Brojke otporne na funkciju 1

„Notorna je neistina“ da kompanije odlaze i otpuštaju radnike kada se završi period subvencija, izjavio je premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje naslonjeno na pisanje Danasa o efektima koje podsticaji investitorima imaju po zaposlenost u Srbiji.

Konkretno, Vučić je, kako su prenele agencije, odbacio tvrdnje da tri od četiri radnika dobiju otkaz u godinama po isteku perioda u kojem moraju da ih drže na platnom spisku jer su investitori uzeli državni novac.

To što je premijer nazvao „notornom neistinom“ u stvarnosti su zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Podsetimo ukratko da je Danas dobio precizne pisane odgovore NSZ-a, u kojima se navodi da je od ukupno 7.732 ljudi koji su dobili posao na osnovu subvencija za zapošljavanje u 2011, 2012. i 2013, njih 5.674 do danas dobilo otkaze, a da je na radnim mestima ostalo samo njih 2.058 ili nekih 27 odsto, što je tek nešto više od četvrtine ugovorenog broja radnika.

Premijera je ova statistika pogodila toliko da je Ministarstvo privrede bilo primorano da reaguje i izda sopstveno saopštenje u kojem navodi da su 72 kompanije koje su dobile subvencije zaposlile skoro 40.000 ljudi, što je za skoro 27.600 više od ugovorenog broja. Čak je i sama NSZ bila primorana da Danasu pošalje „pojašnjenje odgovora“ koje su nam prethodno poslali, u kojima pišu da se podaci koje su nam dostavili odnose isključivo na subvencije koje oni odobravaju, a ne Ministarstvo privrede.

Drugačije rečeno, NSZ je bila naterana da nas obavesti da su samo oni institucija čiji su programi subvencija toliko „uspešni“ da 73 odsto radnika dobiju otkaz po njihovom okončanju, dok su programi Ministarstva privrede bolji. Na stranu što Danas ni u jednom trenutku nije napisao da se statistika koju nam je NSZ dostavila odnosi na Ministarstvo privrede. Bitnije je to da bi NSZ morala da se zapita šta to pogrešno radi kada godinama deli novac poreskih obveznika sa rezultatom da tri četvrtine tako zaposlenih radnika završe na ulici. A građani bi morali da se zapitaju i zašto premijer zvanične podatke državnih institucija naziva „notornim neistinama“.

Na kraju, Danas je i od Ministarstva privrede tražio detaljne podatke o firmama koje su dobile sredstva, o ugovorenom broju radnika i stvarnom broju zaposlenih posle isteka subvencija, te o ukupno izdvojenom novcu za subvencije – ali nam Ministarstvo još nije odgovorilo. Ipak, sigurno hoće, jer zašto bi prećutali tako dobre rezultate?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari