Šešelj protiv Protesta 1

Koliko pre desetak dana Vojislav Šešelj javno je podržao zahteve studentskog Protesta 2017. koji se odnose na smene u RIK i RTS.

Bilo je to njegovo prvo obraćanje posle debakla na predsedničkim izborima, kada je rekao i da neće čestitati pobedniku i svom kumu Vučiću. Ipak, čim mu se ukazala prilika, prema studentima u protestu poneo se na isti način kao i prema protivnicima Slobodana Miloševića, dok je bio omiljen Miloševićev opozicionar. Napravio je inadžijski performans, sa elementima pretnje, i uz psovke i demonstraciju sile. Umesto da sednicu Skupštine, koju je Maja Gojković brižljivo okončala malo pre šest sati, kako se ne bi desilo da studenti i građani demonstriraju ispred vrata parlamenta dok je zasedanje u toku, napusti kao i svi, sa parkinga u Kosovskoj ulici, Šešelj se odlučio za provokaciju. Izašao je na glavni ulaz, pravdajući posle to za TV Pink, kako je demonstranata bilo malo. I na njihovu očekivanu reakciju – da mu nešto dobace i ne dozvole prolaz, pokazao ko je jači. Odnosno, ko je u jakom automobilu, sa telohraniteljima, mlađim verzijama njegovog nekadašnjeg šefa obezbeđenja Petra Panića, poznatog po aferi „kora od banane“ i drugim.

Za roditelje pobunjenih studenata, ovo je pravi politički „Matriks“ stvarnost deluje kao da nije sasvim stvarna i da ima grešku. Kao što je u tom filmu znak greške to što se pojavljuje mačka u kadru, ovde je to Šešelj sa svojih mačijih devet političkih života. On 25 godina uspeva da ponavlja svoje destruktivne performanse. Ni posle toliko godina u haškom pritvoru, nije u političkoj penziji i javnom zaboravu, nego je aktivni učesnik rijaliti političkog života. Reći da on ima neku podršku dela naroda, nije tačno, što potvrđuju i četiri procenta koja je osvojio 2. aprila. Šešelj ima podršku i sada kao i pre 25 godina, dela establišmenta, kome njegova destrukcija dobro dođe za sluđivanje javne scene, sve ostalo izvedeno je iz toga. S tim što Šešelj ume da se zanese, da pretera i izazove kontraefekat – incident koji je izazvao samo može da podstakne demonstrante. Uzgred, opozicioni poslanici koji podržavaju protest nisu se prekjuče usudili da provere koliko učesnici protesta podržavaju njih i da li bi izviždali to da im se, recimo, priključe u šetnji. A i bila je kratka po kišnom i hladnom vremenu. Zato će nastaviti da u toplom parlamentu zastupaju ideje protesta. Studente, sa ovakvom vlašću i Šešeljem, i sa ovakvom opozicijom, ne treba da bude blam, ako ne mogu svakog dana da izlaze na ulicu. I to što su uopšte izašli i pokušali velika je stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari