Digitalni ekspoze 1

Sto pet strana. Skoro sat i po izlaganja u skupštini. Mandatarka za sastav nove vlade, a od danas izvesno i premijerka, Ana Brnabić predstavila je svoj program pred narodnim poslanicima.

Ovaj ekspoze, u mnogim segmentima, nije se mnogo razlikovao od njenih prethodnika. Obećan je nastavak reformi, nastavak puta ka EU, dobrosusedska politika, bolji život, rast BDP, poštovanje ljudskih prava… Izlaganje, naravno, nije prošlo ni bez pominjanja „velikog srpskog praznika Vidovdana“.

Ono što do sada nismo imali prilike da čujemo jeste toliki akcenat na digitalizaciji i obrazovanju i to je ono po čemu se ovaj ekspoze razlikuje od svih drugih. Čini se, takođe, i da nijedan dosad nije imao toliko pohvala radu prethodnoj vladi i premijeru, isticanje rezultata ministarstava i zahvaljivanje predsedniku vlade i ministrima što ostavljaju skoro pa nikad bolje stanje u državi.

I sve to tako „prija ušima“, kao i svaki govor svakog političara, mandatara, predstavnika vlasti ili kandidata u nekoj izbornoj kampanji, ali se uvek postavlja pitanje koliko će to i zaista biti tako u realnom životu. Odnosno, da li će to i građani osetiti. Prvi ekspoze Aleksandra Vučića, setimo se, iako je rekao da je ispunio sve najavljeno za prvih 100 dana rada njegove tadašnje vlade „od A do Š“, na realizaciju je za mnoge stvari dočekao i narednu vladu.

Ne sporeći energiju Ane Brnabić, koju je pokazala i u skupštini tokom rasprave o novoj vladi, svakako je realno zapitati se koliko će ona tu imati odrešene ruke ili će i dalje o svemu glavnu reč imati bivši premijer a sadašnji predsednik Vučić. Imajući u vidu i da svoje prve predsedničke dane Vučić provodi u nekim aktivnostima koje su više premijerske nego predsedničke, ne čude epiteti u javnosti da će prva žena premijer i pripadnik LGBT populacije na toj funkciji biti zapravo „fikus“. Iako ona kaže da takve navode neće komentarisati.

Ali, prva opipljivija ocena o radu svake, pa i ove vlade, može se dati tek posle prvih 100 dana rada. To pada u prvoj polovini oktobra, pa ćemo uporediti šta će ona reći tada na predstavljanju izveštaja o svom radu, a na šta će ukazati druge analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari