Kako je Tramp sišao sa bilborda 1

Očekivalo se da će sa ulaskom Donalda Trampa u Belu kuću svet početi da zapljuskuju krize. Ako je Tramp i imao namere da ih izaziva, sada mu to ne bi polazilo za rukom pošto je suočen sa ozbiljnim problemima u sopstvenom dvorištu.

Međutim, veliki broj njegovih spoljnopolitičkih koraka pokrenutih posle inauguracije, suprotno očekivanjima, ima crtu konstruktivnosti, pa i kontinuiteta sa ranijim administracijama, uključujući i Obaminu.

Izuzeci su istupanje SAD iz Transpacifičkog partnerstva – zbog kojeg se, kako stoje stvari, niko nije previše uzbudio, zatim neuspešni, za sada, plan o izgradnji zida na granici s Meksikom, i izvršna naredba o zabrani ulaska građana sedam „muslimanskih“ zemalja, uključujući sirijske izbeglice, u Ameriku. Ovo poslednje za sada dobrim delom onemogućava američko pravosuđe.

Sve ostalo što je Tramp preduzeo od 20. januara do danas nema odlike kontroverze – osim u pogledu kršenja njegovih predizbornih obećanja. Istakao je, u razgovoru sa Si Đinpingom, privrženost politici jedne Kine, čime je umirio Peking, a prema nekim analizama, i Tajvan, koji se bio iznenada našao u centru pažnje zbog diplomatski neuobičajene telefonske konverzacije između Trampa i tajvanske predsednice. Japanskom premijeru Šinzu Abeu obećao je u Vašingtonu da Sjedinjene Države ostaju posvećene bezbednosti Japana. Nešto slično prethodno je kazao premijeru Južne Koreje. Trampove poruke Tokiju i Seulu nadjačale su njegovo zalaganje da oni izdvajaju više za svoju bezbednost.

Tramp je zapadne saveznike umirio, najpre prilikom susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej, zauzevši konstruktivniji stav o NATO-u; pošto je za savez najpre rekao da je zastareo, „ispravio se“ poručivši da je „100 odsto“ uz NATO. Potvrdio je, takođe, da će doći na NATO samit u Brisel u maju.

Najzad, ispostavilo se da će neko novo resetovanje odnosa SAD i Rusije da pričeka. Bio pod pritiskom, kako tvrdi Moskva, ili ne, Tramp je izjavio da je Krim Ukrajina i da ukidanje sankcija Rusiji još nije na dnevnom redu. Štaviše, Džejms Matis, Trampov sekretar za odbranu (poznat po nadimku Besan pas), izjavio je da je „malo sumnji“ da je Rusija pokušala da se meša u izbore u SAD i da Vašington prema Moskvi treba da se odnosi „sa pozicije snage“.

Hoće li srpski tabloidi ponovo da dele postere sa Trampovim likom i da mu podižu bilborde, pošto je on upravo Hašimu Tačiju čestitao godišnjicu nezavisnosti? Na stranu što je Trampu naš deo sveta daleko van prioriteta i što je i Srbiji čestitao Sretenje (obe čestitke napisane svojeručno, razume se). Kako stvari stoje, Putin među profi Srbima ostaje bez alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari