ne samo on , nego i ostali.

Sotir Karabiberović

04. decembar 2017.

Tajna endemskog bogatstva vlasti je u tome što je efikasno zaboravna. Naime, kako se neka partija ili savez više njih(koalicija) dokopaju vlasti tako dibidus zaboravljaju na predizborna obećanja da će prvi zakoni koje će doneti biti oni o neosnovanom bogaćenju kao i Zakon o poreklu imovine. I što je od svega najporaznije - opozicionari to isto čine samo dok ne izađu iz ekonomske tmine. Parola je lako ćemo mi s time samo da većinski zasednemo u skupštinske skamije.

Milan

04. decembar 2017.

Mogu da se složim sa ovim tekstom.

Fako

04. decembar 2017.

Veoma zanimljiva analiza.

Demos

04. decembar 2017.

Sjajan tekst i u potpunosti tačan. Tačno nam se dešavaju stvari koje su morale da nam se dese, a rekao bih, i stvari koje smo zaslužili da nam se dese. Ponovo je na vlasti socijalističko-radikalska klika iz devedesetih, uz priključenije preletačko-oportunističkih lešinara. I ko je kriv za to. Pa naravno mi, neosvešćeni građani ove jadne zemlje uz zdušnu pomoć, isto tako, oportunističkih lešinara tzv. demokratske opozicije, koja je u stvari tada bila pozicija. I umesto da građani nateraju tadašnju opoziciju/poziciju da izvrši lustraciju i strpa one koji su sada na vlasti iza rešetaka na duže vreme i izgradi institucije, mi smo dremali i snevali demokratske snove boljeg života. Naravno, za to vreme opozicija/pozicija i njihovi lešinari su kljucali lešinu Srbije do poslednje žute banke. Kad smo se konačno probudili iz demokratskog sna, ukaza nam se mesija (ali ne stolar već učenik velikog maga devedesetih) koji je u međuvremenu doživeo katarzu, da nas povede u bolje (malo) sutra. A mi, neosvešćeni, poverovasmo i tako smo tu gde jesmo. Sada opet čekamo nekog malo boljeg mesiju da nas spase od ovog i tako u krug. A institucija i dalje nema.

Tijana Paunović

04. decembar 2017.

Svaki mlad čovek koji je obrazovan ima pravo da se bavi politikom i da učestvuje u njoj. Problem je što danas mladi nemaju tu ambiciju, nego samo misle da je tamo negde lepše i bolje. A to je jedna velika grška. Nije kriv Vučić, nego mi, roditelji što ne utičemo na svoju decu da idu pravim putem.

djuro

04. decembar 2017.

Još jedna Basarina priča, ko voli nek izvoli

Rufus

04. decembar 2017.

Zakon o poreklu imovine? Nema te vlasti koja će sprovesti taj zakon. Mislim, može ga doneti, ali... U to može da veruje samo onaj ko mozga nema; to nije ni Titu uspelo, a ni on se nije mnogo namučio. Žvaka za budale.

Milan

04. decembar 2017.

Ofucani politički pisac bez inspiracije, uspeo je samo kada je bio političkii književnik bez prave vrednosti.

stavros

04. decembar 2017.

"neslazem se sa ovim tekstom" mada je zanimljiv i informativan ili nije? Sta ja znam.

Kikić

04. decembar 2017.

Ne sećam se da li sam ovde već napisao kako mi Basarina kolumna sve više liči na kljigu"Stilske vežbe" francuskog pisca Rejmona Kenoa (preveo Danilo Kiš) u kojoj pisac na stotinak različitih načina prepšričava jednu istu banalnu priču.

Тил

04. decembar 2017.

Један од Маових цитата: "Критику треба дати на време; не треба се препустити лошој навици да се критикује тек кад се ствари догоде".

Milić

04. decembar 2017.

Drug Ding Dong Čung je najverovatnije skočio (uz malu tuđu pomoć) kroz prozor svog stana i slomio "svoje pseće noge" kako je tada bio običaj da se kaže za klasne neprijatelje.

Renata

04. decembar 2017.

Ding dong, kako mi se sada svidja ovaj zvuk , ding dong, par sekundi je muk ...

Cale

04. decembar 2017.

Bila bi u stvari kosmička nepravda da Tadićeva era nije doživela zasluženu katastrofu, a, sudeći prema onima koji su ga nasledili, bilo bi kosmičko čuido kada Vučićeva "psihodelična era" ne bude trajala još koju deceniju.

Joki

04. decembar 2017.

Za sve su krivi roditelji sto usmeravaju decu na tako nesto, nije kriva drzava.

Hedona

04. decembar 2017.

Zemlja u kojoj vlada red, rad i disciplina,država kojoj postaje normalno za život.

bogdan trojkaš

04. decembar 2017.

Odavno se zalažem da biračko pravo nema onaj ko ne plaća porez. Kod nas je bavljenje politikom legalan način da se krade i otima, a tome služe partije, koje treba ukinuti odmah.

Hadzi janjic

04. decembar 2017.

Reci iz tvog teksta: napuseno si popizdeo pa si jadikovao... elita psg

Nikola SImic

04. decembar 2017.

Aca Vucic je svojim trudom i radom dosao do mesta na kom je sada.

Darko

04. decembar 2017.

Svetislav kao po obicaju mnogo napise a nista ne kaze... poput svakog opozicionara

laloš

04. decembar 2017.

Zar večeras nema pismenih bozova, već jedino ovi što samo da štrikliraju umeju.

gaga

04. decembar 2017.

Zato se ovi iz opozicije i otimaju za fotelju.

neka štima kad ima...

04. decembar 2017.

Bas, de vidi, ako možeš, nabavi mi nekako tekuči račun, da uplatim crncu, Aci nudli, kakvu crkavicu, da ima, da mu se nađe za kiselu vodu, i kese, koje stalno vuče po TV studijima. Kese sve tanje a slike sve veće, bojim se, pocepaće se, kao Acova populistička žvaka za naivnog SNS glasača. Nek mu se nađe da ima, da sve štima...

Ziki

04. decembar 2017.

Ovo sto Basara pise, meni, braco, sve je poznato i gadi mi se.Pitate na koga? Na nas.Ako ne znaate zasto onda nema pomoci.Citajte Basara.PS.Uopste ne pisem da objavite i bas me briga.Ali kao stari covek, koji je procitao sve sto je Basara napisao (i M.crnjanski) imam zelju da upoznam Basaru u Beogradu ili u Salt Lake City.Kako da ostvarim kontakt sa Basarom?Da popijemo koju.Nadam se da Basara pije.

Petar pekar

04. decembar 2017.

Vrlo često su mišljenja izgovorena u Vašem tekstu slična mojim poimanjima stvari. Ovaj put se potpuno slažem sa svim izrečenim. Ali ko će nas Srbe (mada i ostale građane Srbije, zarazili se našim sindromom) da natera da nešto urade, zar nije lakše sačekati pa još, možda, i ušićariti nešto?

X

04. decembar 2017.

Problem je što ti i Panović nemate mooda da zagrebete dublje u stvar. A to se zove: Sveoubuhvatna analiza službe i njene nesposobnosti i neimanje vizije i rezultata, pogotovo na ekonomskom polju. I zašto je baš tako. Jer vas dvojica dobro znate da se lideri prave u njihovoj izvedbi, a ne na ulici.

Živko Petković

05. decembar 2017.

Ajde Base,udari već jednom na njega!? I ovi botovi više nisu na čisto,šta da lajkuju! Znadeš Ti da ubodeš,ali kako dozvoljavaš" kikićima" da se naslađuju Tvojom nedoslednošću? Stisni brate,opleti,znadeš Ti to! Ja častim! Samo mi reci adresu!?

scoby

05. decembar 2017.

Kolumnista drsko insiunira da je našeg PŠredsednika krenulo tek kad se dokopao vlasti. To jednostavno nije istina, jer je on u politiku ušao kao već bogat čovek, zahvaljujući poslu sa transportom gajbica piva. Zato bi on sa pravom trebalo da nosi titulu - Najskromniji Predsednik Na Svetu, a ne rasipnički Predsednik Urugvaja Hoze Muhika Pepe, koji u odnosu na našeg lidera deluje kao bogati Krez I neprestano se vozika u svojoj staroj bubi, dok naš Predsednik sam sve plaća, uključujući I svoju vodu.

Zivcana

05. decembar 2017.

Na tragu izreke Klausa von Firkenstrosenmajna, iz njegovog cuvenog ogleda o transcedetalnom kao takvom, da je vruca voda toplija od hladne, Basara nam otkriva da je Vuk Karadjic, master mind Copy&Paste tehnike, apnuo misao Mao Ce Tunga i pretocio je u satro staru srpsku poslovicu “bolje spreciti nego leciti”. Tehnikom transpozicije drug Ding Dong je ocas povezan sa domacom opozicijom I predsednikom Vucicem. I taman kada na kraju ushicena procitah da Vucic vapi za SAMAROM, naknadno izcitavanje teksta me ostavi potpuno sludjenom. Ajde Mao I nesrecni Ding Dong Ping Pong zajedno u istom tekstu sa srpskom opozicijom I Vucicem, ali kakve veze sad svi oni imaju sa sumarom? Zamisljenoj nad ovim pitanjem pade mi na pamet da je Basara mozda usao u novu knjizevno-kolumnisticku fazu, tkz. post-šeretizam poznatiji kao mamurluksizam koga odlikuje zamagljeni kognitivni pristup stvarnosti.

Otac

05. decembar 2017.

Sve dotle dok "opoziciju" vode ISTE face od devedesete do danas a koje smo dobro upoznali ko su i kakvi su, presvučeni radikali će vladati Srbijom. Zato pozdravljam vašu analizu, g. Basara - tačna je 100%!

toške

05. decembar 2017.

@Živčana - Nije Basara još ušao u fazu post-šerertizma, još uvek je u šeretizmu, tj. pravi se duhovit i izmišlja nova imena za Tita: zove ga šumar jer je došao iz šume.

Toša

05. decembar 2017.

@Živko Petrović - Nemoj džabe da se trošiš! Basara piše satiru a ne naučnu fantastiku.