Site name

Tri srpska ministra za jednog Haradinaja

Mada predstavnici Srpske liste još nisu zvanično objavili kako će glasati na današnjoj sednici kosovskog parlamenta posvećenoj izboru Vlade, kosovski mediji uveliko tvrde da će oni sigurno dati zeleno svetlo da Ramuš Haradinaj bude izabran za premijera, baš kao što su u četvrtak podržali predlog da Kadri Veselji postane predsednik Skupštine.

3

Piše: Redakcijski komentar

09. septembar 2017. 14:00

 Ako je verovati prištinskim portalima, Srpska će biti bogato nagrađena za podršku postizbornom savezu Ramuš Haradinaj-Bedžet Pacoli, budući da će dobiti tri ministarska mesta. Ostaje pitanje da li će u slučaju da se obistini navedeni scenario srpski poslanici, verni vlastima u Beogradu, uspeti da se pred svojim pristalicama opravdaju za učešće u vlasti čiji stožer predstavlja Haradinaj, koga su uporno javno prozivali kao srpskog neprijatelja i krvnika.

Realno je očekivati da će se predstavnici Srpske, “najvažnijeg političkog subjekta Srba na Kosovu”, iz petnih žila upinjati da objasne kako su bili prinuđeni da donesu “tešku odluku” da bi “nastavili da se bore za zaštitu srpskih interesa u južnoj pokrajini”. Takve poruke, koje smo već imali prilike da čujemo i od zvaničnog Beograda nisu problematične, ako se ima u vidu da je uvek lakše izboriti se za ciljeve ukoliko se deluje sa pozicije vlasti, ali ostaje pitanje zašto i Srpska i vlasti u Beogradu imaju potrebu da jedno govore, a drugo čine, odnosno zašto su plasirane tvrdnje da je Haradinaj krajnje nepoželjan sagovornik i politički partner? Stoga, glas za Ramuša Haradinaja, čije izručenje je Srbija tražila od Francuske zbog suđenja za najteže ratne zločine, značio bi licemerje i Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Eventualna podrška Srpske ne ide naruku ni samom Haradinaju, ako uzmemo u obzir njegove poruke iz minule izborne kampanje. Kako je naglašavao u izjavama prištinskim medijima: “Srbija je neprijatelj Kosova”, “Beograd za nas nije važan - nisu niko i ništa, ako žele, možemo da razgovaramo, ako ne, neka se bave svojim poslovima, ko nas ne bude priznao, nećemo ni mi njega priznati”. Kako bi privukao što više glasača, mandatar za sastav kosovske vlade javno je pretio i da će ako postane premijer kosovskim ustavom “utvrditi da je Kosovo sve do Niša”.

Dosadašnja praksa pokazala je da je u politici maltene sve moguće, pa i da zakleti neprijatelji kada se nađu za istim stolom uspostave dobru saradnju. Ipak, s obzirom na “početne pozicije” Srpske liste i Ramuša Haradinaja, stiče se utisak da nova kosovska vlada neće biti dugog veka.

povezane vesti

Kursni rolerkoster

0

Piše: Redakcijski komentar

Profesori uz studente

4

Piše: Redakcijski komentar

Petsto prema četiri

0

Piše: Redakcijski komentar

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Magle na vidiku

09. septembar 2017.

Ukupno uzevši, istorijski gledano, definicija politike na Balkanu je - najkraće rečeno = smuti pa prospi. Ne zna se ko pije, ko plaća. Na ovom malecnom parčetu zemlje na ovoj planeti je sve moguće, u isto vreme sve je nemoguće. Za čas crno postane belo i obratno, noć se pretvori u dan. Definitivno nismo talentovani za politiku, pragmatičnost, diplomatiju, taktičnost, smisao nečega, realnosti življenja, plansko i dugoročno razmišljanje i još mnogo koječega. Rezultati svega ovoga nas svakodnevno opominju, ali mi ne mrdamo iz te zamađijanosti niti imamo želju da menjamo nešto i polako se pridružujemo (doduše sa dosta kašnjenja) pristojnom, naprednom, prosperitenom, koliko-toliko uređenom, definisanom,.......... svetu. Kakav mentalitet? Neobjašnjivo!

istinoljub

10. septembar 2017.

Kolikog veka ce biti ne znamo. Ali dovoljnog veka da se definitivno i za svagda ugase Srpske institucije na severu Kosova. U oktobru mesecu, Kako je to i prihvatio Vucic u Briselu.

Živko Petkovic

11. septembar 2017.

Znači,dzaba smo krečili onaj voz! Koliko ce biti debela knjiga istorijskih gluposti ovih jahača apokalipse,sam Bog (ne) znade!?