Američki avioni 1

Poslednjih godina, otprilike u ovo doba – raspon od jula do septembra, Aleksandar Vučić se viđa sa najvišim predstavnicima američke administracije. Tako je prošle godine u avgustu ugostio i u Skadarliji tada odlazećeg potpredsednika Džozefa Bajdena.

Poznavaoci američke spoljne politike tvrde da administracija SAD uvek pridaje značajnu važnost Vučiću i da je uvek priman na visokom nivou, kako god to u Srbiji izgledalo i tumačeno.

Sada je Vučić imao prvi direktan kontakt sa vrhom nove administracije Donalda Trampa. Kontinuitet da bude priman u Vašingtonu na visokom nivou je održan – razgovarao je u Beloj kući sa potpredsednikom Majkom Pensom. S jedne strane to je i potvrda da je Vučić i dalje na evroatlantskom putu, koliko god on kod kuće pominjao Rusiju. S druge strane, međutim, to je i potvrda da nikakvog spektakularnog preokreta sa dolaskom Trampa nema. Političkog preokreta po kome Vučić i Tramp menjaju geopolitičku sliku Balkana, kakav su Vučićevi tabloidi tako zdušno izmaštavali, tek nema.

U odsustvu toga, za propagandne svrhe kod kuće, Vučiću realni nivo „rispekta“ (poštovanja) nije dovoljan. Uzgred, ko sumnja da taj nivo postoji, neka se seti zadihanog Brajana Hojta Jia, koji je morao da se nacrta na Vučićevom inauguracionom prijemu kao Trampov izaslanik. Zato medijska priča beogradskih tabloida kako je Pens posebno ispoštovao predsednika Srbije lično ga prateći do izlaza, kao da to nije uobičajena pristojnost, nego ne zna se kakav znakovit politički gest. I još kako nije isključeno da Srbija nabavi i američke vojne avione, kad već nabavlja ruske „migove“. I to sa lakoćom kao da su polovni vojni avioni nešto što se očas posla pošalje i koristi, i ne zahteva poseban remont, dodatnu obuku pilota i slične sitnice…

Spram aviona, prepričavanja o direktnim razgovorima „bez rukavica“ i sličnim diplomatskim junačenjima i podvizima gosta iz Beograda, bledo deluje saopštenje Pensa da se sa sagovornikom usaglasio o produbljivanju partnerstva Srbije i SAD, o podršci reformama koje sprovodi Beograd i podršci normalizaciji sa Kosovom. Bledo deluje i najava agende, iz Bele kuće kažu da je bilo reči i o predstojećem odlasku potpredsednika Pensa u Podgoricu, gde će učestvovati na Samitu Jadranske povelje zajedno sa ostalim liderima iz regiona Zapadnog Balkana. I to je sasvim jasan politički siže sastanka – šta je novoj administraciji bitno i gde tu vidi Srbiju i Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari