Pogažena reč 1

Dan nakon što su gnevni članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručili Vladi da ih je po ko zna koji put slagala potpisujući sporazum koji ni posle dve godine nije ispunila, ministar prosvete Mladen Šarčević okarakterisao je Unijin protest kao politički skup.

Zato što se održava u toku kampanje za predsedničke izbore. Ministar smatra da razloga za štrajk nema, jer je u intenzivnoj komunikaciji prethodnih meseci sindikatima „jasno predočeno da je u toku rad na Zakonu o platama zaposlenih u javnom sektoru koji će konačno prosvetne radnike dovesti u ravnopravan položaj sa drugim korisnicima državnog budžeta“. Primena novog zakona najavljuje se od 1. januara 2018, a sindikati bi, po ministru, trebalo Vladi da veruju na reč da će tako i biti.

A upravo je pogažena reč članove Unije izvela u petak na ulicu, jer je identično obećanje, ali sa rokovima koji su odavno prošli, dato još pre dve godine. U sporazumu koji su sindikati posle višemesečnog štrajka potpisali u aprilu 2015, piše da se „vlada obavezuje da će blagovremeno utvrditi predlog posebnog zakona kojim će se urediti plate zaposlenih u javnom sektoru, a koji bi se primenjivao od 1. januara 2016“. Paraf na taj dokument stavili su tadašnji ministri Srđan Verbić i Kori Udovički, kao predstavnici vlade kojom je rukovodio sadašnji premijer. U tom smislu Šarčevićeva izjava da on, da je tada bio ministar, ne bi potpisao sporazum, deluje naivno, jer ni pomenuti dvojac očito takvu odluku nije sam doneo.

Nije ovo prvi put da država okončava štrajkove dogovorom koji ne poštuje. Slično se dogodilo i 2011, i sindikati to jako dobro znaju. Unija je od završetka velikog štrajka protestovala nekoliko puta, sa gotovo identičnim zahtevima, i sasvim je očekivano da u vreme izborne kampanje pokušava da se za njih izbori. Ocene da je posredi politički skup nemaju utemeljenje, jer se taj sindikat konfrontirao sa svim prosvetnim vlastima. NJegova bliskost sa pojedinim članovima Dveri nije tajna, ali teško da bi ta, iako parlamentarna stranka, mogla da bude „odgovorna“ na to što su prosvetari u petak stajali ispred Nemanjine 11.

To što ostali reprezentativni sindikati obrazovanja nisu podržali Unijin protest pokazuje njihovu duboku razjedinjenost i nedostatak svesti da se samo udruženim delovanjem zahtevi mogu ostvariti, a ne dokaz „profesionalizma“, kako to tumači ministar Šarčević. Sindikati su svesni da nemaju snage da mobilišu članstvo da masovnije uđe u štrajk i to je ključni razlog zašto se drže po strani. Pokušaj jednog od njih da samostalnim akcijama izbori bolju poziciju na sindikalnoj sceni i privuče nove članove nije nelegitiman, ali sigurno neće doprineti poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari