Demonizacija 5. oktobra 1

Čak i onima sa jakim stomakom i visokim pragom tolerancije na sadržaj provladinih tabloida mora da je teško palo nedavno TV gostovanje Dragoljuba Milanovića, bivšeg direktora RTS-a koji je izdržao desetogodišnju kaznu zatvora zbog smrti šesnaestoro zaposlenih ove kuće.

Kada je osećaj mučnine počeo da jenjava, ostalo je samo pitanje: Zbog čega su u ovom trenutku izvukli Milanovića?

Da bi došli do odgovora na ovo pitanje najpre moramo da vidimo gde je to gostovao Milanović? On je svoju potresnu životnu ispovest ispričao na televiziji Pink i to nikom drugom do Draganu J. Vučićeviću, glavnom uredniku Informera. Drugim rečima, Milanović je dobio značajan medijski prostor zato što je to odgovaralo (ili su Mitrović i Vučićević mislili da će odgovarati) Aleksandru Vučiću u kampanji.

A zašto bi bilo šta što Milanović ima da kaže odgovaralo Vučiću? Pa zato što nije govorio o 23. aprilu 1999. godine i noći u kojoj je, zahvaljujući između ostalog i njemu, šesnaest ljudi izgubilo život od NATO bombe. Nije on došao na Pink da bi obelodanio ko je sve od tadašnjeg državnog vrha znao da će zgrada RTS-a biti bombardovana. On je, navođen Vučićevićevim sugestivnim pitanjima, do detalja razlagao nasilan akt koji je doživeo 5. oktobra kada ga je gnevna masa protestanata fizički napala.

Milanović je izvučen iz zaborava kako bi dao ljudsko lice Vučićevom (i ne samo Vučićevom) demonizovanju 5. oktobra i stranaka DOS-a koje su u njemu učestvovale. NJegovo gostovanje se savršeno uklapa u dominantni narativ u kojem se sve stranke bivšeg DOS-a ujedinjuju protiv Vučića u nameri da zemlju vrate u „mračne dvehiljadite“.

A mantra o „mračnim dvehiljaditim“ predstavlja toliko brutalno falsifikovanje činjenica da bi malo ko osim tandema Mitrović – Vučićević i mogao da ga izvede. Na stranu što DOS-a ima kod opozicije barem isto onoliko koliko i kod Vučića (LJajić, Vesić, Dinkić… doskoro i Velja Ilić).

Čisto podsećanja radi, 5. oktobra je sklonjena jedna autoritarna vlast socijalista i radikala koja je od Srbije napravila ozloglašenu zemlju trećeg sveta sa hipotekom ratnih zločina. To što stranke DOS-a nisu učinile dovoljno da Srbiju distanciraju od takve slike ne menja tu činjenicu. A ona neće biti promenjena čak iako Vučić pobedi u prvom krugu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari