Ima li odgovornih? 1

Krajem prošle nedelje javnost je ponovo bila svedok kulture neodgovornosti državnih funkcionera, nenaviklih da osnovnu istinitost njihovih izjava bilo ko proverava.

Ovog puta, u pitanju je afera neplaćanja ekološke takse, u čijem se epicentru našla Naftna industrija Srbije. Kako su mediji prethodno otkrili, NIS Srbiji duguje 1,5 miliona evra godišnje na ime ove dažbine, koju prosto ne plaća, a da ga niko u državi do sada nije pozvao na odgovornost zbog toga.

Pošto je stvar očito dobila preveliki zamajac, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pre par dana konačno je izjavio da je „pokrenut upravni spor protiv svih koji nisu plaćali ekološku taksu, uključujući i NIS“. Vodeći se ovom izjavom, Danas je od njegovog ministarstva tražio podatke o broju firmi koje ne plaćaju taksu i broju podnetih prijava, ali nam je tamo rečeno da oni više nisu nadležni za ova pitanja. Istog dana kad su se oglasili nenadležnim, „nenadležni ministar“ je za RTS izjavio da je podneto 100 prijava.

Međutim, Upravni sud u Beogradu je Danasu potvrdio da do sada nije dobio ni jednu jedinu prijavu zbog neplaćanja ekološke takse. Ministarstvo poljoprivrede je onda odbilo da komentariše bilo šta na ovu temu „jer su postupci u toku“, dok je novoformirano Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorilo da nemaju podatke jer su tek počeli da rade.

Tako imamo ministra koji tvrdi da je podneo 100 prijava, njegovo ministarstvo koje tvrdi da njihov ministar nije nadležan za to o čemu govori, sud koji tvrdi da nije dobio nijednu od tih navodnih 100 prijava i na kraju novo, nadležno ministarstvo koje uopšte ne zna šta se dešava u oblasti kojom se bavi.

Sve ovo upućuje na samo jedan zaključak: pošto je priča oko NIS-a poprimila suviše velike proporcije, ministar poljoprivrede je odlučio da skine pritisak sa sebe time što će, da se izrazimo eufemistički, paušalno izjaviti da je podneo 100 prijava, među kojima je i ona protiv NIS-a. Time odbija sve kritike medija da država štiti NIS od obaveze da poštuje srpske zakone, a ujedno izbegava da isprovocira ovu kompaniju time što bi govorio direktno o njoj. Na kraju, stavljajući NIS u korpu sa navodnih 99 drugih firmi, ministar medijima čini nemogućim da se bave konkretno slučajem ovog naftaša, što bi trebalo da ovaj slučaj konačno skine sa novinskih strana.

Jer, upravo je to jedini logični razlog zašto Ministarstvo poljoprivrede ne može Danasu da dostavi ni spisak ni tačan broj firmi protiv kojih su podnete prijave. Oni taj spisak, po svoj prilici, uopšte nemaju. Lepa, okrugla brojka od 100 prijava je očito fikcija. Sud nije primio ni jednu jedinu prijavu.

Ovo nije prvi put da vlast izmišlja podatke nadajući se da ih niko nikada neće proveriti. Možemo se samo nadati da će biti poslednji. Iako znamo da neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari