Site name

Tajna večera

* Ja sam, recimo, sklon da poverujem da bi - da je počem Saša Janković na svemoćnom mestu Ace Srbina - u Srbiji bilo manje psihodelije, prostakluka i buke, ali sam siguran da bi većina drugih stvari ostala ista

Daleko sam od primisli da seirim zbog nedaća u koje je zapao PSG Saše Jankovića, ali moram vas podsetiti da sam i Pokretu i Jankoviću još pre pola godine egzaktno predvideo šta će im se dogoditi, a šta će im se tek događati kad se zahukta beogradska kampanja, to ni baba Kurana ne može predvideti.

29

Piše: Svetislav Basara

05. decembar 2017. 16:00

Tajna večera

Prva, nazovimo je sistemska greška, bila je osvetnička motivacija Saše Jankovića da se uopšte upusti u politiku. Prisetimo se. Janković beše solidan ombudsman koji je - u granicama njegovih i naših skromnih mogućnosti - solidno obavljao svoj posao i koji se upravo tom solidnošću zamerio vlastima, koje su pak, ne bi li ga neutralisale, protiv Jankovića povele jednu dozlaboga prljavu kampanju sa sve lažnim optužbama za ubistvo prijatelja. Neko je potom u krugovima dvojke pomislio da bi se (opravdano) Jankovićevo nezadovoljstvo moglo udružiti sa (isto tako opravdanim) nezadovoljstvom jednog dela srpskog građanstva i seljaštva, što se na prezidencijalnim izborima pokazalo kao relativno uspešna kombinacija, ali se pri tom zaboravilo da je svih 16% glasača glasalo PROTIV Ace Srbina, a ne ZA Sašu Jankovića, a još manje za njegov program i njegove ideje, koje, pošteno govoreći, nikada nije ni imao.

Ja sam, recimo, sklon da poverujem da bi - da je počem Saša Janković na svemoćnom mestu Ace Srbina - u Srbiji bilo manje psihodelije, prostakluka i buke, ali sam siguran da bi većina drugih stvari ostala ista jer mi nije promaklo da ni Jankoviću ni njegovim visokim funkcionerima i savetnicima ni u jednom trenutku i ni na kraj pameti nije padalo da makar pomenu nužnost radikalne promene političkog sistema burazerskog samoupravnog muljanja i lopovluka. Sve se svelo na obećanja da "će biti bolje", što me je poizdalje podsetilo na govoranciju onog prostodušnog sovjetskog komesara koji je građanstvu nezadovoljnom zbog nestašica svega i svačega rekao da se strpi, da će uskoro biti svega, da će skorih dana svi imati čak i automobile, a kao dokaz da će to tako biti naveo da on automobil (i sve drugo što mu treba) već ima.

Da bi za Jankovića bilo bolje da se vrati ombudsmanstvu ili advokaturi, a slobodnim građanima da se organizuju na politički probitačniji način, konačno me je uverio jučerašnji napis u mojoj omiljenoj žutari, Blicu, iz koga sam se obavestio da se na jednoj privatnoj večeri, na kojoj mora da je bio poslužen paprikaš od gljiva ludara - Janković najozbiljnije nosio mišlju da predloži Vučiću da njega, Jankovića, postavi za premijera s ciljem da "se smire napetosti u društvu". Ne trčite sad pred rudu, nisam se uzibretio zbog Jankovićevih kolaboracionističkih namera, nego zbog njegove blažene naivnosti (da ne upotrebim težu reč), elementarnog nepoznavanja politike (ne samo srpske) i vere u čuda ili bar u dolazak neočekivane sile koja će jednom za svagda rešiti stvar.

povezane vesti

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

Luda i bela kuća

17

Piše: Svetislav Basara

komentari (29)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Brus li

05. decembar 2017.

Sila, moćne, velike, šake, kad se jednom stisne u pesnicu, jednom za svagda rešava stvar. Kad se implemetiraju pregovori, naravno, nikako ranije.

Skorpion47

05. decembar 2017.

Ja mislim da bi Basova baba Kurana napisalo bolju analizu šta se događa sa PGS i Jankovićem.Očajno!

sistem eror

05. decembar 2017.

Već smo naučili da kurta i murta nisu ništa krivi. Krivo je kljuse koje jašu. I kad jednog lepog dana izlufitaramo kurte i murte sa sve sistemskom kljusinom, Srbija će postati normalna država. A do tada....

Niferon

05. decembar 2017.

Kad se pomene Janković, uvek se setim jedne izjave Nebojše Krstića alias "Krle22", koji tom zgodom o Jankoviću reče da "ima harizmu čovečje ribice". Razumem da Krla mnogi ne mogu da smisle zbog prekomerne podrške Aci Srbinu, ali moram da mu odam priznanje za odličnu dijagnozu ne samo Saše Jankovića nego i opozicije u celini.

Aleksandar

05. decembar 2017.

Jankovic je(dugacki) prelazni period dok vlada Vucic.

Milan

05. decembar 2017.

Janković promišljeno vodi Teletabis politiku.

El Grande

05. decembar 2017.

Sacuvaj boze da branim novokomponovani pari sen zermen ali drug tzv bedara se pokoznakojiput (a posto ocigledno vise nije u stanju da bilo sta zapamti) nije potrudio da procita celu izjavu! !? Ja razumem da je to posledica visedecenijskog koriscenja alkohola za unutrasnju upotrebu, ali braaate, ccc..

i prva i druga....

05. decembar 2017.

Šta, zar je samo 600.000 ljudi je videlo, da "Aco Srbin", u stvari, nije "Aco Srbin" nego Aco nudla!? Briselska pudla! Pa onda nije ni čudno što je "Informer" najtiražnija dnevna novina a rijalitiji najgledaniji TV format. Jadna je Srbija......sa ovakvim ljudskim potencijalom, vazda i bila....

Kikić

05. decembar 2017.

Evo ja ću umesto baba Kurane da vam kažem šta će da se desi: Saša će da ostane usamljeni slobodni građanin (USG),. Ako ne ode u zatvor.

Milić

05. decembar 2017.

Nije da Sveto seiri zbog nedaća u koje je zapao PSG, a nije ni da ne seiri.

kića

05. decembar 2017.

Može biti da bi bilo manje psihodelije da je Aco Janković na mestu Saše Vučića, ali bi bilo više psihodileje.

Upozorenje Crvenima

05. decembar 2017.

Ja nisam Zoran.

mića

05. decembar 2017.

Ne znam šta je moguiće za tzv. slobodne građane, ali za Sašu Jankovića je potpuno nermoguće da se opet bavi ombudsmanstvom, jer od njegovog stvarnog ili glumljenog tretiranja svih građana nepriostrasno, nije ostao ni kamen na kamenu.

Vukoje

05. decembar 2017.

Jao Basara, brate, o čemu ti sve moraš da pišeš! Napravi neki raster da bi mogao bar ponešto da preskočiš.

Zivcana

05. decembar 2017.

Bravo @Bruce Lije, slazem se da je karata jedino efikasno sredstvo u borbi sa rezimom. Eventualno da nuncake zamenimo sa usranim motkama - mislim, motke bolje leze u srpskoj ruci.

Lidija

05. decembar 2017.

Pa, baš nešto ne verujem u Jankovićevu "blaženu naivnost" i "elementarno nepoznavanje politike". Moja teorija je da je tu bilo nekih "gurača" i "podupirača" (strane ili domaće fele) koji su se, iz nekih njima znanih razloga, izmakli i povukli, te ostavili Jankovića na vetrometini, uz veoma izvesnu opasnost da ga oduva prva januarska, a najverovatnije martovska beogradska košava.

bogdan trojkaš

05. decembar 2017.

Braćo Srbi i ostali, ajde da se poubijamo kad već u Srbiji nikako ne može biti bolje; ili da smatramo da je Basara bio na toj večeri gde su se jele gljive ludare.

Sima Milovanovic

05. decembar 2017.

Da l je moguce, da niko od visokih clanova PSG-a kao i sama javnost nisu upoznati sa cinjenicom da je SJ bio snajperista tokom ratova u Bosni. U tom smislu, lepo se slaze uloga DB-a u osnivanju PSG. S..e po ovoj zemlji ko stigne, i kuso i repato

milos

05. decembar 2017.

Sta reci kad i onaj mali insekt lav.panter,tigar,zmaj,Grigorije Bjelica Pajkic se pravi duhovit - jadno je sve to a Jankovicu ni kozne gace do usiju nece da pomognu - izgleda da bi sve dao da se izvuce iz politike. Stvarno bedno a najgore sto nemamo boljeg - mozda Base kad sve ovo lepo napisa imas neki bolji predlog ?

Vitomir

06. decembar 2017.

Sasa, nas lepi a bivsi obdudsmen? "Oce leba nad pogacu?! Mozda , ali kao kidisani politiksmen- cisti dud i hollow-man, dibidus non-politikus. Al'''' sta se moze, pomozi boze, nije jedini koji oce leba brez motiku. Vide da moze fino da se zive, da se masno laze (Cirilica) , petlja i spinuje, bez straha i mane. Sto da ne? Ne se predaj dobosmene, telali po carsiju, ce sa tobom bidne bolje! Ce i gazde i corbadjije, i manguparija i deca i ostala zbirudija ce zivu lepse, a lopove ces ispujdis odavde! Pevaj, navali Sasa, noc je nasa, i onako nam je skuvana kasa..

zastavnik Karamudi

06. decembar 2017.

Od pečurki ludara se ne sprema paprikaš nego gulaš gde ludare budući da su bogate proteinima i psilocibinom menjaju meso. Bas konstantno demonstrira elemetarno nepoznavanje ishrane u prirodi a hteo bi da komanduje - e pa malo morgen.

sasasa

06. decembar 2017.

Nije caka u gljivama, nešto je u vodi... U centru Beograda... Mora biti tako... Sećam se priprema za onu prethodnu revoluciju (u kojoj je moja uloga bila krajnje periferna, ali pošteno je preuzeti svoj deo "onoga što se ne jede") - svaki put kada Beograđanima postavim - i dobro srušimo Slobu i šta dalje; šta garantuje da će Srbija postati bolje mesto... Odgovor bi uvek bio (od nivoa podjebavanja do nivoa svađe) videćeš, čim padne sve odmah kreće nabolje i rešava se samo... Pa nije se rešilo, čak štaviše...

Siniša Škarica

06. decembar 2017.

Gospodine Basara, da li bi ste Vi angažovali advokata Sašu Jankovića kao Vašeg zastupnika u nekom sudskom sporu ili npr. za nekog koji bi Vam sastavio Ugovor sa nekim izdavačem Vaših knjiga?

Demos

06. decembar 2017.

Problem srpske stranačke scene je u tome što svaki predsednik stranke smatra sebe neprikosnovenim i apsolutnim gospodarem svog stranačkog feuda. U stvari, još veći problem je što većina članova tih istih stranaka misli iste te misli i gleda u svog predsednika kao u samog gospoda boga. Tako kada neki od stranačkih boljara malo ojača, ili misli da je dovoljno ojačao, poželi da postane kalif umesto kalifa. Mi smo onda svedoci cepanja stranaka, osnivanja novih i sl. Kada je takva autokratska situacija u strankama, kako onda očekivati da iko od njh postupa i deluje demokratski.

Vitomir

06. decembar 2017.

Opozicionar Jankovic nema nista da ponudi. Nista novo. Nema plan izlaska iz krize, tunela, rupe, corsokaka- ostaje nam Sasa i ista spoljnopoliticka stolica sa dve east-west rupe sa pevanjem , unutrasnja sa velikom Nesa/nosa -rupom ,premijerne digitalne cvocevke , te zubate drzavne fleksi-granice sa vojnim ambulantama). Je li ko cuo nesto drugacije od Sasavog pravnika? Ma, ubio se za referenta za ONO i DSZ u RZ Zajednicke sluzbe Sindikata Pijacne Uprave Tutina..Premijer? Reprizer? Pozer? Kozer? Sta vec, no covek peva: bice bolje, bice bolje... ziv, ziv, ziv...

peralozac

06. decembar 2017.

Kad nije mogao da ga neutrališe kad je bio ombudsman onda ga je potplatio da vodi neki fol pokret da bi atomizirao opoziciju i tako je ostavio sa manje od 5% i time njihove glasove pripisao sebi. To samo slep nevidi. Janković = trojanac.

Carlo Ponti

06. decembar 2017.

Ne liči li kratka istorija Pokreta slobodnih građana na fabulu Čestertonovog romana „Ćovek zvani Četvrtak“? I nisu li toj fabuli mutatis mutandis nalik i istorije drugih opozicionih stranaka, koje su se takođe uvek raspadale u najgorem trenutku? Samo što je sad to bilo mnogo očiglednije, jer je sve završeno odmah. A što se tiče političkog instinkta i inteligencije kruga dvojke, tu je reč o jednom specijalnom talentu da za svoje predvodnike, ne želeći da stave na kocku svoju udobnu egzistenciju, uvek izaberu „Baba Drage“, „Sokrate“, Tadiće...

Joker

06. decembar 2017.

Samo da primetim da autor sve češće parafrazira Radulovića pritom pažljivo vodeći računa da nikad ne spomene ni njega ni DJB.

Stranke braćo, stranke

06. decembar 2017.

... ako već moramo da trpimo demokratiju. Saša Janković (SJ) je postao poznat zahvaljujući SNS, onda su ga prihvatili "beli listići" koji su SNS i doveli na vlast i koji i dalje zajedno sa SJ zatiru DS. Tu stranku nikad nisam posebno podržavala, naročito u vreme Đinđića, jer mi je bila suviše desno, ali sad ne mogu da se načudim šta njoj, a time i sebi radimo. Nikako da skapiram koji su to Tadićevi strašni grehovi, toliko grozni da ih niko nija jasno analizirao i poredio sa alternativama. Nisu samo SNS, Beli i njihovi birači antisistemski igrači, to je i SJ i PSG, a za sistem su samo oni koji su se pasivizirali i verovatno Borko S, ali ga "kolje" arostokratski izgled. SJ mi uliva nepoverenje, nikad mi nije bio opcija. Sad je već prilično jasno da ga najviše podržavaju ljudi u svojim 70-im koji ne primećuju da je njihov ideološki antipod.