Tužilaštvo u blokadi 1

Zamišljen da osigura da na mesta zamenika javnog tužioca dolaze najkvalitetniji kadrovi i istera politiku iz ovog procesa, Pravilnik o kriterijumima za ocenu kandidata se pretvorio u svoju suprotnost.

Zahvaljujući privremenoj meri Ustavnog suda, ovaj dokument, usvojen u sklopu evropskih integracija, suštinski je spustio rampu na prijem novih zamenika. I iako je mera privremena, svako ko prati rad Ustavnog suda zna da to vremensko ograničenje ume da se rastegne na više godina.

Pravilnik o kriterijumima za ocenu kandidata za zamenike tužilaca je podzakonski akt koji je Državno veće tužilaca usvojilo u septembru prošle godine. Njime se uređuju uslovi koje kandidati moraju da ispune kako bi bili razmatrani za ovu funkciju, a predviđeni su i testovi na osnovu kojih se rangiraju kandidati. Nakon završetka ovog postupka, DVT pravi rang liste i na osnovu njih predlaže Narodnoj skupštini kandidate koji za njih (ne) glasaju.

Međutim, par meseci po usvajanju pravilnika, grupa pravnika okupljena u Alumni klubu Pravosudne akademije je, smatrajući da dokument ne ispunjava svrhu postojanja, Ustavnom sudu podnela zahtev za ocenu zakonitosti. Njihov argument je da pravilnik ostavlja prevelika diskreciona ovlašćenja članovima DVT-a koji „svoje ljude“ postavljaju u tužilaštvu, i na taj način protivreči Zakonu o javnim tužiocima. Time se, smatraju oni, samo nastavlja sa praksom imenovanja podobnih, umesto da pravila igre budu ista za sve. Kada je DVT počeo sa konkursima po spornom pravilniku, Alumni klub je zatražio od Ustavnog suda uvođenje privremene mere kojim bi se stopirala njegova primena. Ustavni sud je prošle nedelje tu meri i doneo, i dok ne odluči o njenoj zakonitosti, tužilaštvo će morati da se snađe sa postojećim brojem ljudi.

Udruženje tužilaca Srbije u Alumni klubu vide produženu ruku države koja pokušava da opstruiše rad DVT-a i onemogući tužilaštvu da se emancipuje od uticaja vlasti. Zarad konteksta značajno je reći da od pre godinu i po dana većinu u DVT imaju upravo tužioci iz Udruženja tužilaca, koji u svakom trenutku mogu (a to i čine) da preglasaju ministarku pravde i Republičku tužiteljku.

U svakom slučaju, tužilaštvo je u pat poziciji. Na potezu je Ustavni sud. I dok se on premišlja, tužilaštva ostaju bez preko potrebnih ljudi, a građani bez funkcionalnog i nezavisnog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari