Site name

Nemanjići 3118

Budući da su političari serbski - glavni razlog izlaženja ovdašnjih novinčina i pisanja kolumni - još uvek u blagdanskom modu i da im tek predstoji da se "razmahnu", ne preostaje nam ništa drugo nego da zatišje pred (već neku) buru iskoristimo za smatranja na temu daleke budućnosti srpske TV seriografije.

38

Piše: Svetislav Basara

09. januar 2018. 16:00

Nemanjići 3118

Pod uslovom da najavljena Deklaracija o opstanku srpskog naroda bude imala efekta, ukoliko zahvaljujući dalekovidosti, rodoljublju i nedremanosti njenih sastavljača prekostanemo još jedan milenijum, naše će buduće "pravo da znamo" u godini, recimo 3118, zacelo doneti odluku da snimi TV seriju o još jednom umiranju - pardon, rađanju - srpske države nakon petstogodišnjeg robovanja pod komunistima. Kako sad petstogodišnjeg - bezbeli će se zapitati dežurni pronalazači grešaka - a ja ću im objasniti kako: isto onako kako je jedva trista osamdeset zarez nešto godišnje robovanje pod Osmanlijama iz propagandno-megalomanskih razloga preraslo u polumilenijumsko.

Nezahvalan je posao upuštati se u futuristička predviđanja; ma koliko ona u trenutku publiciranja izgledala šokantno (i u dobrom i u lošem smislu), čim nastupi budućnost koju su predviđali, dalekovidi futuristi obavezno ispadaju naivčine i džaba moleri, ali budući da je moja malenkost i u optici savremenika naivčina i džaba moler, prihvatam rizik da se izložim preziru dalekih nekih pokoljenja.

Evo kratkog sinopsisa za gorepomenutu TV seriju. Nakon vekovne borbe srpskog naroda protiv srpskih odroda, komunista, vojvoda - nazovimo ga Šešelj - u odlučujućem boju glogovim kocem (po drugi put ubija) stranog zavojevača, Josipa Broza - umal ne napisah Manojla Komnina - posle čega sledi buđenje "srpskog naroda" i dolazak na vlast Slobodana Miloševića, "čoveka sa zlatom u kosi", koji predvodi probuđene Srbe u boj za oslobođenje ostatka "srpskih zemalja".

U početku posao ne ide loše, naprotiv, ide odlično, ali iz mržnje prema svemu što je srpsko i zavisti zbog srpske pravoslavnosti, gostoljubivosti i najlepših žena na svetu, sile međunarodnog zla Srbiji zavode sankcije, huškaju na rat protiv Srbije i naoružavaju okolna divlja plemena, da bi na kraju sa logističke prešli na oružanu podršku i u konačnici deset godina bombardovali Srbiju i Beograd - uzalud, kako će se pokazati u budućoj seriji, jer je Srbija i u tom nepravednom ratu izvojevala veličanstvenu pobedu, o čemu će posvedočiti i arhivski snimci (ako u međuvremenu ne izblede). Neće to, međutim, biti kraj srpske kalvarije. Sile antisrpskog zla raznoraznim marifetlucima na vlast dovode inkarnaciju Vuka Brankovića, Zorana Đinđića (koga će glumiti najružniji budući glumac), koji pak udarnički radi na rasrbljavanju Srba, ali ne zadugo, jer ubrzo stiže novi Obilić koji ubija Đinđića. Od tog datuma, pa do 3118, Srbija će biti u neprestanom usponu u svemu, osim u kostimografiji, jer će - umesto u autentičnim bosovim, armanijevim i čerutijevim odelima - glumci igrati u ritama. A vi razmislite zašto će to biti tako.

povezane vesti

Kud dalje 2

5

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (38)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Demos

09. januar 2018.

Nisam znao, g. Basara, da ste takav optimista. Srbi u 3118 god.? Po mojoj slobodnoj proceni, sa ovakvom političkom i ekonomskom, ma i akademskom elitom, ako napabirčimo još stotinak godina biće čudo nevidjeno.

El Grande

09. januar 2018.

A kako bi bilo druze tzv basara, posto vec nikako ne mozes da se pomiris sto nisi postao drug clan upravnog o(d)bora rtsa, bas glumis to, a ne kao u realnom zivotu druga ljusica u sluzbenom glasniku?! Naravno, naci ce se mesta i za tvoje drugare i kolege preletacevice druga tzv panovica i milog nam krlenceta. A sto se Djindjica tice, mogla bi tatin zivcani sin, ako nista ruz.. mislim dresi.. ocu reci verzirana/a je!? Zamal'''' da napisem vezivana, al to je vec izmedju vas dve..

Niferon

09. januar 2018.

Što je najluđe od svega, ovo što piše u kolumni uopšte nije preterivanje. Sva je prilika da će stvarno tako da bude.

Dekarativno radi

09. januar 2018.

Imaće efekta Deklaracija kao medicinska sredstva za čišćenje organizma. Bićemo zaštićeni i pročišćeni od svakog zla.

Kumanovo 2

09. januar 2018.

Jel D. Milanović režira tu našu, buduću, seriju o srpskoj nepobedivosti?

NW

09. januar 2018.

U seriji ide muzička špica snimljena na stihove B.Radičevića, a koje je kažu izgovorio i sam Sloba pre nego će premetnuti svetom: " sve nestade što vam dati spravlja/ u traljama otac vas ostavlja"...

Ruvarčev dalji potomak

09. januar 2018.

Kad pre stiže novi Obilić pa i starog smo jedva izmislili uz nesebičnu pomoć Turaka(njima više treb''''o da se opravdaju).... u epiku ga udenuli da je zakitimo valjano, kako i dolikuje, da jednog lepog dana postane istorijski izvor za Panteliju i proče Srećkoviće....

Milisav

09. januar 2018.

Možda će oni biti brendirano obučeni a mi u dronjavim ritama al mi imamo Jodu. Silu istine. Mi smo Jodini - Joda je naš.... Istina nas je i dovela do daleke budućnosti u tolikom broju i modernom dronjavom kroju - što da se menjamo kad nas jošte ima i dobro nam ide?

duško vuković

09. januar 2018.

Ova kolumna kao i sve njegove me čini sretnim, one vas bude iz učmalosti i ljigave kolotečine svakodnevnice, brava i hvala

e sad

09. januar 2018.

Na vapaj razapetog Bujketa, u ime starih vremena, a za račun vazda kredibilnog Bogoljuba, Basara juče dibidus umekša pa i skroz preokrenu tek započeto urnisanje nesrećne TV serije. E, sad vide da mu cela ispisotina o seriji razgolićeno seva pa je hitro pokriva vazda efikasnom zavesom - sudbinom. Svoje novo otkriće o tome kako nam je bilo pre hiljadu godina, kolumnista temelji na tvrdnji da nam je i sada isto te da će nam isto biti i kroz narednih hiljadu godina, naprosto jerbo nam je tak"a sudbina. Ala ga prosvetli Bogi!

Kikić

09. januar 2018.

Nema,. Base, ništa od tvog predviđanja, jer ako nas do 3.118 godine ne strefi neka kometa ili asteroid, ako ne izgorimo od globalnog zagrevanja i ne pomrznemo se od globalnog smrzavanja, ako nas ne potamane bakterije koje su postale rezistentne na sve antibiotike, naći će se već nešto što će da nam doaka..

Mrtvi i pokopani

09. januar 2018.

Hoćemo još vesti iz daleke budućnosti! Predivne su. Melem za napaćenu dušu.

cale

09. januar 2018.

E, moj Base, rizik da će neka buduća pokolenja da te prezru zbog pogađanja ko prstom u...(dopisati po želji "u šta").... je manji od verovatnoće da ćeš dobiti Nobelovu nagradu za knjižwvnost. Da nije ove šake jada od podfamoznog komentatorluka i sekte ćitača tvojih romana, niko ne bi znao da postojiš.

kića

09. januar 2018.

Ja bih, Base, malo preinačio završnisu tvog sinopsisa: Zorana Đinđića mučki truje Boris Tadić koga pobeđuje u dvoboju Aleksandar Vučić i koji vlada Srbijom narednih 800 godina, podižući u međuvremenu veličanstveni spomenih Zoranu Đinđiću i daje njegovo ime aereodromu, sa čime se saglašava i neki budući koncesionar..

Goran

09. januar 2018.

El grande,ne seri krec da dzaba krecis.

Milan

09. januar 2018.

Hahaha, sjajna vizija! Samo sto ovo ne spada u domen naucne fanrastike, ovo je cist realizam. Gospodine Basara bojim se da ste sve pogodili.

scoby

09. januar 2018.

Zivo me zanima kako ce buducim generacijama biti prikazana borba ljudi protiv naprednjackih (ro)botova i ko ce igrati srbskog terminatora? Meni ovaj trenutak srbske istorije, ipak najvise lici na drugi deo filma "Povratak u buducnost", kad zli lik Bif ukrade iz buducnosti sportske rezultati iz kladionice (ili mu Djuka Moler doturi dobitnu Loto kombinaciju) i postane toliko bogat da citavu drzavu preuredi u skladu sa svojom nakaznom prirodom...

E!

09. januar 2018.

Mož da bidne al ne mora da znači jerbo ako se 18 godina od gubitka Kosova i Metohije u zemaljsko-egzekutivnom smislu u njegovu odbranu aktiviraju Amfi i Metju Nemanjići 3118 mogu početi sledećim replikama : Perëndia i ndihmon vëllezërit Nemanjici! Perëndia e ndihmoi Ramushin!

nada2509

09. januar 2018.

E da mi je iz nekog kutka svemira posmatrati Srbe replikante kako se bore protiv ‚‚mračnih ostataka prošlosti, pod parolom - let the force be with us!! uh, pobrkah ‚‚runnera‚‚ i ‚‚stars‚‚! Ma, . . .

1000ka rückwärtz

09. januar 2018.

Bilo jedno pleme na severu evrope, malo se kurčilo i jednog dana dobro dobije po pič@i. Pokupe svoje dronje, pobegnu u poslednju vukoje£inu evrope, van svih poznatih puteva i nazovu se narod hitar, brz, zaje£ab-rečju nenadje£iv, tj. Rask.

Vitomir

09. januar 2018.

To ce da biva tako, ili tak nekaj..Po mome, to je sudbinski sukob interesa:mi hocemo a oni nece..Licno i delom osobno drzim da je to u nami zbog klima, koja je vodje umerana(a nasi mozdani mehurovi ne lebde dobro na niskom pritisku i malim visinama) ,pa jos i kontinentalna nasem karakteru ne lezi..mi volemo nesto brze,jace, gore.Po Svim svecima,drzavnim i vojnim,trebamo ici u vise slojeve atmosfere, sa vise ozona, blizi smo Bogu a i bolje ce da grmimo..Drugo,da bismo doziveli dugovecje, svi preci (uroku od najdalje dve godine) na geneticki modifikovanu ekipu junacke elite( Ajfonka devojka, globalne tetke sa bjanko-cekovima, Obilic-fontana i rezidentni Prezident Satana)..Inace, 3118 je pozovni za El Grandea(da malo oladi i proseta)

milos

09. januar 2018.

Ali sve se ovo desava na nekoj dalekoj planeti do koje smo stigli Fiatom 500500LT posto smo pokvarili cekic i uspeli da ubrzamo zagrevanje zemlje vise puta!

Bezimena

10. januar 2018.

Nemam nesto mnogo da dodam na Basovo predvidjanje buducnosti; vise bih zelela da se osvrnem na komentatora koji se zove El Grande. Moram da priznam da sam impresionirana kolicinom trabunjanja koje redovno prilazhe ispod Basovih kolumni i odobravanje na koje nailazi.

Vitomir

10. januar 2018.

E sad, sta ''''oces, e sad il'''' nikad , pitanje je e-sad !Udrijo ti po Basari ko krmak po masnom ponjavi,pa rokces ko Joka na Jovi. Drz''''se teme , Esade! Vamo nase Nemanje bivaju i ratuju,daj se koncentriraj, gospon drug.Polako cemo ,od Nemanjica naovamo i dalse da junacki gremo u svetlo zelenu buducnost( lagana,dijetalna hrana-trava,korenje,mozda i cvece)jedino prolecemo kroz crveno...Nemanje su i dalje "in", vladaju,caruju,prelecu(Kuste i ostale kuse,repate i dvokrilne vazdupohlovno koncesionirane letavke livade podno Bgd-a...Budnim okom (drugo je ispalo)pratimo seriju do kraja nasijeh izmozdenih snaga(razuma)...Izdrzi e-sade,s nami,rame uz Ramus..

Zivcana

10. januar 2018.

Vec smo apsolvirali da Basara smatra da su Srpkinje ruzne u p.m. te da njihova lepote ne samo da je mit vec teski vic. Sad, ili je Basara digao lestvicu esteckog poimanja zenske lepote na neslucene visine ili je imao nesrecu da u zivotu nalece samo na one sa soder liste, ko ce znati. Sto se tice mene, stranci nisu imali primedbe kada bi me videli, ali su imali zdravstvene probleme: preskakanje srca, zastoj metabolizma, vlazenje usta praceno dahtanjem, napadi infantilnog ponasanja, suicidne misli…..Ovako osetljiv na lepotu, kako ga je bog napravio I poziv pisca obavezao, Basara je zabrinut da se za tumacenje Djindjica u nekoj buducoj seriji nece naci dovoljno lep glumac. Naci ce se vec neki dilber sa decijom sladunjavom facom, nadam se dovoljno mucav i kvaran da u potpunosti docara lik. A sto se tice kostima u ritama ….moguce…eh, da nam je pokojni predsednik poziveo, nama bi i putari i asfalteri radili u Armani odelima i dolazili na posao Ferarijima.

Podrugović

10. januar 2018.

Džaba ste krečili, Basara. Srbi su na(rat)ivan narod koji voli epiku i bajke. Za to je kriv ne Vuk Branković već Vuk Karadžić. Jer da on nije zapisao (obradio, dopisao, domislio) epske nar. pesme i pripovijetke (!) pre dvesta godina, Srbi bi ih do danas zaboravili, budući da imaju kratko ili selektivno pamćenje. Evo, već su skoro zaboravili Tita i Slobu jer je Vučić popunio sav njihov memorijski prostor. (Što li pomenuh njega kad ga Vi niste pomenuli; valjda mi kratko pamćenje.)

Dušan

10. januar 2018.

Dragan Džajić je naš najbolji fudbaler, a Gordan Mihić najbolji scenarista. Džajić nije više ni direktor, dok Mihić i dalje poput svih velikih umetnika kusa mrvce pale sa stola vlasti. Sve je pitanje dece, pa i nesrećna serija. Mene su moja dvadesetogodišnja "naterala" da gledam Igru prestola i Vikinge čime sam savremeno kulturološki oživeo, hvala im. Ovde niko decu ništa ne pita, a mi odrtaveli smatramo da bolje od njih sve znamo i da smo savremeniji. U takve pored sebe stavljam i autora teksta, mada živeo on meni dugo i berićetno makar ko Džaja!

grunf

10. januar 2018.

Povodom Đinđićeve Slomljene strele i Nemanjine Zlatne viljuške jedan poučan vic. Kada je umro poznati kardiolog kolege se dogovore da mu podignu spomenik u obliku srca. Na otvaranju istog atmosfera ozbiljna, kamerna, samo se u pozadini skupa neko smeje. Pitaju ga za razlog a on pita : Kakav ćete spomenik meni da podignete ? A šta si ti po struci sledi pitanje ? Ginekolog, sledi odgovor !

bratska podela..... uloga

10. januar 2018.

Kad malo bolje razmislim i vidim kakav je "kasting direktor serije", zaključujem da si ''''ladno mogao da budeš Nemanja lično. Dobro, de, zbog prolapsa diskusa ne bi baš mogao da puziš po Carigradu, jok, more, za tu scenu morali bi da angažuju savršenog dublera, kakav je Krlo, recimo.

Laza

10. januar 2018.

Zivcana, biće da su zdrastveni problemi stranaca posle susreta sa vama ipak drugačije prirode. Možda crvenilo, peckanje i svrabež.?

El Grande

10. januar 2018.

@Vitomir - si mi dobar ti ovako?!

Мiloš J. Kosovac

10. januar 2018.

Kao što svim čulima možemo da osetimo i zaključimo i tih 380 godina robovanja i razlika do pesto ratovanja ostavili su trajni beleg, i u vidu gena, jer se gen formira tokom sedam generacija, da smo i dalje u hajdučkom mentalnom stanju. Možemo i najuspešniji smo u svetu, jači od tri imperije, SAD, Kine i Ruske Federacije, Britanija nije vredna ni pomena, kada se organizujemo u malim grupama, najbolji u desetini, a najviše do voda ako brojimo i pomoćno osobolje. Čim pređe trideset članova tima onda se pojave u okviru te sportske družine male grupe hajduka, kao što se to radi u nogometnim klubovima. Dok kod malih gupa, kao što su vaterpolo, košarka i njima slične skupine, ili pojednici kakav je blistavi Đoković i bajna Španovićka, znamo da radimo, tj. da se borimao, i da mislimo, i da pobeđujemo, ponekad sve do jednog protivnika. No, države su vodili neki drugi, ili neko srpsko pleme, odnosno najači ili najpokvareniji među niima, ili su to bile tuđe države i vladari. Ma da treba znati da je srpska vlastela, tj. elita, se ubrzo posle poraza prvo na Marici, pa na Kosovu prešla u islam. Zato su tokom prvih dvesta godina od 42 vezira i 22 velika vezira, a to su danas prednici vlade, bili su Srbi, a službeni jezik je bio srpski, samo ne ovaj što su nam ga nametnuli plačenici, na čelu sa Vukom, od strane Habsburške monarhije. Ovi što bi da “sačuvaju jezik” i ne znaju istinu. NJih interesuje da što duže vladjau, kao da su došli iz neprijateljskih zemalja, a ne da su ovde rođeni. Ponašaju se kako im hadjučki gen nalaže.

nostradamus

10. januar 2018.

Do 3118. godine srbi će progledati i kao simbol tog dubokog uvida u tokove realnosti izgradiće na Terazijama velelepan i grandiozan spomenik Crvenom Banu koji će samo u početku imati kulturnu svrhu. Ubrzo će taj spomenik dobiti i sasvim praktičnu namenu, služiće srbima da na njega nabijaju kulturne radnike koji u svojoj radnoj etici neguju kulturu proseravanja. U strahu od terazijskog spomenika ućutaće mnoga pera domaće književnosti a među prvima pera sklona vrckavim doskočicama naciji.

Мiloš J. Kosovac

10. januar 2018.

A evo kako i gde ćemo biti 3118. Znajući da ubrzano nestajemo, kao što znajući da su počele velike migracije koje neće prestati, onda 300. godina pre nego dođe 3118. na sadašnjem Sabornom hramu kod Karađorđevog parka biće podignuta četiri minareta, što znači službu u njoj će obavljati muslimani. Sadašnja obližnja biblioteka biće islamska medresa. Ostatak Srba biće potisnuti blizu Novog Sada, gde će Srbi živeri u bratskoj ljubavi sa ostatkom Hrvata i Mađara. Srbi u BiH biće potisnuti prema današnjoj hrvatskoj granici, a postaće im granica blizu Banja Luke, ali će živeti u bratskoj slozi sa ostatkom Hrvata. Od Neuma južno ceo Jadran biče u muslimaskom vlasništvu. Crnogorci će ostati da istrajavaju jer će ih spasiti njihovi sadašnji prijatelji Albanci. Francukska, Holandija i Belgija će biti u vlasništvu muslimana. U Luksemburgu će biti sedište za saradnji između muslimana i ostatka hrišćana i ateista. Nemačka, Austrija, Italija i Švajcarska će postojati, u kojima će živeti i radit i Srbi, Hrvati, Bugari i Grci. Zahvaljuči Germanima biće spašeni ostaci pomenutih balkansnih nacija, kao što zahvaljuć Skandinaviji, Poljskoj i drugih manjih zemalja bivšeg SSSR, biće spašeni Germani i Italijani. U Rusiji će živeti većina Rusa islamske vere.

El Grande

10. januar 2018.

@Vitomir - si mi dobar ti ovako?!

Snave

10. januar 2018.

@ Vitomir, Vitomire, mnogo se bre blamiras.Toliko se uvlacis Basari u gu$icu da ces izaci na drugu stranu. I molim te ne govori drugima da se drze teme kao ti te tvoje bosanske bukve dok $ere$ po onima koji se ne slazu sa tvojim vucicevim poltronima kojima si ti poltron.

Vitomir

11. januar 2018.

@el grande, s jedne strane, em bas malehno,from another side...Esam li dobas,sakas me? Nasum Dorma(srp.nisam doma, nisam dobar)..kako cu biti dobro kada vidim da pismeni ljudi,poput tebe, vesne i sl. Ne vide nista lose u tome sto se ne postujeUstav,zakoni i ljudska prava?Kako to mozete podrzavati? Stalne lazi vlasti, tipicno mafijasenje, sve to vam je ok? Hocete opet paljevine,bedu jos vecu, ratove? Boga mi, jedino racionalno objasnjanje je,vi ste ozbiljno opiceni...Necete umreti,no lijeka vam nejma..

Yoran

11. januar 2018.

A šta je to konkretno Đinđić uradio na rasrbljavanju Srba? Najobičnija šuplja priča. Postoje činjenice one se mogu proveriti, nije on vladao u antičko dobra pa da nema materijalnih dokaza. Đinđićeva vladavima je oličenje balkanštine u politici. Njegova vlada je imala 20 ministara + 7 (slovima SEDAM) potpresednika. Nagurao je sve svoje članstvo i ostalih kombi stranaka u javna preduzeća i razne izmišljene agencije, da stoje jedni drugi na glava i rešavaju ukrštene reči u toku radnog vremena. Da bi se ta armija parazita izdržavala,, podignuti su porezi do nepodnošljivosti,, čime su mala i srednja preduzeća onemogućena da rastu i time u startu zatro začetak svake tržišne privrede. Uništen je bankarski sektor, najprofitabilnija preduzeća poput duvanske industrije, pivara i cementare je prodao za tepsiju ribe i tri evra, bog te pita koliko su se tu ugrađivali njegove lopurde iz stranke. Sve to nije nimalo evropski ni reformatorski.Ti Basara ili si to zaboravio ili se praviš lud pa svesno učestvuješ u pravljenju nekakvog idiotskog kulta ličnosti. Afere su se nizale svaki dan njegove vladavine, Janjušević Kolesar, Bodrum itd. Njegov ministar Labus ladno izjavljuje "šta će nama proizvodnja, kad možemo sve da uvezemo." Ovaj primer je ilustracija koliki su to diletanti bili. Osnova sistema država zapadnog civilizacijskog kruga su institucije i njihova snaga. Đinđić je preskakao institucije i zakone, smatrao ih nebitnim, o svemu je odlučivano preko ruke. Družio se sa kriminalcima, sa kojima je bio fasciniran, i on i njegovi saradnici. Čeda nije izbijao iz Šilerove, krimosi i secikese su ulazile u zgradu vlade ko u kafanu. Na kraju su mu takve njuške došle glave. Ima toga još masu da se nabraja, ali i ovo je previše. Dakle, jasno je da njegova vladavina nema ni traga evropejstva i rasrbljivanja Srba, već je udžbenički primer najgoreg gedžovanluka u politici. A vama što učestvujete u glorifikovanju toga neka je na čast.