Cena podaništva 1

Kada su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine bageri stigli u Savamalu, papirologija je već bila urađena.

Republički geodetski zavod preventivno je „očistio“ sve objekte iz Hercegovačke ulice, tako da ispada da su ljudi u fantomkama samo prilagođavali stvarnost podacima iz katastra nepokretnosti.

Ovo je još jedan u nizu dokaza koji potvrđuje da noćno rušenje 12 objekata nikako nije akt maskiranih razbojnika kojima su rukovodili „kompletni idioti“. To je bila ozbiljna, dobro koordinirana kriminalna akcija u čijem sprovođenju su bili uključeni rukovodioci velikog broja državnih organa na svim nivoima. U suprotnom, policija bi izašla na lice mesta i uhapsila počinioce. Takođe, gradske vlasti ne bi poslale privatnu firmu da uklone dokaze, a i tužilaštvo bi izvuklo glavu iz peska. Da se ovo dogodilo pre pet-šest godina imalo bi smisla diskutovati oko toga ko je naredio rušenje u Hercegovačkoj. U naprednoj Srbiji, međutim, postoji samo jedna osoba koja ima autoritet da upregne skoro celokupni državni aparat, kako bi se udovoljilo stranom investitoru.

Ta osoba sasvim sigurno nije gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji se bivšoj supruzi pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali. Nije ni ministar policije Nebojša Stefanović, iako je Zaštitnik građana ustanovio da je odluka da se ignorišu pozivi građana došla sa vrha. Nije ni zamenica javnog tužioca kojoj je upala ta neslavna dužnost da istražuje zločin čiji se počinioci već znaju. A ni rukovodioci Republičkog geodetskog zavoda koji su predosetili da će parcela u Hercegovačkoj sama da se isprazni.

Niko od njih nema autonomiju odlučivanja, koja je preduslov da bi bili smatrani komandno odgovornim, što ne znači, naravno, da bi ih trebalo abolirati od odgovornosti. Ali to samo znači da nisu oni ti koji su vukli konce, već lutke kojima je neko drugi manipulisao. Uzgred, u zemlji sa bogatom tradicijom političkog revanšizma, cenu najčešće plaća upravo kadar srednjeg ranga, pa bi im valjalo da se zapitaju koliko će da košta njihova servilnost.

U ovoj zemlji samo jedan glas je dovoljno prodoran da se istovremeno čuje u policiji, tužilaštvu, gradskoj upravi, Geodetskom zavodu… 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari