Makedonsko proleće 1

Sa nestrpljenjem su Makedonija i ostatak nekadašnje Jugoslavije, danas poznat kao Zapadni Balkan, očekivali dolazak u Skoplje Brajana Hojta Lija, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, i razgovor sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Nakon dvodnevne posete, Hojt Li je potvrdio da SAD podržavaju izbor predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija. Vašington je spreman da sarađuje sa DŽaferijem i preporučuju što skorije formiranje „reformske vlade“, koju bi predložila parlamentarna većina. Pored SAD, ovu varijantu izlaska Makedonije iz aktuelne krize podržavaju EU, NATO i Nemačka. Rusija se još nije izjasnila, ali je lako pretpostaviti da bi Moskvi više odgovarala druga varijanta, koju zagovara do skora vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog – raspisivanje novih prevremenih izbora.

Sem ponavljanja da su novi izbori rešenje za izlazak iz krize Gruevski je na sastanku sa američkim diplomatom izrazio zabrinutost zbog nedavnog nasilja u makedonskom parlamentu, ali i zbog „političkog nasilja“ koje je partija SDSM počinila onog dana kada su stavili na glasanje izbor za „paralelnog predsednika Parlamenta“, saopštila je VMRO-DPMNE. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nešto je ublažio stav, navodeći da su prepreke „premostive“ i zatražio od lidera SDSM i verovatno budućeg premijera Zorana Zaeva da sa koalicionim partnerima izjavi da će se zalagati za jačanje unitarne Makedonije i da će se pridržavati Ustava.

Makedonski mediji su tokom jučerašnjeg dana javili da su Talat DŽaferi, neki poslanici, kao i Emil Dimitrijev, premijer tehničke vlade, u parlamentu održali niz sastanaka iza zatvorenih vrata. Kako zvanično nije bilo zakazanih susreta i aktivnosti u Sobranju Makedonije, očigledno je reč o pokušaju dogovora mirne „primopredaje“ vlasti. Novi predsednik Sobranja Talat DŽaferi rekao je da očekuje da „druga strana razmisli o situaciji u Makedoniji i prihvati realnost nove parlamentarne većine“.

Nakon četvrtka uveče, DŽaferijevog izbora, koji je praćen upadom nekoliko desetina ljudi u Sobranje i fizičkog napada na poslanike SDSM i albanskih partija, dobro je što je zgrada najvišeg zakonodavnog tela Makedonije postala mesto razgovora. Treba se nadati da će političke stranke u ovoj zemlji, zbog sebe i svojih građana, ali i ostatka regiona naći mirno rešenje. Nakon odlučnih stavova Zapada čini se da se jedino rešenje u priznanju većine i izboru vlade Zorana Zaeva i albanskih stranaka. Ali, da bi ono bilo dugotrajnije, nova skupštinska većina i vlada koju će verovatno predvoditi SDSM morala bi da pokaže više sluha i za stavove onih građana Makedonije koji nisu za njih glasali i koji danima protestuju. Ne bi valjalo da Makedonija za koji mesec ponovo upadne u novu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari