Najbolje za Vučića, najgore za Brnabić 1

Jasno je da je od svih kandidata za mandatara nove Vlade Srbije, sa aspekta javnog interesa, Ana Brnabić najbolji izbor Aleksandra Vučića.

Takođe, izvesno je da je veliki deo javnosti, koji kritički promatra rad i funkcionisanje izvršne vlasti, i dalje u neverici da Ana Brnabić, s obzirom na biografiju i profesionalne kvalitete koje poseduje, pristaje da bude jedan od ključnih nosilaca politike doskorašnjeg premijera, danas predsednika Srbije. I pored njenih idolopokloničkih izjava o Vučiću i njegovoj politici, ona u javnom mnjenju  i dalje zadržava reputaciju nekoga ko nije toliki politički idiot i sluga spreman da u potpunosti stavi sopstveni integritet u službu jednog vladara, kao što je to slučaj sa nekim drugim predsednikovim ljudima.

Posebno je interesantno kakav je utisak stekla o načinu i prilici u kojoj je Aleksandar Vučić saopštio javnosti da je ona njegov izbor za prvog čoveka Vlade. Čini se da se na toj konferenciji za novinare pokazao karakter Vučićeve vladavine u punom svetlu. Mahanje fotografijama građana objavljenih u tabloidima, iznošenje lažnih informarcija, banalno i providno izvlačenje iz konteksta i preobličavanje priča u sopstvenu korist, napad na novinare, vređanje medija, kao i evidetno izdavanje naredbi pojedinim medijima da postavljaju pitanja u kojima veličaju njegov lik i delo, naspram blaćenja običnih ljudi. Imenovanje Brnabićeve je tako ostalo u senci pokušaja Vučića da opravda nasilje svojih partijskih siledžija nad novinarima i građanima tokom njegove inauguracije. Vrlo uzak prostor, u kojem se nije u potpunosti posvetio ovom slučaju, predsednik Srbije ispunio je nacionalističkim govorom i „srbovanjem“.

S obzirom na pretpostavljeni stepen razumnosti i iz toga proizlazećeg očekivanja da nije moguće zamisliti prilike u kojima Ana Brnabić može da stane u odbranu onog koji ju imenovao za mandatara, kada se bavi ovakvim političkim i ljudski prljavim poslovima, preostaje da se sačekaju prilike u kojima će ona saopštiti javnosti šta o takvim slučajevima misli. Izgleda, međutim, da ono što se ispostavlja kao njen kvalitet – odsustvo političkog iskustva i  opterećujućeg kontekta koji iz toga proizilazi – zapravo prelazi u svoju suprotnost, zbog spremnosti da se pređe preko svih afera koje prate predsednika i njegovu ekipu na vlasti i da se stane na čelo i u prve redove njegove vladavine.

Karakter Vučićeve vladavine uspeo je obesmisli, spolja gledano, istorijski nesumnjivo ogroman domet u oblasti ljudskih prava – prva žena na čelu Vlade Srbije, odnosno prva javno deklarisana LGBT osoba na najvišoj državnoj funkciji.  Ipak, najvažnije od svega, kada je reč o budućnosti građana Srbije, odnosi se na najavu Ane Brnabić da će nastaviti sa utabanom ekonomskom politikom dojučerašnjeg premijera, koja je, osim što u najgori položaj stavlja najsiromašnije, opterećena korupcijom i aferama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari