Site name

Pop Ćira i Pop Spira

Kotile se, legle se... (Novi slogan SPC)

10

Piše: Vladimir Jokić

04. novembar 2017. 14:00

Pop Ćira i Pop Spira

Patrijaršija, Pogon za obnovu vaskolikog Srpstva. U Pogonu vlada blagočestiva živost i danonoćno poslušanije. Dežurni protosinđel-rastrebnik odvaja grešne sestre Srpkinje-nerotkinje od onih koje su blagoslovene trbuhom. Ove druge odmah prosleđuje pop Ćiri i pop Spiri koji ih odvode u

AKUŠERAJ

(isrbljavanje)

Na ovom odeljenju revnosno dežura specijalista neonatolog dr Miroslav Gavrilović, među trudnicama znan kao Patrijarh srpski, ama zaludu dežura. Zaludu i čteci pop Ćira, pop Spira i Igi Pop izvode tropar za troparom - tek ponekad kmekne poneko Srpče. I kmeči, tako beslovesno, sve dok mu naša Sveta Crkva ne da sisu.

Posle, kad poraste, kad se prinova vaznese do doba za Vrtić Gospodnji, vode ga u

OBDANIŠTE

(osrbljavanje)

Pod budnim okom veropazitelja Rista Radovića, među neznabožnicima znanog kao Amfilohije Neumoljnik, Srpčad naša stiču prva znanja o vrlinama svetosavskim i porocima belosvetskim, o grešnom i bogohulnom Zapadu, o Vavedenju (to je ono kad su Bogorodicu vaveli u Hram) u Carstvo nebesko ili bar Rusko. Pop Ćira i pop Spira saslužuju.

A još kad je čika Vulin doterao migiće, njihovoj i našoj sreći nigde kraja.

Iz Pripremne grupe prelazi se u uzdanije pravoslavno znano kao

ŠKOLA

(usrbljavanje)

U triput osveštanoj Školi - protiv čedomorki, protiv pedera i protiv uroka - veronastojatelj Mirko Bulović, među pitomcima zabludelim znan kao Irinej Čistomisleći, dočekuje polaznike mrsomudenijima svetosavskim, a lelemude prateći vokali pop Ćira i pop Spira. Keva Paraskeva - tetkica.

Posle uvodnog bdenija i narodnokorisnog guslanja i pojanja i zavetovanja i celog Kosovskog ciklusa, polaznike dele na dve velebne grupe, na Delije i Grobare. A onda ih čeka Vavedenje (to je ono kad vavode Bogorodicu u Hram). Dovode ih pred Trojeručicu.

A ona, Trojeručica, u ruci jednoj drži jedno muško čedo, u ruci drugoj drži jedno žensko čedo, u ruci trećoj drži jedno čedo onako. Sve Srpčad.

Kad porastu, muško će u boj za Sveto srpsko Kosovo, žensko će da rađa nove srpske div-junake, a treće nek ide na Paradu ponosa, kopile.

povezane vesti

Dogodine u isto vreme

9

Piše: Vladimir Jokić

Tako je (ako vam se tako čini)

7

Piše: Vladimir Jokić

Čitaonica

8

Piše: Vladimir Jokić

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Matera

04. novembar 2017.

Znači, treću ruku Pahomije, Kačavenda i ostala bratija uzeli pod svoje - da ih pravilno ustroje a zarad blaženog srpstva i uštroje. Valjda je jasno zbog čega.

Mali Đokica

04. novembar 2017.

A zašto su presvetu Bogorodicu vavodili u Hram? Zar nije umela da hoda sa tri godine? Ili se, grešna mi duša od primisli same - opirala da uđe u Hram?

Miodrag iz Peći

04. novembar 2017.

Bilo je to zlatno doba kada se kroz Rugovsku Klisuru vozio reli Monte Karlo i strani turisti otkrivali čari moje Peći i Vladove Velike podno Čakora. Elem, stari VW-Buba jezdio je starim makadamskim putem a veče je već padalo i vozač uključi svetla. odjednom ispred auta iskoči čovek - umalo ga ne zgaziše... Pokazivao je cigaretu i tražio da je pripali - naravno mimikom jer jezici Veličanima nisu jača strana. Bili su nepušači ali ih on uveravao da na farovima može pripaliti cigaru. Saže se, pritisnu cigaru uz far i pućka li pućka... Sada putnici namernici reše da se malko šale sa gorštakom i ugasiše svetla ali uklučiše levi žmigavac i čovek sa cigarom priđe njemu i taman da se primakne, vozač uključi desni žmigavac... I tako - čas levi čas desni a čovek sa cigarom je obigravao, poguren kao da igra u čuvenom Rugovskom Kolu. Nemci valjda, crkli su od smeha... I to im dosadi, upališe svetla i spustiše se niz Rugovski Put prema Peći. Kada stigoše pred hotel Metohiju, izađoše i što na kufertregeru ne zatekoše ni jedan kofer a bilo ih je pet! Moj otac Bogoljub, stari hotelijerski lisac, primeti u lastiše kufertregera zapetljan kosijer, alatku u obliku slova J i bi mu sve jasno. Normalno da je staro prezime nastalo pre VW Bube, ali im je kosijer postao zaštitni znak. P.S. Posvećeno mom profesoru Srpskog, koji mi je skoro uvek davao jedinicu na pismenom jer sam, navodno promašio temu. Mozda sam i sada promašio temu ali me teši što ove redove ni Vladimir J. ni čitaoci Danasa neće pročitati.

opet ...jA V

04. novembar 2017.

Rodice se i cetvrto Jokicu, ali ona Trojerucica nece znati sa njim sta ce i ono ce, visokoskolno, kad poraste preko grane u zaradu za bolje dane.

Sonja

04. novembar 2017.

A da li Irinej primi u posetu premijerku?

@Miodrag iz Peći

04. novembar 2017.

Šta je kosijer?

Kikić

04. novembar 2017.

A oni đaci koje obrlate palamuđenjem i lelemiđenjem, pa ih navedu da se zakaluđere i vavedu u manastire, brzo nauče da je svaki iguman trojeručac.

Vitomir

05. novembar 2017.

Prema neproverenoj odluci Vucica( a u skladu sa stavom SPC), gospodjica Brnabic imace , u narednih sto dana Vlade, napraviti srpsku bebu drugoj gospodjici . Kako? Od semena gospodjice Brnabic, ili od semena njene, boze me oprosti , ljubavnice?!Tesko...Preko neke tetke,preko rezultata ministara ili nekako ,preko bratskog sukoba interesa? Nema veze! To se nje ne dotice! To je , avaj Boze, Brnabicki sve svejedno,ama bas sve svejedno, cujete li, to se nje ne dotice, ali nek joj ipak utice- da ce da joj se rodi ratoborno srpce,e to ce da bude ispostovano! Tisina tamo!Radjacemo, mnozicemo se, pa kud puklo da puklo! Alce da se puca, samo ce da se pucamo i tucamo, i zato , ako treba ce donesemo, sa bozjom pomoci, "Lex Specialis Tucalis", po kome ce da se tucamo - ko koga i gde stigne! I SPC sita i Brnabici na broju 1 ( Dedinje, cura, dete, brat od 42 godine)... Jokicu, Jokicu, gde ce nam dusa...

mita

05. novembar 2017.

velelepno blagoizvršitelju na pisaniju

Miljko Pejić

19. novembar 2017.

Redovno čitam Jokića i u 90% slučajeva uživam u tekstovima i izvanrednom cinizmu. Pratio sam ga i subotom na radiju još pre skoro 40 godina. Ipak, ovakvi tekstovi me razočaravaju kao čoveka koji drži do srpske tradicije. Jokiću, mi nemamo ništa trajnije od naše crkve! Razvratnici, pederi, sinovi Titinih oficira... svi grešnici koje je Služba instalirala i dala im zadatak da razaraju crkvu, samo su iskušenje kroz koje se mora proći na teškom putu konačnog spasenja. Neka Vam oprosti Gospod, ne znate (ponekad) šta činite!