Iz šupljeg u prazno 1

Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Više javno tužilaštvo u Beogradu sa ukupno 800.000 dinara, jer krije informacije u vezi sa slučajem Savamala, odnosno sa nezakonitim rušenjem u Hercegovačkoj ulici.

Tužilaštvo je odbilo da dostavi informacije građaninu Draganu Mariću o tome šta nisu hteli da dostave delovodne brojeve dokumenata po kojima je Sanja Đurić, postupajuća tužiteljka u slučaju Savamala, obavestila javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva, MUP i Narodnu skupštinu zbog odbijanja policije da postupi po zahtevima i urgencijama, kao i disciplinskim prijavama protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije. Zatim, jer je tužilaštvo odbilo da postupi po rešenju poverenika i obavesti Marića da li je podnelo krivične prijave protiv ovlašćenih lica u MUP-u zbog odbijanja da postupe po nalozima i urgenciji Višeg javnog tužilaštva, dok je treća kazna izrečena zbog toga što tužilaštvo krije biografiju postupajuće tužiteljke Sanje Đurić. Poslednja kazna tužilaštvu izrečena je jer nisu dostavili dokumenta sa imenom službenika koji je u ime tužilaštva „telefonskim putem izvestilo javnost o zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja broj: 3662“.

Slučaj fantomskog rušenja 12 privatnih objekata u Hercegovačkoj tokom izborne noći između 24. i 25. aprila prošle godine i danas je ostao nerešen i izveo je na desetine hiljada Beograđana na ulice. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da bi vlast reagovala, a u ovom slučaju je baš to i bilo ključno, pošto je beogradska policija odbila da izađe na lice mesta kada su uspaničeni građani prijavljivali nepoznatu uniformisanu grupu koja blokira saobraćaj, maltretira ih i bagerima ruši deo grada. Uostalom, jasno je zašto vlast taj slučaj gura u stranu i okreće glavu od njega, jer bi onda isplivalo da su u sve umešani najviši gradski funkcioneri, a sve zarad izgradnje naprednjačkog megalomanskog projekta Beograd na vodi. Zato se i dozvoljava ovakva blamaža tužilaštva, koje potpuno bespotrebno krije osnovne podatke o jednom predmetu koji opravdano zanima javnost. Jer tužilaštvo je prvo bilo potpuno nezainteresovano za slučaj Savamala, a sada se izgovara na policiju od koje je tražila prikupljanje podataka. I policija ih zdušno prikuplja, evo već godinu dana, a tužilaštvo plaća kazne i uplaćuje ih u državni budžet. Dakle, odnos države je kao i ceo slučaj – presipanje iz šupljeg u prazno. I sve bez odgovornih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari