Site name

Zločin i kazna

* Kako je moguće da se toliki Srbi identifikuju sa Mladićem

Jula 2012. na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom pojavio se prvi svedok optužbe Elvedin Pašić iz sela Hrvaćani kod Kotor Varoši, jednoj od opština u kojoj je, prema mišljenju Tužilaštva, počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom, bošnjačke nacionalnosti i muslimanske veroispovesti.

7

Piše: Safeta Biševac

22. novembar 2017. 14:15

Zločin i kazna

Pašić je imao 14 godina. Njegovo selo su napale srpske snage i "komšije" iz susedstva. "Komšije su nas napale na drugi dan Bajrama. Granate su počele da padaju, zemlja se tresla. Sakrili smo se u podrum, šest porodica, dok su granate pogađale kuće", ispričao je svedok, koji se, sa porodicom i meštanima muslimanima danima krio, bežao i na kraju predao snagama VRS. Smestili su ih u školi u Grabovici. Jedan od srpskih vojnika im je rekao da će "preživeti, ali će njihovi muškarci platiti". Ubijeno je oko 150 muslimana. Borbi nije bilo. Jednostavno su muslimanska sela napadnuta, meštani proterani i ubijeni. Zbog toga što su pripadali "drugom" narodu i veri.

Optuženi je svedočenje nezainteresovano pratio. Nemačka agencija DPA izvestila je nedavno da Mladić na optuženičkoj klupi nosi bejzbol kapu, često demonstrativno iz dosade lista novine, zlobno se krevelji... "Taj čovek nije svestan svoje krivice. Naprotiv, on je apsolutno uveren da je postupao moralno i u vojnom smislu briljantno. On i dalje veruje, kako kaže, u 'pravednu, nacionalnu stvar' i sebe vidi kao 'zaštitnika svog naroda' od 'Turaka'. A 'Turcima' naziva desetine hiljada žrtava - mučenih i ubijenih muslimana".

Šta će presuditi Hag i kako će presuda Mladiću uticati na odnose u regionu? Nema dileme da će Mladić biti proglašen krivim. Ne možete da, sveteći se nekakvim "Turcima", pobijete tolike ljude, "raspamećujete" gradove i prođete nekažnjeno. Sem relativno nebitne da li će se optuženi pojaviti u sudnici, nešto važnije dileme su hoće li Mladić dobiti 40 godina ili doživotnu robiju i da li će Sudsko veće presuditi da je i u drugim delovima BiH, pored Srebrenice, počinjen genocid. Nezadovoljnih će svakako biti. Ako ne bude dobio doživotni zatvor i ako Sud ne bude presudio da je genocid, pored Srebrenice, počinjen u još šest opština BiH, mnogi Bošnjaci će biti nezadovoljni. Mnogi Srbi će svakako biti besni, jer, nažalost, neki i dalje smatraju da je Mladić heroj koji je samo branio svoj narod.

Kako je moguće da se toliki Srbi identifikuju sa Mladićem i zločinima? Kolektivna krivica ne postoji, ali narodi koji ne osude "svoje" zločince i zločine počinjene u njihovo ime, teško da imaju svetlu budućnost. Opet, nisu za to krivi "obični" Srbi, već političari koji "Kalimero" politikom (svi nas mrze, a šta su nama radili...), pozivajući se na narod, kriju sopstvenu i odgovornost svojih stranaka i huškačkih ideologija. Dokle? Dok ljudi na to nasedaju. Znači, još dugo.

Da li bi, uz sve razlike, Srbi ovim povodom, mogli da se ugledaju na nas, "Turke", pardon muslimane? Jer i mi se suočavamo sa generalizacijom krivice. Mnogi smatraju da su za zločine ISIL, Al Kaide i sličnih terorističkih organizacija odgovorni islam i muslimani, znači nekih 1,6 milijardi ljudi. Islamofobija je navela da neki ekstremni krugovi na Zapadu pokazuju razumevanje za "srpsku stvar" i (ne)dela Mladićeve vojske u BiH. Islamofobiju koriste i neki ovdašnji krugovi, zaboravljajući da su naše balkanske razmirice mnogo starije od aktuelnih svetskih. Ali, za razliku od mnogih Srba koji se identifikuju sa zločinima i zločincima, muslimani se uglavnom svojski trude da se distanciraju od zločina ISIL i sličnih. I retko ko smatra da je El Bagdadi heroj. Nije pristojno da ratni zločinci i teroristi budu heroji. Nije ni ljudski.

 

povezane vesti

Trenerka ekspres

0

Piše: Safeta Biševac

Amfilohijev strah

4

Piše: Safeta Biševac

Ana u fokusu

3

Piše: Safeta Biševac

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vjekoslav

22. novembar 2017.

Istina poštovana Safeta, nije jasno kako se i jedan pripadnik srpskoga naroda može javiti u obranu Mladića a sve samo zato jer je Srbin.Nitko od nas ostalih naroda i narodnosti ne smije ni pomisliti da brani ljude kojima je dokazan zločin u vrijeme rata.Oni nisu ni Hrvati ni Bošnjaci ni Crnogorci već zločinci kojima je dokazano nedjelo i samo ih to karakterizira a ne njihova nacija.Kada to shvatimo i SVI prihvatimo bićemo na mukotrpnom putu da savladamo posljedice rata i krenemo u mirnu budućnost...

Posmatrač

23. novembar 2017.

Porediti R. Mladića i nekog teroristu verskog fanatika kroz osećaj stida koji neko ima ili nema je ili neinteligentno ili nepošteno ili kombinovano. Naime, nije Mladić naredio "usred mira" i "iz čista mira" da se podmeću bombe u "autobuse pune dece" ili da se neko "avionima zaleće u zgrade pune ljudi"... već se u jednom građanskom ratu koji je izazvala "druga strana" radio ono što je radila i nameravala da radi ta "druga strana". Međunarodna zajednica ne bi dozvolila postojanje RS da nije uverena da "druga strana" to ne zaslužuje, a proces R. Mladiću je samo neuverljivi alibi za tu rabotu, zbog čega i sikte "žene Srebrenice", a stiskaju zube "muškarci Sarajeva".

Nidža

23. novembar 2017.

"Ali, za razliku od mnogih Srba koji se identifikuju sa zločinima i zločincima, muslimani se uglavnom svojski trude da se distanciraju od zločina ISIL i sličnih." То се, драга Сафета, очигледно не односи на вашег хероја Насера Орића. Могли бисте њему у част да напишете колумну о томе како је једанаестогодишњем дечаку Слободану Стојановићу извадио срце и одсекао руке и ноге, ставио би Вас Данас на насловну одмах.

Skorpion47

23. novembar 2017.

Ajde, da pokušam opet sa komentarom, mada mislim da će biti nevidljiv. Niko razuman ne spori zločin. Ono što zameram poštovanoj Safeti je što nikad nije jednu reč napisala o zločinima njenog naroda. Za Vjekoslava i Safetu samo delić pitanja: Da li je zločin iz zaštićene zone UN ( Srebrenica ) godinama na velike pravoslavne praznike harati i ubijati nejake i nemoćne ( oko 3.500 ) u bratunačkom kraju? Da li je zločin nestanak oko 6.700 Srba u Sarajevu? Da li je zločin bombardovanje kolona izbeglica, uglavnom žena, dece i straraca u Bljesku i Oluji? Koliko zločinaca iz svog naroda su osudile Hrvatska, BiH, a koliko Srbija? Safete neprestano u svakom komentaru pominje Sarajevo, Vukovar, Srebrenicu. S pravom! Kad jednom rečju pomene i druge zločine, javno ću reći da je čovek, veliki čovek.

Deda

23. novembar 2017.

Možda se muslimani u Bosni ne poistovjecuju sa El Bagdadijem i ISIL-om ali se svakako poistovjecuju sa Oricem, Izetbegovicem i brojnim drugim masovnim ubicama iz naseg gradjanskog rata. Mnogi se cak poistovjecuju i sa Turskom, što je jednako apsurdno kao i kad Srbi nazivaju muslimane Turcima. Možda bi tu trebali tražiti odgovor na gore postavljena pitanja. Pa možda saznate i kako su se srpske majke osjecale kad im je oric poklao sinove i kako su se srpski seljaci osjecali kad su im padale granate na glavu i kad su bjezali od svojih kuća. Možda nisam u pravu i možete mi pokazati gdje ste ista pitanja postavili kad je Oric oslobodjen optužbe. Volio bih to da vidim. Ali nešto mi govori da tog teksta nema... a kako i da ga bude kad klicete sudu ciji je najveći podrzavalac SAD, zemlja koja ga ni sama ne prizna... a što se tiče kolektivne krivice, očigledno je da vi žarko želite da je ipak dodjelite Srbima. Vaša tvrdnja je "kolektivna krivica ne postoji, ali...", a kao što neko negdje reče "sve što je izreceno prije rijeci ALI je potpuno bezvrijedno." Možda ako postavite ova pitanja pronadjete odgovore na to zašto se Srbi poistovjecuju sa Mladićem; zašto Srbi osjecaju da su svi protiv njih; možda je taj Mladić nekim Srbima (pa možda i nekim drugima) spasio glavu i nije bio jedino i isključivo zločinac; možda se većina Srba uopšte ne poistovjecuje sa Mladićem i misli da se svi zločini trebaju tretirati jednako i na kraju; možda to što nazivate genocidom nije samo pocinjeno nad muslimanima".

Roki

23. novembar 2017.

Opšte je poznato da se ne radi o građanskom ratu već o projektu Velike Srbije koji se nije mogao realizovati bez radnji za koje je ovaj veliki ,,srpski junak'''''''' optužen.Optužen a optužbe dokazane. I šta tu ima nejasno. Naravno mnogo toga ali ne za Mladića. Problem je u mnogo širem kontekstu iz kojeg je bilo moguće produkovati takvu svest. Ali to je već problem za jedan narod da se time pozabavi. Naravno neumesno je porediti ISIL I muslimane i Ratka Mladića i Srbe. Iz prostog razloga što jedna teroristička organizacija ostaje teroristička organizacija a jedna agresija na drugu zemlju uz nameru genocida i svega viđenog, druga stvar. Ipak iako kolektivna krivica ne postoji, postoji kolektivna odgovornost a ona je dovoljan razlog da se Srbi kao narod porazmisle i pozabave sobom ali i Ratkom Mladićem.

GAJA

26. novembar 2017.

...SAFETA...KOJI DRUGI NAROD, VI STE SAMO DRUGE VEROISPOVESTI....