Site name

Komšiokratija

* Teško je "vladati" i soliterom, a kamoli državom

"Mrzite Vučića". "Ako već mrzite Vučića, radite to pristojnije". "Jedina njihova politika je mržnja prema Vučiću"...

2

Piše: Safeta Biševac

20. decembar 2017. 14:15

Komšiokratija

Koliko li smo puta slične reči čuli mi koji možda i ne mrzimo Vučića već nam se možda samo ne sviđa njegov način vođenja zemlje. I usuđujemo se to da pokažemo. Ne da ne mrzim Vučića, već ga ponekad i razumem. S ljudima je teško raditi, a kamoli vladati. A tek u Srbistanu, zemlji čuda.

U skladu sa novim Zakonom o stanovanju, u mom soliteru nedavno održan niz sastanaka Skupštine stanara ili novim rečnikom "vlasnika stambenih jedinica". Izabrali smo upravnika zgrade. Uzbudljivo je bilo. Kao da predsednika ili premijera biramo. Ja -zapisničarka ("ko će ako ne ti novinarka"), višegodišnji predsednik kućnog saveta, deo stanara zadovoljan njegovim radom, drugi deo nezadovoljan, frakcije, "vlada u senci", teške reči... Kao da smo, daleko bilo, u Skupštini Srbije. Falila samo Maja. "Na šta su utrošene pare zgrade?" "Zašto nisi zamenio lift?""Ko je ostavio kesu smeća ispred mojih vrata?" "Smrdi kupus u celoj zgradi"... Kao da čujem: "Što fontana svira Pavarotija?" "Šta će nam fontana uopšte?" "Zašto ste pomerili pešački prelaz?" "Kad će taj boljitak?" U slučaju moje zgrade otelotvoren u vidu novog lifta. Teško je "vladati" i soliterom, a kamoli državom.

Nekako izabrasmo jednog upravnika. Onda on posle dva dana dao ostavku, zbog ozbiljnih pretnji. Onda i dugog, novog izabrasmo. Posle tolikih peripetija, gradski izbori će za stanare mog solitera biti "kao boza". Kako vreme prolazi, kampanja za još neraspisane izbore za Beograd postaje sve zanimljivija. Naravno, bivši gradonačelnik i predsednik DS Dragan Đilas uzburkao javnost. Čovek kog su mnogi brzo počeli da "prave od blata", zaboravljajući ranije zamerke. Sumnjivih rekonstrukcija i poslova bilo i u Đilasovo vreme, a prema novinarima se i dotični uvredljivo odnosio. Ali, sve mu je "oprošteno". Većina Beograđana sada ga se seća kao gradonačelnika koji je izgradio most na Adi i menadžerski vodio grad.

Nova vlast, pored silnih pretnji nijednu optužnicu protiv Đilasa nije podigla. U predizbornoj kampanji, SNS je najavljivao ukidanje "Bus plusa", Đilasovog "čeda". "Bus plus" postoji i danas. Ukoliko bi se "čudo desilo" i SNS izgubio Beograd, da li bi sudbinu "Bus plusa" doživeo "Beograd na vodi", na primer? Verovatno. Poslovi u koje su uloženi silni novci neće stati, zbog "sitnice" zvane nova vlast, gradonačelnik ili čak premijer. Može li Đilas nešto da uradi na izborima? S obzirom na žestinu reakcije SNS na njegovu kandidaturu, strah postoji. Možda ne baš od gubitka vlasti, ali izgleda da može da im bar oteža posao. Ne bi Vučić na Đilasove tvrdnje da mu je nudio ulazak u vlast prošle godine iz Moskve zakazao vanredno obraćanje javnosti. Mogao je i saopštenjem da odgovori. Ali eto prilike za novu dramu i predstavu, u ponedeljak 25. decembra.

Kako će izbori u pet opština biti održani dan ranije, sem što će odgovoriti na Đilasove "laži", Vučić će istom prilikom proslaviti i verovatno ubedljivu pobedu na lokalnim izborima, koje deo opozicije bojkotuje. U Pećincima i Mionici izgleda zanimljivo. Vaskrsla "crveno-crna" koalicija u Mionici. Šešelj i Dačić zajedno, s Palmom u pozadini. "Nije ova koalicija zalutala, ova koalicija je prirodna. To što dosad nismo bili u koaliciji je što je Šešelj bio na privremenom radu. On je radio za Srbiju gospodo, za svakog od nas u Srbiji", poručio je sa predizbornog skupa u Mionici predsednik Jedinstvene Srbije i "Najevropljanin" Dragan Marković Palma.

Šta reći? Zaslužujemo li bolje? Moja zgrada je bar dobila finog, mladog upravnika.

povezane vesti

Trenerka ekspres

1

Piše: Safeta Biševac

Amfilohijev strah

4

Piše: Safeta Biševac

Ana u fokusu

3

Piše: Safeta Biševac

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan Milenovic

20. decembar 2017.

Mrzim sve ljude koji zarad ostvarenja svoje materijalne dobiti ili lecenja licnih kompleksa eksploatisu i zaglupljuju svoje sugradjane. Mrzim sve pseudo politicare ili bolje reci kriminalce koji zarad ostvarivanja svojih sebicnih interesa pretvaraju sopstveno drustvo u prokletu avliju urusavajuci sve civilizacijske tekovine koje su generacije izborile prinoseci nebrojene zrtve. Mrzim glavne medju njima kao i njihove saradnike i sledbenike. Zavedene ljude koji im pruzaju podrsku i od sebe prave saucesnike ne mrzim ali ih smatram svojim neprijateljima. Nezainteresovane uhlebljene sebicnjake koje ne zanima patnja svojih sugradjana i koji ne ucestvuju u politickom zivotu iako i njihov glas ucestvuje u izbornoj matematici prezirem. Mrzim Vucica! Mrzim ga cak vise i od Djilasa!

Sreta

20. decembar 2017.

Mrze Vučića, jer nisu kadri da postignu ni delić rezultata koje je Vučić svojim velikim i predanim radom postigao. Njima nije cilj dobro bit građana ni zemlje, njihov cilj je drugačiji od Vučićevog, a to je, lična korist i lično bogaćenje. Svojim komentarima, samo još više sebe unizuju, jer pokazuju svoj karakter i svoju volju.